Németországból származó szőlőfajta, melyet több országban Müller Thurgau néven ismernek, mivel azt Müller Thurgau állította elő a Geisenheimben a Rajnai rizling és Zöld szilváni (újabbi vizsgálatok szerint a Chasselas) keresztezésével. Hazánkban a Mátraaljai, Balatonfüred-Csopaki, Móri, Ászár-Neszmélyi és a Balatonmelléke borvidéken van jelen.
Korai érésű, bőtermő fehér borszőlőfajta. Fürtje középnagy (140g átlagtömegű), vállas, tömött. Bogyója középnagy, sárga, gömbölyded, alig hamvas, középvastag héjú. Húsa puha, leves, semleges ízű.
Bora sok kistermelőnél megtalálható ugyan, különleges minőséget azonban ezek között ritkán lehet felfedezni. Mivel nagyon érzékeny a gombabetegségekre és a rothadásra, termelőjét gyakran készteti korai szüretre. Ilyenkor savai nyersek, durvák maradhatnak annak ellenére, hogy teljes érésben szüretelve bora inkább lágynak mondható. Optimális esetben bora illatos, könnyed, gyorsan érik, de viszonylag gyorsan hanyatlik is. Leginkább asztali borként vagy tájborként kerül forgalomba.
Korai érésű, bőtermő fehér borszőlőfajta. Fürtje középnagy (140g átlagtömegű), vállas, tömött. Bogyója középnagy, sárga, gömbölyded, alig hamvas, középvastag héjú. Húsa puha, leves, semleges ízű.
Bora sok kistermelőnél megtalálható ugyan, különleges minőséget azonban ezek között ritkán lehet felfedezni. Mivel nagyon érzékeny a gombabetegségekre és a rothadásra, termelőjét gyakran készteti korai szüretre. Ilyenkor savai nyersek, durvák maradhatnak annak ellenére, hogy teljes érésben szüretelve bora inkább lágynak mondható. Optimális esetben bora illatos, könnyed, gyorsan érik, de viszonylag gyorsan hanyatlik is. Leginkább asztali borként vagy tájborként kerül forgalomba.