Roburral másztam fel a több mint 100 éves Teleki ültette mandulafasorigA május első hétvégéjére szervezett, immár komoly hagyományokkal bíró Villányi BorZsongás Fesztivál programjaira a Csányi Pincészet vendégeként én is meghívást kaptam. Az igazi tavasz beköszöntével ilyenkor nemcsak a természet zsong, hanem az eseménynek otthont adó pincék, udvarok, borteraszok sokasága is. Színes kavalkád, jazz, pop koncertek, stand-up, kézműves programok, grill partik, dűlő- és pincetúrák sétálva, futva, bicajjal, traktorral vagy épp az egykori NDK slágertermékével, a Robur teherautóval.
A 383 pontos Hétszőlő dűlő 2013-as grillázsbombája a Borkollégiumban járt - 2. részA száraz „felvonást” követően, a szünet után, a függöny az aszúknak gördült fel, amikor is párban kóstoltuk össze a 2013-as év 5, illetve 6 puttonyos aszúit a Hét- és a Nagyszőlő dűlőkről. Az ámulat kétségkívül ezeknél a tételeknél csúcsosodott ki, mindeközben Gergő imponáló magabiztossággal avatott be bennünket az aszúkészítés rejtelmeibe.
A 383 pontos Hétszőlő dűlő 2013-as grillázsbombája a Borkollégiumban járt - 1. részHa karácsony, akkor ünnep, ha ünnep, akkor aszú – az ünnepre való szakmai „felkészülést” mi már november végén elkezdtünk, amikor Makai Gergő, a Hétszőlő Birtok szőlész–borász birtokigazgatójának tolmácsolásában, a „Borász a Borkollégiumban” program keretében az organikus szőlészet dűlőszelektált száraz és aszú tételeit kóstolhattuk.
Kóstolj Hétszőlő aszút, mint Beckham!Tudásszomjam olthatatlan, így gyakorlati tanórára indultam, ezúttal Tokajba. Az intenzív hétvégi fejtágításnál Makai Gergő, a Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok ügyvezető igazgatója volt segítségemre.
Madame Clicquot konyhaasztala és az elhalt élesztő szerepe: tudj meg többet a champagne-ról!Előző írásomban a prosecco-ról olvashattatok 10 érdekes tudnivalót; most pedig minden buborékos ital legnemesebbikét, a champagne-t állítottam a középpontba és újabb tíz pontban összegeztem a legfontosabb ismérveit. Tartsatok velem!
Az Aperol Spritz-en túl: tíz tudnivaló a prosecco-rólNyár, meleg, napsütés! Ballagás, érettségi, diplomaosztó, leánybúcsú, és akkor már bizony esküvők és lagzik sora. Az ideális aperitif – és egyben az ünnepi asztal nélkülözhetetlen kelléke – a flőte-pohárban szervírozott, kellemesen frissítő bubis ital. A piac gazdag választékából talán a két legismertebb pezsgőféle, a prosecco és a champagne elemeit szedtem pontokba, bízva abban, hogy használható tudás birtokában legközelebb a boltok polcai között sétálva magabiztosan választasz, ha egy olasz DOCG-re vagy egy francia BdB-re vágysz.
Mediterrán életérzés a Szabadság térenA télből éledező Budapest egy csütörtöki délutánján a La Parrilla mediterrán ételkülönlegességei mellett a rivaldafényt Bacchus nedűi kapták. A közel 100 magyar és nemzetközi borkülönlegességet felvonultató borlapról öt-öt magyar és külföldi gyöngyszemmel ismerkedtem.
Bio, biodinamikus vagy épp organikus … Mit is jelent mindez a a borászvilágban? A 21. század trendi szóhasználatának valóságos tartalmára kerestem a választ a DiVino Gozsdu udvarban a Juniborászok segítségével.
Ősi magyar szőlők mai boraiDecember első péntekjén a Winelovers Mikulásának puttonyába a legendás magyar fajták kerültek. Íme, hat ősmagyar szőlő mai bora, amit érdemes megkóstolnod.