Villányban született meg a cabernet franc-ok eszenciájaHa vannak nagy találkozások az életben, akkor Malatinszky Csaba villányi borászé és Steven Spurrier borszakíróé az volt és mindig az is lesz. Legutóbb a Winelovers Grand hétvégéjén nyílt erre lehetőségük. Az élményt a borász egy sushis hasonlattal idézte fel.
Organikus az Öreg Király és a borai isA Barta Pince ars poeticája már a kezdetek óta tartó természetes módon való, környezettudatos szőlőművelésen, és az ennek megfelelő borkészítési technológián alapul.
Olasz meló – A lány aki fittyet hány a DOCG-re…Szicília. Krémesen kavargó gelato, nap szívta sós haj, homokos tengerpart, tengeri herkentyűk, maffia. Kinek mi jut eszébe… De mi van, ha azt mondom, hogy frappato? Valamilyen titkos kód, vagy fedőnév lehet?
Biodinamika a buborékokban“Biodinamika” - sokaknak földöntúli, megfoghatatlan, míg másoknak izgalmas tényeken és hiten alapuló vallás, filozófia, amely visszavezet a természethez és rámutat jelentéktelenségünkre és talán tehetetlenségünkre a világmindenség erőivel szemben.
TermészethűségÉppen valami kevéssé izgalmas főzőműsor megy a tévében, és az átlagos felkészültségű, önjelölt szakács is a biotermékek használatát dicséri, mantrázza. Mindeközben Kató Andrásnak, a természethű borok magyarországi apostolának (Mitiszol?, Terra Hungarica, Terroir Club) a Borkollégium mesterkurzusán elmondott bevezető gondolatai járnak a fejemben.
Bio, biodinamikus vagy épp organikus … Mit is jelent mindez a a borászvilágban? A 21. század trendi szóhasználatának valóságos tartalmára kerestem a választ a DiVino Gozsdu udvarban a Juniborászok segítségével.
Hernyák: a bio kategória nem lehet mentségIdén is organikus bormustrára készülnek a Juniborászok, mi pedig Hernyák Tomit kérdeztük, miért döntöttek úgy, hogy átállnak a bio művelésre.
Barát és ellenség: miért kell kén a borba?Sok borász úgy véli, hogy a minőségi borkészítés során szükség van a kén-dioxidra. Mások pedig vitatkoznak ezzel, és felhagynak a használatával. Valóban károsak a borban található szulfitok?
Vajon finomabbak-e az organikus borok?Több ezer palack bort teszteltek Kaliforniában, annak érdekében, hogy feltárják, van-e összefüggés az organikus és biodinamikus megjelölés és a borok minőségi megítélése között.