Vaddisznók miatt veszélyben a híres sajt
Március 19. 13:09
A vaddisznók túlzott elszaporodása miatt komoly veszélybe került az egyik leghíresebb francia sajt. Az Észak-Franciaországban készülő, rendkívül erős illatú Münster sajt alapanyagát olyan tehenek adják, amelyek a hegyi legelőkön gyógy- és fűszernövényeket legelnek. A legelők környékén, a Felső-Rajna vidékén egyre nagyobb számban felbukkanó vaddisznók azonban feltúrják a legelőket. Mivel a sok száz éve szigorú szabályok szerint készített sajtoknál előírás például, hogy a takarménynövénynek többsége helyben teremjen, nem csak a legelők letarolása jelent gondot, hanem az is, hogy a vaddisznóhad után a szénába sok ürülék és por kerül.
A gazdák és sajtkészítők már felvették a kapcsolatot a helyi vadásztársaságokkal, hogy az eddigieknél jóval nagyobb mértékben ritkítsák a vaddisznóállományt.