Egészséges talajok, kiváló minőségű és ellenálló szőlő, kivételes terroir borok - Mit ad nekünk a bio(dinamikus) gazdálkodás? Akár a környezeti felelősségvállalás filozófiája vonz, akár az ősi gyakorlatok iránti érdeklődés, vagy az a vágy, hogy minél kevesebb beavatkozással készült borokat kóstolj, a bio- és biodinamikus borok világa gazdag ízeket és élményeket kínál, amelyek felfedezésre várnak!
Tiwári House – az elmúlt évek legizgalmasabb boros projektje BadacsonybanFenntarthatóság, ösztönző program, kutatási központ. Nem megszokott kifejezések ezek ma még egy borászat kapcsán. Már ebből is látszik, a Balaton északi partján valami nagyon különleges van születőben. És a borokról még nem is esett szó!
Bartha László: Tenuta Mara, a biodinamikus álomNagy hír jött a nyáron, férjhez megy a hugi, ráadásul Lecce‐ben, szeptember végén lesz az esküvő. Na, térde, imához, hogy időben beérjen a juhfark, gömbölyödjenek a savak és végül az élesztőgombák is szépen dolgozzanak a pincében. Nem tudom hogyan, de végül sikerült, így végül 3500 km‐t autóztunk Puglia‐ig és vissza. Útunkat megkoronáztuk a Tenuta Mara‐val, egy őrült hellyel...amiben mégiscsak van rendszer. Az írás a cikkíró versenyünk élménybeszámoló kategóriájának 3. helyezettje.
Biodinamika a buborékokban“Biodinamika” - sokaknak földöntúli, megfoghatatlan, míg másoknak izgalmas tényeken és hiten alapuló vallás, filozófia, amely visszavezet a természethez és rámutat jelentéktelenségünkre és talán tehetetlenségünkre a világmindenség erőivel szemben.
TermészethűségÉppen valami kevéssé izgalmas főzőműsor megy a tévében, és az átlagos felkészültségű, önjelölt szakács is a biotermékek használatát dicséri, mantrázza. Mindeközben Kató Andrásnak, a természethű borok magyarországi apostolának (Mitiszol?, Terra Hungarica, Terroir Club) a Borkollégium mesterkurzusán elmondott bevezető gondolatai járnak a fejemben.
„Hagynunk kell, hogy a borok vezessenek minket”Bott Frigyes szavai ezek, akinek a neve a legtöbb borkedvelő fülében már ismerősen cseng. Egy borász, aki tapasztalatait nem csak a saját szőlőhegyéről gyűjti össze, hanem külföldi, szakami látogatásairól is. Fricit a borai „irányítják”.
Barát és ellenség: miért kell kén a borba?Sok borász úgy véli, hogy a minőségi borkészítés során szükség van a kén-dioxidra. Mások pedig vitatkoznak ezzel, és felhagynak a használatával. Valóban károsak a borban található szulfitok?
Vajon finomabbak-e az organikus borok?Több ezer palack bort teszteltek Kaliforniában, annak érdekében, hogy feltárják, van-e összefüggés az organikus és biodinamikus megjelölés és a borok minőségi megítélése között.