Fröccs

11 új taggal bővölt a Balatoni Kör

április 21. 16:32
A BalatoniKÖR megalakulása óta idén először bővült, az alapítók 11 új tagot választottak maguk közé.
 
Azokat hívtuk meg a Balatoni Körbe, akik a balatoni gasztronómia valódi szereplői, akik a saját területükön minőségi szolgáltatást nyújtanak. Vállalkozásukkal példát mutatnak, bátran kezdeményeznek, és tenni akarnak a közös balatoni célokért. A kibővült tagság arányait tekintve egyre kiegyensúlyozottabban veszi körbe a Balatont, ami szintén fontos szempont volt – mondta Laposa Bence, a BalatoniKÖR elnöke.
 
Az új tagok:
 
  • Dobosi Győző, Dobosi Pincészet És Vendégház (Szentantalfa)
  • Gutman László, Gutman Borpince (Kötcse)
  • Gyukli Krisztián, Gyukli Pince (Balatonfüred)
  • Hertzka András, Hertzka Birtok (Balatoncsicsó)
  • Nagy István, Borbarátok, Neptun Panzió (Badacsony)
  • Nagy-Golyán Nikoletta, Kalóz Strandbisztró (Fövenyes)
  • Molnár Júlia Dóra, Csendes Dűlő Szőlőbirtok (Badacsonyörs)
  • Pócz József, Pócz Pincészet (Balatonlelle)
  • Söptei Zsolt, Söptei Pincészet És Étterem (Csopak)
  • Tóth Balázs, BL Yachtclub & Apartments (Balatonlelle)
  • Florian Zaruba, Kristinus Borbirtok (Kéthely)
 
A kibővült Balatoni Kör első tevékenységeként a vendégek számára a tagoknál ingyenesen elérhető kiadvánnyal készül. A Kóstold Körbe!
megbízható, komplex turisztikai és gasztronómiai lehetőségeket mutat be, illetve egész éves programajánlatot kínál - olvasható az egyesület közleményében.

Jól szerepeltek a hazai diákok a nemzetközi gasztronómiai versenyen

április 21. 16:07
Az idei évben 12 csapat vett részt az egyetlen tanulók számára szervezett nemzetközi gasztronómia versenyen, ahol a magyar diákok kitűnő eredményt értek el. A megmérettetésen ifjú szakácsok, cikrászok és pincérek mérték össze erejüket. 
 
A Gundel Károly Szakképző Iskola adott otthont a versenynek, amelynek témája a Bor és Gasztronómia volt. A legjobb cukrász díjat a Gundel Károly, a legjobb pincér díjat pedig a Dobos C. József Szakképző Iskola csapata érdemelte ki.
 
A verseny különlegessége, hogy a fő témán belül a versenyzőknek igen nagy kreativitást engedett. A szakácsok például szabadon választhatták az alapanyagokat a menüsorhoz, melyet a választott pincészet borához készítettek.  A cukrászoknak tányérdesszertet és dísztortát kellett készíteniük, amelyhez a kiválasztott bort használták fel illetve a kiválasztott borászatra, borra vagy borászra utalt. A pincérek feladata pedig menüsor összeállítása, alkalmi díszasztal terítése és nagyközönség előtt végzett élőmunka volt - írja a Turizmusonline.hu.
 
A hazai díjazottak listája:
szakács különdíjak:
  • a legharmonikusabb menüért: BVHSzC Gundel Károly Szakképző Iskolája (Budapest)
  • a legszervezettebb, legtisztább, leghatékonyabb munkavégzésért: Vendéglátó, Idegenforgalmi és Kereskedelmi Baptista Középiskola és Szakiskola (Budapest)
 
cukrász különdíjak:
  • a borászatot legjobban megjelenítő dísztortáért: BVHSzC Gundel Károly Szakképző Iskolája (Budapest)
  • a legösszetettebb tányérdesszertért: BVHSzC Gundel Károly Szakképző Iskolája (Budapest)
 
pincér különdíjak:
  • a verseny szellemiségét legjobban megjelenítő díszasztalért és összkép kialakításáért: BVHSzC Giorgio Perlasca Szakképző Iskolája (Budapest)

A teljes listát a Turizmusonline.hu oldalán tudod megnézni!

6 éves „palacfogságra ítélték” a tokaji aszút

április 21. 13:54
A mádi Holdvölgy pincészet a napokban töltötte le a 2013-as évjáratú Culture Aszú tételét, amely két évet töltött hordóban, és még 6 év palackos érlelés vár rá. 
 
„Aszút készíteni kizárólag a több száz éves hagyomány tiszteletben tartásával lehet, ami mellett a modern technológiát is optimálisan kell használni. A cél az, hogy a lehetőségekhez képest a legmagasabb minőségű aszú szülessen. Ez csak 6 puttonyos kategóriában lehetséges, melyet a HOLDVÖLGY 2006 óta, minden évben folyamatosan megvalósít.(...) Hosszú időnek tűnhet, mire a borkedvelők először találkozhatnak majd a HOLDVÖLGY Culture 2013-as évjáratú Aszúnkkal, de úgy gondolom, hogy Tokaj legszebben csillogó folyékony aranyára érdemes ennyi időt várni!” - írja a pincészet főborásza, Gincsai Tamás.
 
6 éves „palacfogságra ítélték” a tokaji aszút
Forrás: Facebook.com/Holdvölgy

A Quimby is fellép a Bolyki pincészetben

április 21. 12:05
A Feszt!Egerrel a hevesi megyeszékhely visszakerült az országos "koncerttérképre", a szervezők pedig azt szeretnénk, ha a rendezvény a legjobbak között lenne - jelentette ki Tóth Tibor, a május 26. és 28. között rendezendő koncertsorozat főszervezője szerdai egri sajtótájékoztatóján.
 
A háromnapos, a Music Hungary zeneipari konferenciával és az ÉTER zenei tehetségkutatóval egybekötött Feszt!Egernek idén is a Bolyki pincészet ad otthont, az ott felállított három színpadon a magyar könnyűzenei élet meghatározó szereplőivel találkozhatnak a fesztiválozók.
 
Tóth Tibor elmondta, hogy május 26-án, a Music Hungary záró- és a fesztivál "nulladik" napján lép fel az idén 25 éves Quimby, a zenekar ezzel kezdi meg idei fellépéseinek sorát. Őket a Szabó Attila révén egri kötődésű Második műszak vezeti fel. Pénteken a Wellhello, a Mary Popkidz, a Halott pénz, a Paddy & the Rats, Péterfy Bori & Love Band, Odett, a 30Y és a Bëlga lép fel. Szombaton Ganxsta Zolee és a Kartel, a Road, a Tankcsapda, a Brains, Ivan and the Parazol, a Hiperkarma, Anna and the Barbies és a Supernem lesz látható. A péntek és a szombat estét diszkó zárja. 
 
Elhangzott: a bejárat melletti kisszínpadon elsősorban utcazenészeknek biztosítanak fellépési lehetőséget a szervezők, akik olyan fesztiválon kívüli programokat is szeretnének a látogatóknak ajánlani, amelyek a koncertek közötti időszakban is lekötik őket.
(MTI)

Bemutatták Londonban a Szepsy Pince 2007-es Eszenciáját

április 21. 09:48
Az idén Londonban megtartott Botrytis Forumon mutatták be a mádi Szepsy Pince 2007-es Eszenciáját; a tokaji borkülönlegesség 1480 angol fontos (580 ezer forintos) palackonkénti kiskereskedelmi árával a jelenlegi legdrágább magyar bor.
 
Kedden immár hatodik alkalommal tartották meg a Botrytis Forumot, melyet a világ botrytises édes borait termelő országok képviselői azzal a céllal hoztak létre tizenkét évvel ezelőtt, hogy felhívják a figyelmet a botrytises természetes édes borok különleges termőhelyi és borászati értékeire. Az első Botrytis Forumot 2004 szeptemberében rendezték Egon Müller (Mosel, Németország) a néhai Alois Kracher (Illmitz, Ausztria), Alexandre de Lur Saluces (Sauternes, Franciaország) Szepsy István (Tokaj, Magyarország) és Forczek Ákos londoni magyar borkereskedő részvételével.
 
Mint kiemelte, az esemény különlegessége magyar szempontból, hogy a Szepsy Pince az 1996-os és 1999-es évjáratok után újabb Eszenciát bocsátott piacra. A családi pincészetet Londonban ifjabb Szepsy István képviselte, aki rövid előadásban adott hátteret a 2002-es Aszú és a 2007-es Eszencia megértéséhez.
 
Az eszencia az összegyűjtött aszúszemekből kicsöpögő nektár, mennyisége rendkívül alacsony. Íze és struktúrája a világon egyedülálló, mint ahogy a 2007-es évjáratú Szepsy Birtok Eszenciáé is, mely 2,5 százalék alkoholtartalommal és 570 gr/liter cukortartalommal bír - számolt be Forczek Ákos.
 
A rendkívül magas cukortartalmú aszúszemek képződéséhez nélkülözhetetlen a nemes penész, azaz a Botrytis cinerea megjelenése a szőlőültetvényeken. A botrytis finom gombafonalaival átszövi és elvékonyítja a bogyók héját, ezzel a szőlőszemek víztartalma jelentősen csökken, a nemes rothadáson átesett szőlőbogyóban, azaz a keletkezőben lévő aszúszemben különleges aroma- és ízvilág alakul ki.
 
A tárolóedényekben összegyűlt aszúbogyók önnön súlyuknál fogva magukból kipréselt tiszta leve az eszencia. Cukortartalma elérheti a 800 g/litert is, alkoholtartalma legfeljebb 5 százalékos lehet.
(MTI)

Nagy sikert ért el a Mészáros Borház Franciaországban

április 21. 07:01
Minden évben tavasszal kerül megrendezésre Európa egyik leghíresebb borversenye, a Challenge International du Vin. 2016-ban is otthont adott az eseménynek Bordeuax városa, ahonnan a Mészáros Borház három éremmel tért haza. A szekszárdi pincészet két aranyérmet és egy ezüstérmet szerzett a nemzetközi megmérettetésen. 
 
A Mészáros Borház aranyérmes borai:
 
Nagy sikert ért el a Mészáros Borház Franciaországban
Mészáros Borház - Grand Atiqua Cabernet Sauvignon 2012

 
 
Nagy sikert ért el a Mészáros Borház Franciaországban
Mészáros Borház - Grand Atiqua Cuvée 2012
 
A Mészáros Borház ezüstérmes bora:
 
Nagy sikert ért el a Mészáros Borház Franciaországban
Mészáros Borház - Hidaspetre Cabernet Franc Reserve 2012
 
A Challenge International Du Vin borversenyre körülbelül 5000 minta érkezik a világ minden részéről, amely 1976 óta kerül megrendezésre. Mára Európa egyik legismertebb borversenyévé vált, ahol a többi nagy borversenytől eltérően, az előzetesen beregisztrált, borhoz értő nagyközönség zsűrizi a borokat.   A négy fős bíráló bizottságokat a verseny szervezői állítják össze az előzetesen regisztrált zsűritagokból. Ez általában egy-egy fő borászból, szőlészből, kereskedőből és jól tájékozott fogyasztóból áll. A nevezett borok 25-30 százaléka kaphat érmet (arany-, ezüst- és bronzérmeket ítélnek oda). A borverseny rendezői szervezik a színtén Bordeaux-ban zajló Les Citadelles du Vin-t,  ahol szakmai zsűri bírálja le a beküldött tételeket. 
 
2016-ban április első két napján rendezték meg a versenyt, amelyre 4400 mintát neveztek 36 országból. Az éremkiosztás aránya idén sem volt magas, csupán 30 százalék (9% arany, 9,66% ezüst, 11,34% bronz), pontosan 1307 tétel szerzett érmet. Hazánk 16 arany-, 13 ezüst- és 13 bronzéremmel gazdagodott.

 

Felfrissít ez a kunsági sauvignon blanc

április 20. 19:50
Ugyan a Kunságot nem elsősorban a sauvignon blanc kapcsán szoktuk emlegetni - kezdi így bejegyzését a Metropol.hu, de érdemes megjegyezni a bornak és készítőjének nevét. A Szentpéteri Pincészet 2015-ös Sauvignon blanc tétele nem egy bonyolult, túlgondolt bor, de lendületes, tiszta és frissítő. „Vonzó, közepesen komplex illat, mely kóstolásra csábít. Ízben még intenzívebben jönnek az aromatikus, zamatos jegyek. Tiszta, zamatos és harmonikus a korty.”
 
A teljes bejegyzést a Metropol.hu oldalon tudod elolvasni!

Csökken a baromfihús, a tej és a tojás áfája

április 20. 17:49
A baromfihús, a tej, a tojás és az éttermi vendéglátás áfája is csökken a jövő évtől - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter sajtótájékoztatón szerdán, Budapesten.
 
A miniszter szerint az érintett termékek árában meg fog jelenni az áfacsökkentés hatása, a tárca számításai szerint ez átlagosan több mint 10 százalékos fogyasztói árcsökkentéssel jár, a sertéshúséhoz hasonlóan.
 
A miniszter szerint összesen mintegy 59 milliárd forint megtakarítást jelent az élelmiszergazdaságban az áfacsökkentés, a teljes jövő évi áfacsökkentés pedig 100 milliárd forintot, bár a részletszabályok kidolgozása még folyamatban van - fűzte hozzá.
 
A magyar agrárium a 2017-es költségvetés fő nyertese, az élelmiszergazdaság, a mezőgazdaság egyaránt több lehetőséghez jut az áfacsökkentéssel, az emberek többet tudnak vásárolni, nő a fogyasztás, és visszaszorul a feketegazdaság - hangsúlyozta Fazekas Sándor.
 
A tej, a tojás és a baromfihús áfájának 27-ről 5 százalékra csökkentése a tejnél 21 milliárd forint, a tojásnál 10,5 milliárd forint, a baromfihúsnál pedig 19 milliárd forint megtakarítást eredményez. Az éttermi szolgáltatások forgalmi adójának 27-ról 18 százalékra csökkentése az első évben 8,5 milliárd forint megtakarítást jelent.
(MTI)

20 liter készült Jézus söréből

április 20. 15:01
Egy kicsiny jeruzsálemi sörfőzdében a Tel-avivi Egyetemtől kapott gabonából előállították a Jézus korában fogyasztott sört - közölte kedden a Háárec című újság.
 
Az ókori sör újraélesztésének gondolata akkor fogant meg az ötféle helyi sörkülönlegességet gyártó jeruzsálemi Herzl sőrfőzde két fiatal tulajdonosának fejében, amikor néhány hónapja egy újságcikkben arról olvastak, hogy a Tel-avivi Egyetem kutatói az izraeli Ros Pina nevű falu melletti földeken talált ősi gabonafajta segítségével elkészítették az évezredekkel ezelőtti "ősgabona" genetikai térképét, és birtokukban vannak a korabelihez hasonlatos gabonaszemek. 
 
Az egyetem kutatói átadtak öt kiló ősgabonát a kísérlethez, amiből a sörfőzdében húsz liter sört sikerült előállítani. A sörfőzde tulajdonosai barátaikkal elkóstolták szinte az egész kísérleti eredményt, mára mindössze egy üveg maradt belőle mutatóba. 
 
A nagyon száraz, erős illatú és sziruphoz hasonlatos nedű elfogyasztása után a sör jeruzsálemi szerelmesei azt állítják, megértették, miért a bor, és nem a sör lett a zsidóságnak a szombati áldáshoz és az ünnepi szertartásokhoz azóta is fogyasztott szakrális itala.
 
Az egykori összetevőkből tíz nap alatt előállított, meglehetősen zavaros állagúra sikerült háromszázalékos alkoholtartalmú ital meglepetést okozott: a kóstolók szerint más sörökhöz nem hasonlítható, erős méz- és áfonyabogyó-íze lett - édesítőszer és a gyümölcs hozzáadása nélkül.
 
Noha a kísérlet eredménye különleges állagú és ízű, a gyártók szerint a piacon eladhatatlan, és így egyszeri alkalom lett a Jézus-korabeli ital előállítása. 
 
Az Egyiptomból Izrael földjére hozott sör nem volt ismeretlen ezen a területen az ókorban: az izraeli régészek tavaly jelentették be egy 5000 éves, kora bronzkori sörfőzde feltárását Tel-Avivban, és a tárgyi emlékek mellett a Biblia szövegei is több helyen említik a sör fogyasztását.
(MTI)