A Föld déli féltekéjén már a pincében pihen a 2015-ös évjárat, és a friss, ropogós újborok a boltok polcain sorakoznak. Ez alatt hazánkban még van miért izgulni így a finisben, bár az eddigi időjárás kedvezett a gazdáknak. Ausztrália régióiban az idei évjárat vegyes érzelmekkel zárult, de nézzük, mit mondanak a termelők!
Dél Ausztrália: Clare Valley, Barossa Valley, McLaren Vale, Eden Valley, Limestone Coast
Jó hír: Az elmúlt évek legrövidebb, leggyorsabb szürete volt 2015-ben. Rossz hír: A fagyok és a bozóttüzek miatt csökkent a terméshozam. A gyors lefolyású szüret miatt az erjesztő tartályok kapacitása nem volt elegendő, így „siettetni” kellett a borászoknak a fermentációt.
A szüret kezdete: február eleje Ígéretes szőlőfajták: A shiraz és a cabernet sauvignon mély színű bort adott, amelyek intenzív tanninokat mutatnak, nagy az érlelési potenciáljuk. A fehérborok könnyedek, frissek. Kihívást jelentő szőlőfajták: a cabernet sauvignon tőkék alacsony hozamúak voltak
Az évjárat elemzése: „Összességében rendben volt a szüret Barossaban” – meséli Paul Linder a Langmeil pincészettől. A legtöbb dél ausztráliai borász meleg és gyors tenyészidőszakról számolt be, valamint kiváló termésről. Néhány gazda panaszkodott csak a tőkék hozamára.
A szezon egy nedves téllel kezdődött, amelyet egy szárazabb és az átlagnál melegebb tavasz követett, így a virágzás körülbelül két héttel előbbre tolódott. Az alacsonyabb hozam az éjszakai fagyoknak volt köszönhető észak Barossa szőlőterületein.
A száraz, szeles január bozóttüzeket okozott Adelaide Hills ültetvényein, ahol közel 100 hektár szőlő ment tönkre.
Azokon a területek, ahol sem a fagy, sem a tűz nem okozott károkat, ott eseménytelenül zajlott a tenyészidőszak ideális feltételek mellett. A meleg időjárás miatt felgyorsult az érlelés, így korai, zsúfolt szüret volt a vidéken. A borászok nyilatkozatai szerint kiegyensúlyozott borok készültek természetes, jó savtartalommal, érett tanninokkal, gazdag gyümölcsös aromákkal és fűszerekkel.
Victoria: Yarra Valley, Mornington Peninsula, Geelong, Heathcote, Grampians, Strathbogie Ranges
Jó hír: Emlékezetük óta 2015-öt a legjobb évnek tekintik a borászok.
A szüret kezdete: február eleje Ígéretes szőlőfajták: chardonnay, pinot noir és shiraz
Az évjárat elemzése: A Victoria régió borászai is korai tavaszról számoltak be, de az időjárás kiszámíthatatlan volt, időnként sok esővel és hideg léghőmérséklettel. Ezt követően hosszú, hűvösebb nyár következett, kánikula nélkül, így kiegyensúlyozott volt a bogyók érési folyamata. A száraz és meleg ősz pedig ideálissá tette a szezont. Körülbelül három héttel korábban szüreteltek a régióban, amelyet egy vihar szakított csak félbe, de károkat nem okozott.
Nyugat Ausztrália: Margaret River, Pemberton, Great Southern
Jó hír: Az egyenletes nyári melegnek köszönhetően kiegyensúlyozott íz figyelhető meg a borokban. Rossz hír: A hideg, szeles tavasz következtében drasztikusan csökken a hozam.
A szüret kezdete: február közepe Ígéretes szőlőfajták: rizling, shiraz Kihívást jelentő szőlőfajták: cabernet franc, cabernet sauvignon
Az évjárat elemzése: Ausztrália nyugati részén kihívásokkal volt tele a 2015-ös évjárat. A tőkék hozamát 20-30 százalékkal lecsökkentette a szeles és csapadékos tavaszi időjárás. De néhány cabernet sauvignon ültetvényen akár 50 százalékos terméskiesésről is beszámoltak.
Szerencsére a többi évszakban már nem volt számottevő veszteség. Az tenyészidőszakban meleg, napos idő volt rendkívüli hőség nélkül. Az Ashbrook Estate véleménye szerint a melegnek és az alacsony tőketerhelésnek köszönhetően intenzív, koncentrált borok készültek. A régióban az átlagosnál két héttel előbb szüreteltek.
A hűvösebb időben elhúzódik az érlelés, így az áprilisi eső miatt a kékszőlők egyes parcelláit később szedték le, de így ízletesebb, egyensúlyosabb borok készültek belőle.