Fröccs

Hatalmas bormúzeum nyílik Tokajban

Október 26. 17:03
Egy uniós pályázat segítségével felújítják Tokajban a romos Serházat, amely a későbbiekben borműzeumként fog működni. Az átalakításra nyert összeg több mit 500 millió forint. 
 
A Magyarországon egyedülálló interaktív bormúzeum a tokaji kultúrnegyed befejezése is egyben - olvasható az önkormányzat tájékoztatókában, amely arra is kitér, hogy a bormúzeum összesen 2000 négyzetméteren mutatja be a Föld tíz világörökségi borterületét, köztük a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidéket is, ugyanakkor Tokaj helytörténetével is megismerkedhetnek a látogatók.
 
A bormúzeum kialakítása a Tokaji Kulturális és Konferencia Központ harmadik és egyben befejező szakasza, az épület a Tokaji Kulturális és Konferencia Központ és a zsinagóga épületével egy telken található, a létesítményt várhatóan még ebben az évben átadják.
 
(MTI)

Jancis Robinsonnál magyar tétel lett a hét bora

Október 26. 14:04
Jancis Robinsonnál magyar tétel lett a hét bora
Jancis Robinson
 
Elképesztően finom és teljesen őszi borként írja le a Királyudvar 2012-es száraz furmintját Jancis Robinson master of wine. A szakember nem alőször kóstolta ezt a furmintot, és már korábban is rajongott érte, ezúttal meg a hét boraként emlegeti a blogján.
 
Jó hír, hogy a bort a Mitiszol Fesztivál vendégei is kóstolhatják majd, november 14-én a Millenárison!
 
A Királyudvar borkészítési filozófiájáról pedig nézzétek meg a Terra Hungarica videóját!
 

Éttermi kedvezményekkel a megbékélésért

Október 26. 12:56
Egy izraeli vendéglő akciós menüt hirdetett félárú csicseriborsókrémmel, vagyis hummusszal az egy asztalhoz ülő arabok és zsidók számára - értesült az izraeli média.
 
Tel-Avivtól északra, a Netanya melletti Kfar Vitkin település Hummus bárja azzal csábítja vendégeit, hogy féláron kapják a hummuszt, ha egy asztalhoz ülnek közös étkezésre a zsidók és az arabok. A szeptember közepén indult erőszakhullámban a vendéglős így próbálja mérsékelni a két nép egymással szembeni félelmeit.
 
Facebook-oldaluán így hirdeti a kedvezményes akciót: "Fél az araboktól? Fél a zsidóktól? Nálunk nincsenek arabok. De nálunk nincsenek zsidók sem. Nálunk csak emberek vannak. És igazi, kiváló arab humusz. És ízletes zsidó falafel. Különleges akció: vasárnaptól csütörtökig féláron a hummusz a zsidó-arab vegyes asztaloknak."
 
Kobi Cafir, az étterem vezetője a The Times of Israel című angol nyelvű honlapnak elmondta, hogy kezdeményezésük sikeres, mert már számos asztalnál foglaltak helyet együtt arabok és zsidók, és rengeteg pozitív visszajelzés érkezett hozzájuk nemcsak Izraelből, hanem szerte a nagyvilágból is.
(MTI)

Rengetegen töltöttek kolbászt a hétvégén Békéscsabán

Október 26. 09:38
Rekordmennyiségű érdeklődő vett részt a 19. Csabai Kolbászfesztivál pénteki és szombati napján - közölte Hégely Sándor fesztiváligazgató vasárnap az M1 aktuális csatorna műsorában.
 
A négynapos fesztivál zárónapján Hégely Sándor az ifjúsági kolbászkészítő verseny kapcsán azt mondta, az egyik legfontosabb céljuk ezzel, hogy tovább örökítsék a hagyományokat.
 
Hégely Sándor korábban az MTI-nek elmondta, hogy minden eddigi rekordot túlszárnyalva 630 csapat jelentkezett a kolbászfesztivál frisskolbásztöltő-versenyére.
(MTI)

Elismerő szavak Karner Gábor kékfrankosáról a Decanterben

Október 25. 19:12
Negyvenéves a Decanter bormagazin! A lap úgy ünnepelt, hogy novemberi számában megkérdezett 40 szerkesztőt, Master of Wine-t és borszakértőt arról, hogy melyik a legemlékezetesebb és legjobb bor, amit 2015-ben kóstoltak. Tina Gellie, a Decanter szerkesztője pedig Karner Gábor 2012-es kékfrankos birtokborát nevezte meg.
 
„Nagyon dicséri, friss cseresznye, tisztaság, vulkáni mineralitás egy 2 ha-os dűlőről. Olyan elegáns és komplex, mint egy pinot noir, csak sokkal olcsóbb. Csak 1000 palack készült, de hamarosan jön a második évjárat, ami még jobbnak ígérkezik” – írja lazaridi az Index-fórumon a Mandiner.hu értesülései szerint.

Karácsonyra jön a mézes Csíki Sör!

Október 25. 11:39
A székely havasi mézből készült sörkülönlegesség alkoholtartalma 10 százalékos lesz, és faládákban kerül forgalomba - írja a Mandiner, amely a sörgyár Facebook oldaláról a következőt idézi: „A nedű egyedisége, hogy egy tartályba (10 000 liter) 1200 kilogramm mézet főztünk be. Így jött létre egy erős cukortartalmú must, melyből 35-36 napos nevelés után 10%-os alkoholtartalmú ünnepi sör születik. A méz 100%-ban székely havasi méz, mely Udvarhelyszékről, Szász Illés korondi méztermelő portájáról származik”