A világ legrégebbi szőlőfajtáját telepítik újraÖtszáz év után újrahonosítják I. Ferenc francia király borszőlőit a Loire-völgyben található Chambord-ban. A szerencsések 2019-ben már megkóstolhatják a romorantinból készült bort, amelynek várhatóan az lesz az első évjárata.
Tokaj-Hegyalján világszintű fejlesztések lesznekBefejeződött a tokaj-hegyaljai történelmi borvidék világörökségi kezelési tervének társadalmi egyeztetése. Közös egyetértés volt abban, hogy a világörökségi cím nemzetközi rangot és megbecsülést jelent, s jelentős kulturális, turisztikai és ezáltal gazdasági értéket képvisel - közölte a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft.
120 éve halt meg a filoxéra legyőzőjeTörténelem - Százhúsz éve, 1894. május 2-án halt meg Budapesten Miklós Gyula szőlész-borász, a magyar szőlőtermesztés újjászervezője a filoxérajárvány után, a magyar konyakipar létrehozója.
Szlovákia, Ausztria és Magyarország portugieserei a legjobbak közöttPortugieser du Monde - Magyar, szlovák és osztrák bor kapott champion-díjat a Pécsett tartott nemzetközi portugieser szemlén. Magyar vonatkozásban az elismerést a Tiffán's Pincészet 2012-es évjáratú Régimódi cuvée borával a portugieser-alapú házasítások kategóriájában, a szlovák Terra Parna a 2010-es Modry Portugal borával a 2012-es vagy régebbi évjáratú portugieserek kategóriájában, az osztrák Weingut Weinfried a 2013-as Granat Portugieser borával érdemelte ki.
Borbás Marcsi gasztrofesztivált szervez a MillenárisonProgramajánló - A Gasztroangyal című népszerű televíziós műsorban szerepelt magyar gazdák, termelők, borászok és vendéglősök gyűlnek össze a fővárosban, hogy egy helyen mutassák be a magyar vidék gasztronómiai értékeit a Magyarország finom - Gasztroangyal a Millenárison elnevezésű program keretében július 4. és 6. között.
Az Irie Maffia is fellép a Rosalia-nProgramajánló - Széles borkínálattal, rozékkal, habzó borokkal, pezsgővel, színes gasztronómiai és zenei kínálattal, szakmai előadással és mustrával várja vendégeit a Rosalia rozé és pezsgő kert május 9. és 11. között a fővárosban.
Gasztrotörténeti hiánypótló Vinkó József új köteteHumoros, olykor ironikus történeteken keresztül mesélő, hiánypótló gasztrotörténeti kötet Vinkó József újságíró, publicista Szellem a fazékból - Gasztrotörténetek című új könyve, amelyet a XXI. Nemzetközi Könyvfesztiválon mutatnak be, Budapesten.
Bortavasz Alsó-Ausztriában 180 pincészettelProgramajánló - Összesen száznyolcvan borászat fogott össze Alsó-Ausztria három borvidékén, Kremstalban, Kamptalban és Traisentalban, hogy a Bortavasz (Weinfrühling) elnevezésű rendezvénysorozat keretében nyitott pincékkel és programokkal várja a vendégeket szombaton és vasárnap.
Bizakodnak a szőlőtelepítők, fejlesztik a Tokaj-hegyaljai szőlőfajtákatVidékfejlesztés - Bizakodással tekint a jövőbe az a gazda, aki szőlőt telepít, és amikor egy borvidéki kutatóintézet fajtagyűjteményt telepít, az azt sugározza, hogy a borvidéknek is van jövője - ezt mondta Prácser Miklós, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa elnöke Tarcalon, a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet fajtagyűjteményének átadásán pénteken.