Fröccs

Valóban pénzügyi okok miatt lett öngyilkos a három Michelin-csillagos séf?

Február 08. 12:57
Benoit Violierrt, a három Michellin-csillagos Crissier-i l'Hotel de Ville étterem vezetőjét január 31-én holtan találták a lakásán. Az ügyben folyik a nyomozás, a hatóságok szerint Violier önkezével vetett véget életének, a férfi nem hagyott hátra semmilyen búcsúlevelet családjának.
 
Az MTI forrásai szerint számottevő pénzügyi nehézségei miatt követhetett el öngyilkosságot a francia-svájci mesterszakács. Violier jól ismert a gasztronómia világában, nemrég az általa vezetett étterem első lett a világ ezer legjobb éttermét felvonultató, a francia külügyminisztérium kezdeményezésére létrehozott La Liste elnevezésű rangsorban.
 
A Bilan című svájci pénzügyi hetilap szerint Violier egy hatalmas méretű pénzügyi csalás áldozatává vált, amelyet egy Sionban működő svájci borkereskedő cég, a Private Finance Partners agyalt ki. A ritka borokkal kereskedő cég 2015-ben több százezer frank értékben adott el drága borokat tucatnyi étteremnek, ám nem szállította le az árut.
 
(MTI)

Miért nincs Magyarországon alkoholstratégia?

Február 08. 10:56
Zacher Gábor toxikológus szerint akár egy emberöltő is kell ahhoz, hogy igazolódjon egy alkoholstratégia.
 
A Honvédkórház főorvosa az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában azt mondta, Magyarországon ilyen stratégia nincs, de nem tudni, hogy miért. Ugyanakkor butaságnak nevezte, hogy Magyarország a 10 millió absztinens országa legyen.
 
Adatok szerint a magyarok 14 liter 96 százalékos alkoholt isznak meg évente fejenként. Hozzátette: tíz év alatt nőtt 600 ezerről a mai 800 ezerre az alkoholisták száma.
 
Közlése szerint a volt keleti-blokk országaiban, valamint a Baltikumban nő még Európában a szeszes italok fogyasztása, Franciaországban pedig a magyarhoz hasonló mértékű fogyasztás mellett alacsonyabb a halálozási ráta, mert jobb minőségű italokat fogyasztanak.
(MTI)

Nem viccelnek április 1-jén a portugieserrel Pécsen

Február 08. 09:48
Nemzetközi szemlét és borkóstolót tartanak a portugieser népszerűsítésére április 1-jén és 2-án Pécsen. A borversenyre a pincészetek március 20-ig nevezhetik boraikat.
 
A pécsi önkormányzat támogatásával negyedik alkalommal sorra kerülő, Portugieser du Monde elnevezésű megmérettetésen a portugieser, régi nevén kékoportó, Közép-Európa egyik kikerülhetetlen fajtája kerül reflektorfénybe - tájékoztatott Győrffy Zoltán főszervező. Kiemelte, a portugieserre leginkább csak friss borként tekintenek, holott a fajta sokkal többre is képes: megállja a helyét frissen, de acéltartályban vagy akár új tölgyfahordóban érlelve, kései szüretként vagy házasítási alapborként is.
 
Közlése szerint várhatóan tizenkét ország képviselteti magát az idei bírálóbizottságban, Közép-Európa országai mellett Portugáliától és Dél-Koreából is érkeznek a zsűribe. Kosárka József borakadémikus pedig második alkalommal tölti be a bírálóbizottság elnöki szerepét.     A borversenyre a pincészetek március 20-ig nevezhetik boraikat négy kategóriában. Külön versenyeznek a friss, 2015-ös portugieserek, a régebbi évjáratú borok, valamint a legalább negyedrészben portugiesert tartalmazó házasítások.
 
Az idei évtől külön kategóriát kapnak a portugieserből készült fehérborok, rozéborok és pezsgők - emelte ki Győrffy Zoltán.
 
A főszervező szerint a 2013-ban nemzetközivé bővített portugieserszemle évről-évre szépen fejlődik, tavaly már nyolc országból csaknem 70 bor érkezett a megmérettetésre. A közönségkóstoló is egyre népszerűbb, arra 2015-ben már mintegy háromszázan váltottak jegyet - idézte fel.
(MTI)

Ismerd meg az egyetlen tiszta magyar tempranillót!

Február 07. 19:44
A Weninger & Gere Pincészet kínálatában 2006 óta szerepel a Tinta névre hallgató bor, ami egy igazi ritkaságot takar: az országban csak náluk palackoznak fajtaborként tempranillót.
 
A szőlőfajta telepítése Franz Weninger ötlete volt. Weninger abból indult ki, hogy Magyarországon Villány környékén a legmagasabb a napsütéses órák száma, tehát egyedül ott lehet értelme a fajtával kísérletezni. 
 
Ismerd meg az egyetlen tiszta magyar tempranillót!
Az Ördögárok-dűlő (Fotó: Gere.hu)
 
Az első oltványokat 2004-ben telepítették az Ördögárok teraszain. Az első évek a szőlőben az ismerkedésről szóltak, és a pincében is évek alatt tapasztalták ki, hogy mi áll legjobban a fajtának. Általában másodtöltésű, kisméretű hordókat használnak hozzá.
 
A borra legjellemzőbb talán a tanningazdagság, de a tanninja szerkezetileg különbözik a cabernet fajtákétól: a palackos érlelés során sokat finomodik, nagyjából két év után már egészen kerek. Gyümölcsös bor készül Villányban a tempranillóból, fűszeres karakterrel és fekete tónussal: fekete szeder, fekete csoki és némi fekete bors is felfedezhető az ízében - írja a Gere Pincészet honlapja.

Borral is lehet fogyni?

Február 07. 18:24
Vizsgálatok során megállapították, hogy a flavonoidokban gazdak étrenden élő emberek kevésbé hajlamosak a hízásra. Ez annak tudható be, hogy serkentő hatással vannak a metabolizmusokra, ami azért jó hír, mert annak hátterében, hogy a 18–49 év közötti lakosság évente fél-egy kilót hízik, többek között a lelassult anyagcserét vélik okként felfedezni - írja a Nlcafe.hu.
 
Mit érdemes tehát fogyasztani? A bogyós gyümölcsöket, a banánt, a hagymát, a paprikát, a zöld teát, a zellert és egy kevés bort is hasznos lehet beiktatni az étrendbe.

Tudtad, hogy Kőbánya egykor jelentős borvidék volt?

Február 07. 14:45
Ma Kőbányáról leginkább Deák Bill Gyula és a Kőbányai sör jut az ember eszébe, nem pedig a szőlőföldek. Pedig volt idő, hogy komoly bortermelés folyt azon a területen, ahol ma Budapest X. kerülete található.
 
Az egykori borvidék egyetlen emléke a Csősztorony, amely Kőbánya Ó-hegy nevű részén található. Persze az Ó-hegy nem igazán hegy, hiszen mindössze 148 méter "magas". 
 
Egykoron itt eredt a Városligeti-patak, amely a mai Városligeti-tó mentén ömlött egy - ma már szintén nem látható - Duna-mellékágba - írja egy korábbi cikkében a Múlt-kor.hu.
 
Tudtad, hogy Kőbánya egykor jelentős borvidék volt?
Kőbányai pincerendszer (Fotó: Wikimedia Commons)
 
Területén már a török hódoltság idején igen jelentős szőlőművelés folyt. Akkoriban kezdték el építkezésekre hordani az ottani mészkövet.
 
A szőlő- és bortermelés az 1840-es években élte a virágkorát Kőbányán. Akkor évi 20-30 ezer hektoliter bor készült a környéken. Azokat a borokat már a kőbányászatból kivont pincékben tárolták.
 
Az 1890-es években aztán jött a filoxéravész, és a Kőbányai borvidék nem tudott többé talpra állni.

Kamu makói hagymára bukkantak

Február 07. 09:52
A furcsán csomagolt fokhagymára bukkantak Makón:
 
Kamu makói hagymára bukkantak
Fotó: Délmagyar.hu
 
A Délmagyar.hu információi szerint a termék címkéjének első oldalán makói fokhagymára utaló honlapcím és cégnév olvasható azt pedig, hogy importhagymáról van szó, csak a legalsó sorban tüntették fel, ráadásul a címke színvilága is piros-fehér-zöld. A információ, hogy valójában kínai fokhagyma van a csomagban, csak a hátoldalra pillantva válik láthatóvá.
 
A hagymát egy makói családi vállalkozás forgalmazza, amely bemutatkozó szövegében azt írja, 1991-ben alakult, és 1992-ben a Makói Hagymafesztivál díjnyertes kiállítója lett. Megjegyzik, nemcsak termesztik, de fel is vásárolják a hagymát, sőt a folyamatos ellátás érdekében esetenként importterményeket is forgalmaznak.
 
Szerintük nem félrevezeőt a csomagolás.

Ma adják át az Év bortermelője díjat

Február 07. 07:25
Február 7-én rendezik meg az Év Bortermelője Díjátadó Gálaebédet a budapesti Corinthia Hotelben. Szöllősi Mihály ezen a napon veheti át a Magyar Bor Akadémia elismerő oklevelét.
 
A gálaebéd vendégei ezeket a fogásokat kóstolhatják Szöllősi Mihály boraihoz:
 
  • Pácolt kacsamell sonka, körtekrém, finom zöldségek (Fehér Gábor, chef, ESCA Studio  Restaurant) - Szöllősi Mihály Neszmélyi Zenit 2015
  • Malacragu leves, zsálya, zöldségszalma, tepertő (Ruga Endre chef, Natura Hill Étterem, Zebegény) - Szöllősi Mihály Neszmélyi Chardonnay 2015
  • Tokhalfilé, japáncitrom zselé, paraj és tsai (Endrédi Zoltán chef, Márga Bisztró, Csopak) - Szöllősi Mihály Neszmélyi Sauvignon blanc 2015
  • Borjúgerinc, - májas hurka, - bríz, - nyelv, vargánya (Gottwald Szilárd  chef,Gottwald Hotel, Tata) - Szöllősi Mihály Magnus Cuvée 2011, Szöllősi Cabernet sauvignon 2011
 
A desszert sem marad ki az ebéd ételsorából. A különleges sütemények, sajtok és ínyencségek a Bálteremben kerülnek felszolgálásra egy sétálókóstoló kíséretében. Itt a korábbi Év Bortermelője címet kiérdemelt borászok tételeit is megkóstolhatják a vendégek.

Együnk koriandert az egészségünkért

Február 06. 19:25
Érdemes rendszeresen fogyasztani koriandert, mert számos előnnyel jár, ha beilleszti valaki az étrendjébe.
 
  • Számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, például A-, C- és K-vitamint, folsavat, káliumot, vasat, magnéziumot és kalciumot.
  • A méregtelenítő hatásának köszönhetően javítja a máj, a vesék, a tüdő és a bőr állapotát is, és csökkenti bizonyos daganatos betegségek, a máj- és vesekárosodás esélyét is.
  • Szabályozza a szívverést, csökkenti a magas koleszterinszintet és a vérnyomásra is jótékonyan hat.
  • A koriander izomlazító és nyugtató tulajdonságokkal bír, ennek köszönhetően "lecsendesíti" az idegrendszert, küzd a krónikus stressz káros hatásai ellen, valamint a szorongásos zavarok rizikóját is csökkenti.
  • A koriander levele az emésztésre is jótékonyan hat.