Ismertebb nevén zöldveltelini. Feltehetően osztrák fajta. Bár hazánkban és Csehország területén is termesztik, a zöldveltelini igazából Ausztria specialitása, és egyedül ott is élvez elsőbbséget a telepített fajták között. Nyugati szomszédunknál egy időben a termés java sokáig borozókban fogyott folyóborként. Ez még ma is nagyrészt igaz, ugyanakkor az elmúlt évtizedben a termelők újragondolták a fajta lehetőségeit. A legszebb, leghosszabb életű zöldveltelini tételek ma a Wachau, a Kremstal és a Kampta borvidékekről kerülnek ki. A fajta bora szerkezetre a rajnai rizlingre hasonlít, de jegyeiben már teljesen más: alapvetően fehér borsra emlékeztető, minerális ízeit fehér húsú barack és zöldfűszerek aromái díszítik, néha füstös felhangokkal.
Középérésű, bőtermő borszőlő fajta. Fürtje középnagy (140g átlagtömegű), tömött, ágas vagy vállas. Bogyója kicsi, zöldesfehér, gömbölyded, alig hamvas, középvastag héjú. Húsa puha, leves, semleges ízű.
Középérésű, bőtermő borszőlő fajta. Fürtje középnagy (140g átlagtömegű), tömött, ágas vagy vállas. Bogyója kicsi, zöldesfehér, gömbölyded, alig hamvas, középvastag héjú. Húsa puha, leves, semleges ízű.