Trendi a szicíliai vörös
Február 04. 20:07
Szicíliában egyetlen eredetvédelmi terület van, amely megfelel a legmagasabb szintű besorolásnak, a DOCG kategóriának. Ez nem más, mint a Cerasuolo di Vittoria, amely egyben a bor neve is és két helyi szőlőfajtának a házasítása (frappato és nero d'avola) alkotja.
Az elmúlt évtizedek sok borkedvelő figyelmét vonzották Szicília boraira. Jelenleg a bortermelés háromnegyedét szövetkezeti pincészetek adják, de egyre több a családi pince is. A nemzetközi piac is nyitott e déli sziget boraira, amelyet jól jelez a komoly érdeklődés - írja a Metropol.hu.
Az egyik legismertebb szicíliai termelő a Planeta. A birtok hat pincéje közül az egyik Dorilliben található, és itt készítik a híres Cerasuolo di Vittoria házasításukat, amelynek hatvan százaléka nero d'avola és negyven százaléka frappato.
Telt, gyümölcsökben gazdag, lédús korty, érett és bársonyos tanninokkal, közepes savakkal és arányos, bár kissé melegítő alkohollal. Jó ivású, jól elkészített vörösbor. Szájban: szilva, édesfűszerek, boróka, szeder, cseresznye, csokoládé. Selymes, bársonyos a korty. Jól elkészített, élményt adó, jó ivású vörösbor, mely beszélgetésekhez, önmagában, de ételek mellé is jól társítható - jellemzi a Planeta 2013-as házasítását a Metropol.hu.