Miként hatnak a kőzetek és a talajok a borok ízvilágára?Hogy a talaj és a kőzetek hatása valóban érezhető a bor ízében, azt bizonyítják azok a jellegek („földíz”, „talajíz”, „humuszos íz”), amelyek minden, tudományos igényű borleírás szótárában megtalálhatók.
Az üledékes kőzetek a szőlészetbenA legtöbb üledékes kőzet alkalmas arra, hogy rajta szőlőtermesztésnek kedvező talaj alakuljon ki. Egyes üledéktípusokon ritka a szőlőültetvény (pl. vízgazdálkodási okokból a kavicson), de még ilyen esetekben is találunk elszigetelt eseteket, amikor nagy bort lehet szüretelni efféle ritka talajokon (lásd a híres franciaországi Châteauneuf-du-Pape borvidéket).
A terroir fontosságaAzokon a területeken, amelyekben az alapkőzet nincs nagyon mélyen, vagy kőzettörmelékben gazdag, ott fokozottan meghatározó szerepet játszik a talaj jellegének kialakulásában.