Februárban nagyon sok mindent megtanultunk a borokrólKéneztünk, metszettünk, borokat válogattunk ételekhez, és közben megismertünk egy különleges fajtát és különleges ízt is. Következzenek a hónap legolvasottabb cikkei.
A metszés alapjai: mikor és miért van rá szükség és hogyan befolyásolja a bor minőségét?Az év első hónapjai a borászatoknál a metszésről szólnak. Nagyon sok minden már ilyenkor eldől az adott évjárattal, a bor mennyiségével és minőségével kapcsolatban. Ebben a cikkben közérthetően bemutatjuk ennek a nagyon szép, de rendkívül felelősségteljes munkafázisnak az alapjait.
Metszési kulisszatitkok a Tűzkő BirtoktólAz év első feladata a szőlőben a metszés, amely ilyenkor már lezajlott, vagy épp javában tart még a földeken. A szőlő életének következő évében sok minden múlik a metszésen. Íme néhány kulisszatitok a Tűzkő Birtokról.
Szőlőtermesztés metszés nélkül?Művelésmód - A szőlőnövényről már több ezer éve tudjuk, hogy liánszerű kúszó növény, amelyet elődeink az erdők szélein, fákra felkúszó növényként fedeztek fel. Később rájöttek arra, hogy metszéssel gyümölcse nagyobb bogyójú, zamatosabb lesz. Azóta metszőkéssel, ollóval tartjuk az általunk kívánt formában a szőlőt. Metszés, támberendezés nélkül a szőlő elvadul, hamar elveszti értékét. Vagy mégsem?