Az Igazi Csíki Sör gyártójának adott igazat az európai Belső Piaci Harmonizációs Hivatal idén júniusban, ezzel elutasította a Heineken Romania óvását, amely a védjegy megsemmisítését kérte.
A vita tárgya
A védjegyhivatal megállapította, hogy az Igazi Csíki Sör szóvédjegyként sem megjelenésében, sem kiejtésében, sem tartalmilag nem téveszthető össze a Premium Ciuc megnevezéssel, a keresetet elutasította és a Heinekent a költségek megtérítésére kötelezte - írja a Hirado.hu.
A Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet hírlevelében beszámolt a jelenlegi szüreti helyzetről. Az már eddig is látszott, hogy korábban kezdődött idén a szőlő betakarítása. A sárgamuskotály már a pincékben van, de a furmint szedését is elkezdték már a legtöbb dülőben.
Tokaj-Hegyalja déli részein a furmint általában már mindenütt 22 magyar cukorfok fölött (243-265 g/l) van. A savtartalom azonban nagyon lecsökkent, 4,6-6,5 g/l környékére. A kémhatás 3-3,5 pH között van - írja a Vinoport.hu. Hat dűlőt vizsgáltak a kutatóintézet munkatársai, és egyértelműen látszik, hogy mindenhol 1-3 mustfokkal édesebbek a furmintok, mint az előző két évben. A hárslevelű esetében 21-23 közötti cukorfokokat mértek, de az alacsony sav már itt problémás.
Az idei évben rekordok dőltek meg a strandokon, a fürdőkön, a fesztiválokon és a kultúrális rendezvényeken a látogatóknak köszönheteően. Valamint nőtt a forgalom a fővárosi repülőtéren. A Magyar Turizmus Zrt. közölte az MTI-vel, hogy kiemelkedő nyarat zárt az idegenforgalom Magyarországon.
A nyári szezont az eddigi rendelkezésre álló adatok alapján értékelő közleményében a szervezet rámutat: míg Magyarország nyári turisztikai kínálata, strandjai soha nem látott számú látogatót fogadtak, a kulturális rendezvények és fesztiválok iránti érdeklődés is új magaslatokba emelkedett, a légi közlekedés szintén minden eddigit felülmúló eredményeket hozott.
A nyár első két hónapjában a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint mind a külföldi, mind a belföldi vendégéjszakák száma, mind pedig a kereskedelmi szálláshelyek szállásdíjbevétele jelentősen nőtt 2014 hasonló időszakához képest.
A Magyar Fürdőszövetség előzetes adatai alapján a fürdőknek országszerte rekordforgalmat hozott a kánikula, több fürdőben harmadával nőtt a látogatók száma, átlagosan 10-15 százalékos forgalomnövekedést könyvelhettek el. A budapesti strandok is kiemelkedően teljesítettek, a hat strand május 1-je és augusztus 31-e között 700 ezer vendéget fogadott, ami tavalyhoz képest 43 százalékos növekedést jelent.
A Budapest Airport történetében először idén júliusban átlépte az utasok száma a havi egymilliós határt. Az idei első félévben 12 százalékos növekedést ért el a fővárosi repülőtér forgalma, ami majdnem félmillióval több légi utast jelent a hazai turizmus számára, mint egy évvel korábban. Az első 8 hónapban 13 százalékkal többen, mintegy 113 ezren használták Magyarország második legnagyobb repülőterét, a Debrecen Airportot is.
A magyarországi fesztiválokon és kulturális rendezvényeken is új látogatórekordok születtek: a Sziget Fesztivál 6 napja alatt több mint 430 ezren látogattak ki a Hajógyári-szigetre, ezzel háromszor lett teltházas. A soproni Volt fesztiválon idén 123 ezren, a Balaton Sound Fesztiválon 145 ezren, az EFOTT-on pedig több mint 103 ezren vettek részt. A sárvári Nádasdy Fesztiválhoz hasonlóan a debreceni Campus Fesztivál is nézőcsúcsot döntött 84 ezer látogatójával, akárcsak a nyárzáró Szegedi Ifjúsági Napok, ahol több mint 90 ezren voltak.
A XXI. század kommunikációs csatornái, avagy hogyan tudjuk sikeresen megszólítani a borfogyasztókat címmel tartanak előadást és kerekasztal-beszélgetést szombaton az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon, 10:30-tól.
Az ingyenes előadás témáját az adja, hogy a XXI. század és a technológia adta lehetőségek felgyorsították a kommunikációt, így a fogyasztóknak egyre nagyobb és talán nehezebb választása is van - borvásárláskor is.
Az előadás során azokat a lehetőségeket keresik majd, hogy mivel és hogyan lehet megszólítani a fogyasztókat és sikeresen ösztönözni őket borvásárlásra/borfogyasztásra. Létezik-e márkahűség, befolyásolható-e az ízlés? Hogyan adjuk el a bort és hogyan tudunk a lehető legnagyobb örömet szerezni a fogyasztónak?
Az elmúlt évek átlagánál sokkal több szőlőt ígér az idei szüret. 2015 lehet tehát az az évjárat, amely rendezheti a hazai bortermelés elmúlt években kialakult anomáliáit: elegendő exportárualappal, jó minőséggel és élénkülő kereslettel jól járhatnak idén a termelők és a borászatok is - írja a Világgazdaság.
A lapnak Bock József elmondta, hogy az idei évjárat ezért várhatóan jónak számít majd, és kedvező hír az is, hogy a leszüretelt szőlő mennyisége több lesz a vártnál. Az átlaghoz képest ugyanis nagyjából 10 százalékkal magasabb a termésátlag idén. A tavalyi, viszonylag kevés szőlőt produkáló évvel összehasonlítva még nagyobb az idei ugrás, hiszen körülbelül egyötöddel több szőlőből készülhet bor idén, mint 2014-ben.
Megalkották és felavatták a világ legnagyobb sajtszobrát szeptember 18-án, pénteken a Nemzetközi Sajtburger Napon. A mű a San Franciscó-i, The Melt nevű burgerlánc anyagi támogatásával láthatta meg a napvilágot, amely Cheddarból jött létre és 1524 fontot, azaz körülbelül 691 kg-ot nyom - írja az Élelmiszer.hu.
A nagyközönségn a Los Angeles-i Hollywood & Highland bevásárló központ The Melt egységben tekintheti meg, a közel 1,22 méter magas és 0,97 méter széles élelmiszert.
2015. szeptember 17-én, este 6 órakor a Gundel Szent Orbán borpincéjében rendezték meg immár nyolcadik alkalommal a Kadarka Kör szezon nyitó vacsoráját, ahol Koch Csaba a 2015. évi meghívásos nemzetközi kadarka verseny Champion díjasa mutatta be kadarkáit.
A borász már három éve is részt vett egy ilyen vacsorán. Ismételt meghívásának oka, hogy idén az ő kadarkája nyerte el a Kadarka Szalon Nagydíját. Ennek az estének a sztárja tehát a 2013. évi Hajós-Bajai Kadarka volt, de a vendégek poharába került 2011 és 2012-es évjárat is. Ráadásnak megkóstolhatták a 2012-es Hajós-Bajai Kékfrankost is. A borokhoz kadarkával illatosított zöldséges borjúragut szolgáltak fel házi szalvétagombóccal, desszertként pedig egy különleges marcipános csokoládétortát kaptak a vendégek, amelyet a séfek a 2011-es Kadarkához komponáltak.
Szőlőszentelés, hegyaljai pinsézetek és kézművesek, borvacsora, zenei és gasztronómiai élmények, futás a szőlőben és még sok más programmal várnak Tállyán szeptember 25-27 között.
A Szent Vencel-napi szőlőszentelő búcsú és Őszi Tállya Fesztivál szeptember végén kerül megrendezésre. A közismerten borszerető cseh fejedelem, Szent Vencel a vincellérek védőszentje is egyben. Tállyai hagyománya fél évezredes, az oltárkép, amelyen éppen szőlőt présel, a tállyai római katolikus templom megbecsült ereklyéje. Az 1600-as évek óta minden ősszel lezajló, az országban és Európában egyetlen ilyen jellegű eseményként számon tartott szőlős búcsú a szüreti időszak kitüntetett eseménye. Az egyházi szőlőszentelő ünnep mellett színes fesztiválprogrammal is várják az erre a hétvégére Tállyára érkezőket: nemcsak a tállyai pincészetek várják szeretettel és finom borokkal, több helyszínen a zarándokokat és a borkedvelőket, de nagyszabású közösségi, zenei és gasztronómiai élményben is részesülhetsz, ha Tállyára látogatsz.
A háromnapos eseményen hegyaljai kézművesek árusítják termékeiket, esténként olyan népszerű előadók előadásai és rétegzenei vagy populáris koncertjei szórakoztatják a közönséget, mint a Dumaszínház humoristája, Dombóvári István; a Compact Discóból jól ismert DJ, Lotfi Begi, aki szombat este különleges fényfestéssel fűszerezett remixekben egyszerre hozza el hozzánk Rúzsa Magdi, ByeAlex, Majka és Curtis, az Ivan & The Parazoló vagy éppen a Skorpió legjobb dalait; vagy a jazzkedvelők örömére a Louis Armstrong életművét felidéző az Elek István Quartet, akik a népszerű Tállyai BorBár rendezvénysorozat részeként lépnek fel a fesztiválon.
Ha a gasztronómiának és a jó boroknak egyszerre hódolnál, Tállya nagymúltú borvendéglőjében, az Oroszlános Borvendéglőben megteheted. Az étterem egy csodálatos kúriaépületben, 400 éves, szárnyas tölgyfakapu mögött őrzi egy meghitt, patinás világ hangulatát, történelmi pincéjében pedig a környék legszebb borait. Péntek és szombat este is különleges, több fogásos borvacsorán vehetsz részt, amelynek során megismerheted a hegyaljai alapanyagokra, a minőségre és a szezonalitásra építő gasztronómiát, valamint az ételekhez legjobban illő tokaji borokat.
A Szent Vencel-napi ünnepségek keretén belül tavaly a település elhatározta, hogy átfutnak Mádról Tállyára, és elhívnak mindenkit, akinek fontos Tokaj-Hegyalja, az itt élő közösség és az összetartás erősítése. A Mád-Tállya futásra jöttek is szép számmal a futók: a vérbeli profik, a lelkes amatőrök, a dűlők között esténként titokban edzők, a kocafutók, a tájban gyönyörködők, a kicsik és nagyok, a kihívást keresők, az elkötelezett Hegyalja rajongók, a sétálók és a biciklivel nekivágók. Idén Szent Vencel napján, 2015. szeptember 26-án újra futhatsz. Mád és Tállya között a borvidék legszebb szőlői és leghangulatosabb épületei sorakoznak, őszi fényekkel megfűszerezve ez az útvonal minden futó álma. Az erre a napra lezárt útvonal mentén a környék borászai kínálják a frissítőt a megszomjazóknak, persze csak azok, akik nem maguk is futnak éppen.
A részletes program az esemény Facebook-oldalán:
A Mád-Tállya futás résztetei: itt