A bor készítéseA bor minőségének a betakarított szőlőtermés az alapja. A bortermelő feladata, hogy a szőlőszemekben jelen lévő értékes anyagok a mustba, borba kerüljenek, és abban is megtalálhatók legyenek.
5+1 fogalom, amitket nem árt ha ismersz szüretkorMustfok, héjon erjesztés, törkölykalap, fogadógarat… Mit is jelentenek ezek pontosan? A szüret közepén járunk a 2015-ös korai évjáratnak köszönhetően. A borászok, sommelier-ek, kritikusok, borszakírók néha használnak olyan szavakat, amelyek jelentése nem teljesen egyértelmű a laikusok számára. Öt plusz egy kifejezés, amelyeket jó, ha ismersz!
2014-ben engedélyezik a must cukrozásátHatározatot hozott a Bizottság az idei évi mustjavítást illetően, tudtuk meg a Hegyközségek Nemzeti Tanácsától.
Meggyőző hírek a SomlórólSpiegelberg István szőlőjében is megkezdődött a szüret a Somló-hegyen. A juhfarkot 26 és feles cukorfokkal szedik épp. A borász így ironizált a Facebook oldalán: "Juhfark 2014, 26,5 KMW, megint egy rossz év"...
Cukrozhatják a mustot a rossz idő miattMagyarország kezdeményezte az Európai Bizottságnál, hogy a hazai bortermelők az engedélyezettnél jobban növelhessék a borok természetes alkoholtartalmát. Felpörög a cukoripar?
2400 forintot fizet az állam az első osztályú aszú-alapanyagértSzüret - A Tokaj-hegyaljai történelmi borvidéken várhatóan október közepén kezdődik a nagyszüret, ekkortól kezdik szedni a tőkékről a hagyományos fajtákat, a furmintot és a hárslevelűt, ugyanakkor a korán érő sárgamuskotály szőlő felvásárlása már befejeződött.