A bor minőségét befolyásoló tényezőkBorászati képzésben rendszeresen feltesszük hallgatóinknak azt a kérdést, hogy a borminőség szempontjából vajon hány százalékot tesz ki maga az alapanyag, amit szüretkor leszed a gazda. A legritkább esetben fordul elő a helyes, 100%-os válasz. Érdekes lenne egyszer alaposabban megnézni, hogy aki vajon 50-60%-ra teszi az alapanyag (szőlő) fontosságát, a maradék részt vajon miből gondolja pótolni?
Egy videó, amit látnod kell a 2016-os tokaji szüretrőlVagy írhatnánk úgy is: ha csak egy videót nézel meg a 2016-os szüretről Tokaj-Hegyalján, akkor ez legyen az! A verejtékes kemény munkától a fehér papírig és élvezetes kóstolásig.
Csúcsévjárat merlot-ja debütálVincze Béla borai mindig elsőként jutnak eszünkbe, ha valami jó egrit keresünk. Most a Bordói November alkalmából azt kérdeztük tőle, mit hoz a november 26-i rendezvényre, és egyébként melyik borai vannak most a legjobb formájukban.
Országszerte csúszik az idei szüretA hűvösebb augusztus miatt az országban szinte mindenütt a szokásosnál később kezdődött a szüret.
A jég, a fagy és a csapadékos június ellenére országszerte bíznak a jó évjáratbanMennyiségileg vegyes, de minőségileg jó évjárat lehet az idei bor a szüret első tapasztalatai, a szőlős gazdák és borászok várakozásai alapján.
Érdemes lesz 2015-ből ausztrál borokat vásárolniA Föld déli féltekéjén már a pincében pihen a 2015-ös évjárat, és a friss, ropogós újborok a boltok polcain sorakoznak. Ez alatt hazánkban még van miért izgulni így a finisben, bár az eddigi időjárás kedvezett a gazdáknak. Ausztrália régióiban az idei évjárat vegyes érzelmekkel zárult, de nézzük, mit mondanak a termelők!
Megkezdődött a szüretAugusztus 6-án megkezdődött a 2015-ös évjárat leszüretelése. A Varga Pincészet Ordacsehiben szedte le az első csabagyöngye fürtöket a tőkékről, amely néhány hét múlva Európa első újboraként kerül a boltok polcaira.
Borul a versenynaptár a tavalyi időjárás miattA tavalyi időjárás rendkívüli módon hatott a szőlőre. A borászok fél évszázada nem tapasztaltak olyat, mint az elmúlt évben, amikor háromszor annyit kellett permetezni, mint egy átlagos esztendőben.
Ez már biztos: 2014 nem lesz jó évjáratSajnos a sok csapadék és a szokottnál kissé hűvösebb nyár miatt úgy tűnik, 2014 a legtöbb magyar borvidéken nem lesz a csúcsévjáratok között. Több helyen még várják a szőlők megfelelő cukorfokát.