Fröccs

Virtuális séta az egri szőlőben és pincében

Október 14. 18:11
A Gróf Buttler borászat videójával egy virtuális sétára invitálja a borkedvelőket. A helyszín a szőlő és a borászat. 2 perc kikapcsolódás! :)

Tegyetek egy virtuális sétát a birtokon és pincészetben!

Posted by Gróf Buttler Borászat on 2015. október 7.
 

Szurkolj a legjobb hazai fiatal szakácsoknak!

Október 14. 15:28

Október 18-án, vasárnap minden érdeklődöt szeretettel várnak a METRO Gasztroakadémián, ahol megrendezésre kerül a Bocuse d’Or utánpótlásverseny döntője. Az esemény elsődleges célja, hogy a fiatal szakácsok és tanulók közül, szigorú szakmai szempontokat figyelembe véve, segítőket találjon a Bocuse d’Or döntőjébe jutásért induló versenyzők soron következő megmérettetéseihez. A jelentkezőknek a megadott életkoron (20-22 év) kívül többek között olyan szempontoknak is meg kellett felelniük, mint a folyékony angol nyelvtudás vagy az állóképesség.
 
A versenyre a METRO Gasztroakadémián kerül sor, ahol a résztvevőknek két feladattal – egy számukra már ismert versenytémával: Saláta bevert tojás és baguette, illetve egy titkos nyersanyagkosár tartalmából a helyszínen összeállított főétel és mártás elkészítésével – kell az ismert séfekből, illetve a gasztronómiai szakma képviselőiből álló zsűrit elkápráztatniuk. Az egész ország gasztronómiai fejlődését dicséri, hogy a 12 ifjú versenyző között ugyan úgy találunk Budapestről, mint vidékről érkezőket.  A versenyzők névsora a következő:

  • Barna Zsanett
  • Csécs Bence
  • Jándi Lőrinc
  • Kosztics Bianka
  • Krebán Klaudia
  • Lotz András
  • Pozsár Bence
  • Sándor Lőrinc
  • Szabó Kevin
  • Szász Kristóf
  • Tatár Márk
  • Tóth Attila

A verseny időpontja és helyszíne: 2015. október 18. vasárnap 09:00-17:00
METRO Gasztroakadémia - 2041 Budaörs, Budapark, Keleti 3.
 
Magyar Bocuse d’Or Akadémia Egyesület Facebook oldalán további részleteket találsz.
 

 

Még négy termék felkerült a hungarikumok a listájára

Október 14. 12:20
Október 13-a óta már a debreceni páros kolbász, a fröccs, a bajai halászlé és az alföldi kamilla virágzat is a hungarikumok közé tartozik. Ezzel a négy magyar termékkel 54-re duzzadt a hungarikumok listája.

A debreceni páros kolbászt olyan népi eredetű étel, amely saját kultúrával rendelkezik a mangalica tenyésztéstől a feldolgozáson és a kereskedésen át a vendéglátásig - hangzott el az október 13-án megrendezett sajtótájékoztatón.
 
Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter reményét fejezte ki: ez a döntés is hozzájárul ahhoz, hogy a debreceni régi ízvilágával még jobb, még kedveltebb legyen.
 
Az pedig, hogy a 200 éves fröccs - amelyből 50-60-féle ismert - bekerült a hungarikumok közé, a szőlőtermesztést és a kulturált borfogyasztást is segítheti - fűzte hozzá.
 
Az egyedülálló bajai halászlé ezer éves halászati kultúrára támaszkodik, s a köré szervezett fesztivál több mint tízezer embert vonz évente - ecsetelte a földművelésügyi miniszter, a magyar Alföld legértékesebb gyógynövényének, a népi gyógyászat legfontosabb felfedezésének nevezve a negyedik új hungarikumot, a kamilla virágzatot.
 
A Magyar Értéktárba került a szerencsi csokoládé
 
Fazekas Sándor elmondta azt is, hogy a debreceni tanácskozás döntése alapján a Magyar Értéktárba került a szerencsi csokoládé, ezzel 127-re nőtt az értéktárban lévő termékek száma.
 
Kósa Lajos, a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője bejelentette: képviselőcsoportjuk kezdeményezi hazai elkülönített fejlesztési forrás létrehozását annak érdekében, hogy a hungarikumok igazi piaci szereplőkké válhassanak itthon és külföldön egyaránt.
 
A város szeretné elérni, hogy másik nevezetes terméke, a debreceni mézeskalács is felkerüljön a hungarikumok listájára - mondta Papp László, Debrecen polgármestere.

(forrás: MTI)

Íme a 2014-es Kódex borok listája

Október 14. 10:13
2015. október 12-én került sor a Csopaki Kódex Dűlőbor Bírálatra és Termőhelyi Mustrára a csopaki Márgában. Dr. Mészáros Gabriella (AIWS), Bálint László (AIWS), Harmath Csaba (AIWS) és Roznik Ferenc (Gault&Millau) a 2014-es évjárat tételeit bírálták.
 
A nehéz évjárat miatt a szokásosnál kevesebb termelő nevezte borát, de 2014 kihívásaihoz képest szép tételek készültek. A korábbi évjáratok dűlősei pedig megmutatták, hogy vétek korán felbontani őket - számol be az eseményről a Csopaki Kódex a Facebook oldalán.
 
Íme a 2014-es Kódex borok listája
Forrás: Csopaki Kódex Facebook oldala
 
Nevezett borok száma: 29
Kódex védjegy-jelölt tételek száma: 8
 
Kódex védjegyet szerzett borok:
- Petrányi Szitahegy 2014
- Homola Hajnóczy 2014
- Csiszár Szil 2014
- Söptei Nagykút 2014
- Fekete Hegyalja 2014
 
A Termőhelyi Mustra legmagasabb pontszámú, Terroir díjas tételei:
- Hamvas Nagykút 2013
- Szt Donát Kishegy 2012

Disznótoros kolbászfesztivált rendeznek Budapesten

Október 14. 06:31
Október 16-18. között százféle, háztáji kolbászt lehet kóstolni a Magyar Vasúttörténeti Parkban, ahol második alkalommal rendezik meg a disznótoros kolbászfesztivált.
 
A fesztiválon legalább százféle kolbász közül lehet majd választani, mind olyan háztáji kolbász, amelyeket a boltokban nem forgalmaznak. Az eseményen közvetlenül a termelőktől lehet megvásárolni az ínyencségeket - mondta el az esemény sajtótájékoztatóján Kiss Tamás főszervező.
 
Mácsai Sándor, a Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör elnöke kedvcsinálóként elmondta, hogy a kolbászon kívül más disznótoros ételeket is meg lehet kóstolni. Délelőttönként böllérek és mészárosok hagyományőrző népviseletbe öltözve mutatják be a disznóvágás és -feldolgozás folyamatát, és azt is, hogy miként zajlott száz évvel ezelőtt egy disznóvágás.
 
A pénteken kezdődő fesztivál családi programok, borkóstoló és három zenei színpad is várja a fesztiválra ellátogatókat.
 
Kiss Tamás elmondta: a tavalyi rendezvényre mintegy 20-22 ezren váltottak belépőt. Az eseményről kiadott tájékoztatóban a szervezők úgy fogalmaztak: a következő hétvégén „a főváros fog eljönni a fővárosba”, hiszen a kolbász fővárosa érkezik meg az ország fővárosába.
Forrás: MTI

Most már biztos, hogy fizetni kell az otthoni pálinkafőzésért

Október 13. 19:35
Október 13-án, kedden Tállai András adóügyi államtitkár sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy továbbra is lehet otthon pálinkát főzni, de bevezetik a 700 forintos literenkénti pálinkajegyet -írja a 444.hu.
 
Az Európai Unióval folytatott vita után a következő szabályozást vezetik be: egy főzéshez minimum öt, maximum nyolcvanhat adójegyet kell megvenni. Tehát megváltható a pálikafőzési jog 3500 forint fejében. Változás továbbá, hogy a jövőben az ellenőrzést nem a NAV, hanem a helyi önkormányzati adóhivatal, a jegyző feladata lesz.

Debreceni kolbász, mint Hungarikum?

Október 13. 16:15
Elképzelhető, hogy Hungarikum lesz a debreceni páros kolbász, tudtuk meg a Híradó.hu-tól. A Hungarikum Bizottság október 13-i ülésén dönt a „debreceni” ügyéről.
 
Debreceni kolbász, mint Hungarikum?
Forrás: Hirado.hu, Fotó: MTI, Czeglédi Zsolt

A kormány pénzéből fejlesztenének egészséges ételeket

Október 13. 13:11
Az Egyesült Királyság kormánya 2007 óta működteti az Innovative UK programot, amellyel társadalmilag hasznos innovációkat támogatnak. Nem rég egy új pályázatot írt ki egészséges összetételű ételek és italok fejlesztésére és gyártására - írja az Origo.hu.
 
Cél a zsír (főleg a transzzsírsavak), a cukor és a só csökkentése, az élelmi rostok mennyiségének növelése az élelmiszerekben. Az erre szánt összeget – 10 millió fontot (4,2 milliárd forintot) – kutatásra és fejlesztésre lehet felhasználni. „A célunk, hogy elősegítsük új eljárások fejlesztését és olyan termékek létrejöttét, amelyek az egészséges étkezés lehetőségét nyújtják a fogyasztóknak, új piaci lehetőségeket mutatnak az iparág számára” – olvasható a felhívásban. Leginkább ipari méretű projekteket szeretnének támogatni, de a kisebb vállalkozások is pályázhatnak. A pályázóknak ügyelni kell arra, hogy minden általuk felhasználandó anyagnak megbízható forrásból kell származnia, a fenntarthatóság jegyében.

Íme a várva várt BalatonBor címkéje

Október 13. 10:09
A BalatonBor címkéjét október 10-én mutatták be a Nagy Olaszrizling Kóstoló nyitóeseményén. Ez hazánk első termelői összefogásra épülő régiós bormárkája, amelynek külön kritériumrendszert is kidolgoztak (erről itt olvashatsz bővebben). Lássuk a BalatonBor címkéjét:
 
Íme a várva várt BalatonBor címkéje