Fröccs

Vida Péter: „Elegáns szerkezet és sok gyümölcs, mi ebben hiszünk.”

December 07. 11:19
Vida Péter, szekszárdi borász az októberi csapadékra panaszkodott a 2015-ös évben. A Mandiner.hu-nak tett nyilatkozatában elmondta, ha október naposabb hónap lett volna, akkor különleges évjáratként értékelhetnénk 2015-öt. Vida Péter a végkonklúziója:
 
Az idei évet összességében jónak értékeljük. Egyre nagyobb figyelmet követel a melegedés miatti fürttakarás. Úgy látszik az időjárási szélsőségek erősödnek. Talajunkat a szőlősorok között is védeni kell. Mi elkezdtük a talaj takarását több fű és pillangós faj keverékével. Ugyancsak nagy jelentőségét látjuk a késő őszi talajlazításnak, az összes téli csapadék befogadása és a levegőtlenség megszüntetése miatt.
 
Már 25 éve dolgozunk dűlőinkben, lassan megismerjük őket, és az újratelepítéseket is ennek szellemében végezzük. Tisztul a kép, és lassan összeáll. Mi is lehetne nagyobb célunk, mint igazi szekszárdi borokat készíteni, és ezzel megörvendeztetni embertársainkat. Elegáns szerkezet és sok gyümölcs. Mi ebben hiszünk, és azon leszünk, hogy az idei évjáratból is ezt tudjuk bemutatni.
 
A teljes cikket a Mandienr.hu oldalon olvashatod el!

Ismét nyereségessé tették a Kékkútit

December 07. 09:51
Több millió eurós beruházással bővíti jövőre Kékkúton lévő ásványvíz-üzemét a Central European Mineral Water - írja a Világgazdaságra hivatkozva az Index.
 
Alessandro Pasquale társtulajdonos a gazdasági napilapnak elmondta, hogy az elmúlt fél év során sikerült kilenc esztendő után ismét nyereségessé tenni a Kékkútit. Hozzátette, hogy jelenleg is tart a Szentkirályi Ásványvíz Kft. beolvadása az általuk tulajdonolt Karlovarské Mineralni Vody-csoporttal létrehozott CEMW-be.
 
„Most is dolgozunk a fúzió lezárásán, de vizsgáljuk a további terjeszkedés lehetőségét is, mivel a régióban még akadnak vonzó akvizíciós célpontok” - fogalmazott Alessandro Pasquale a lapnak, amely megemlíti: a CEMW piaci részesedése 38 százalék körüli az évi 300 millió liternél is nagyobb hazai ásványvíz-piacon.

Vegán pezsgők Champagne-ból

December 07. 06:23
A pezsgő- és borkészítés során is megengedett a derítőanyagok használata, amelyek például kazeint (tejfehérje), zselatint vagy tojásfehérjét (albumint) is tartalmaznak. Ezeknek a szereknek az alaklmazása megakadályozza, hogy vegánok is igyanak az italokból. De a Champagne-i Duval-Leroy ház már az alappezsgőjét is úgy készíti, hogy azt vegánok is fogyaszthassák.
 
A pincészetnél azt mondták, hogy ezt úgy sikerült elérni, hogy három hónappal hosszabb ideig érlelték a pezsgőt, hogy természetes módon mehessen végbe a tisztulás. Ez azt is jelenti, hogy nincs szükség derítőanyagokra - írja a Metropol.hu.
 
A hosszabb érlelésből több előnyt is tudnak kovácsolni. Ezzel a megoldással, tapasztalatuk szerint a hab (gyöngyözés) finomabb és tartósabb lesz, úgy, hogy közben a pezsgő megőrzi természetes gazdagságát.
 
A Veuve Clicquot is készít olyan pezsgőt, amelynek derítéséhez nem használnak állati fehérjét, hanem ásványi eredetű derítőket, például bentonitot.
 

Magyar-e a bejgli?

December 06. 19:29
Magyar-e a bejgli?
 
Mi, magyarok, azt gondoljuk, hogy a bejgli Sziléziából származik és német közvetítéssel jött el hozzánk. Az angolok úgy vélik, hogy a bejgli egy magyar sütemény, s újabban már a franciák is magyarnak tartják. Az olaszok is így vélekednek, de már azt is mondják, hogy a bejgli örmény eredetű, a németek örmény eredetű magyar karácsonyi süteménynek tartják, a hollandok és svédek leginkább lengyelnek gondolják, a lengyelek pedig egy árva szót sem szólnak arról, hogy honnan is származik a bejgli, amit lengyelül a mákra utaló szóval, makowiec néven ismernek.
 
Szóval nem egyszerű a történet, de Csíki Sándor mindent összegyűjtött a Food&Wine-on, amit erről a karácsonyi klasszikusról tudni kell. 

Egészséges karácsonyi ételek

December 06. 07:14
Nem kell lemondani a finomságokról, de érdemes mértékletességre törekedni, illetve a kalóriadús ételeket helyettesíteni egészségesebb változatokkal és érdemes rendszeresen mozogni - tanácsolja a Webbeteg.hu.
 
  • A dió és egyéb diófélék zsírtartalma ugyan 70 százalék körüli, de vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben igen gazdagok. Tartalmaz káliumot, magnéziumot, vasat és cinket. 
  • A forró gesztenye is nagyon finom, de zsír- és kalóriatartalma viszonylag alacsony, ebből a szempontból a mandulával összehasonlítva sokkal jobb választás.
  • Sült kolbász és sertéssült helyett inkább sovány húst válasszon, csirkét vagy halat. 
  • A kalóriabombának számító forralt bor és cukros kakaó helyett igyon teát, cukor helyett inkább mézzel édesítse! 
  • A karácsonyi finomságok a zsír és a cukor mellett egészséges összetevőket is tartalmaznak, például illatos és finom fűszereket, mint a fahéj, a szegfűszeg, a vanília, az ánizs, valamint napjainkban a gyömbér és kardamom is. Jó hatással vannak a kedélyállapotra, mivel befolyásolják a szerotoninszintet. Jót tesznek a gyomornak, segítik az emésztést.

Három különlegesen finom ital megfázás ellen

December 05. 19:13
Alma-csipkebogyó teát, narancsos-kurkumás mézszörpöt és gyömbéres grapefruititalt ajánl az Nlcafe.hu a téli estékre.
 
A legjobban a narancsos-kurkumás mézszörp tetszik. Íme a recept:
 
Hozzávalók 2 személyre:
 
1 kk. kurkuma
2 ek. méz
1 kk. narancsvirágvíz
100 ml frissen facsart narancslé
2 csipetnyi  őrölt fahéj
300 ml víz
 
A kurkumát a mézzel és a narancsvirágvízzel simára keverjük. A vizet és a narancslevet 60 °C-ra hevítjük, összekeverjük a fűszeres mézzel, és poharakba töltve, egy-egy csipetnyi fahéjjal meghintve azonnal, melegen fogyasztjuk.