10 dolog, amit nem tudtál a mustárról
Június 16. 20:50
Van angol, dijoni, fehér és olasz gyümölcsös, színt is neveztek el róla, és hotdoggal a legfinomabb - ezeket valószínűleg már tudtad a mustárról, de vajon azt is, hogy ez nem egy fűszer, hanem egy zöldség, mely a brokkoli, káposzta és karfiol rokona?
És ezeket?
- Az egyiptomi fáraókat mustármagokkal temették el, hogy az továbbkísérje őket a túlvilágra (több ezer éve!)
- A Római Birdoalomban keverték először a porrá zúzott magokat borral vagy ecettel.
- Hippokratész is felismerte a nyugtató és fájdalomcsillapító és étvágyjavító hatásait.
- Amikor pedig Iulius Caesar meghódította a gallokat, természetesen voltak náluk mustármagok, amik Burgundia termékeny talaján gyökeret is vertek. Itt már musttal vagy szőlőlével keverve létrejött a mostani mustár recept (mustum ardens=csípős must).
- XIV. Lajos korára annyira népszerű lett, hogy a király már nem is utazott sehova nélküle.
- Ma már Kanada és Nepál teszik ki a globális mustár termelés több, mint felét.
- Miközben színt is neveztek el róla, tudnunk kell, hogy a mustár önmagában inkább szürke vagy barna, és a hozzáadott kurkumától kapja élénk színét.
- Wisconsin államban van a Nemzeti Mustár Múzeum, melyben több mint 5500 üveg mustár található mind az 50 államból, és még további 70 országból.
- Mindenképp tartsd hűtőben, hogy könnyen megtartsa frissítő csípősségét!