Fröccs

20 liter készült Jézus söréből

április 20. 15:01
Egy kicsiny jeruzsálemi sörfőzdében a Tel-avivi Egyetemtől kapott gabonából előállították a Jézus korában fogyasztott sört - közölte kedden a Háárec című újság.
 
Az ókori sör újraélesztésének gondolata akkor fogant meg az ötféle helyi sörkülönlegességet gyártó jeruzsálemi Herzl sőrfőzde két fiatal tulajdonosának fejében, amikor néhány hónapja egy újságcikkben arról olvastak, hogy a Tel-avivi Egyetem kutatói az izraeli Ros Pina nevű falu melletti földeken talált ősi gabonafajta segítségével elkészítették az évezredekkel ezelőtti "ősgabona" genetikai térképét, és birtokukban vannak a korabelihez hasonlatos gabonaszemek. 
 
Az egyetem kutatói átadtak öt kiló ősgabonát a kísérlethez, amiből a sörfőzdében húsz liter sört sikerült előállítani. A sörfőzde tulajdonosai barátaikkal elkóstolták szinte az egész kísérleti eredményt, mára mindössze egy üveg maradt belőle mutatóba. 
 
A nagyon száraz, erős illatú és sziruphoz hasonlatos nedű elfogyasztása után a sör jeruzsálemi szerelmesei azt állítják, megértették, miért a bor, és nem a sör lett a zsidóságnak a szombati áldáshoz és az ünnepi szertartásokhoz azóta is fogyasztott szakrális itala.
 
Az egykori összetevőkből tíz nap alatt előállított, meglehetősen zavaros állagúra sikerült háromszázalékos alkoholtartalmú ital meglepetést okozott: a kóstolók szerint más sörökhöz nem hasonlítható, erős méz- és áfonyabogyó-íze lett - édesítőszer és a gyümölcs hozzáadása nélkül.
 
Noha a kísérlet eredménye különleges állagú és ízű, a gyártók szerint a piacon eladhatatlan, és így egyszeri alkalom lett a Jézus-korabeli ital előállítása. 
 
Az Egyiptomból Izrael földjére hozott sör nem volt ismeretlen ezen a területen az ókorban: az izraeli régészek tavaly jelentették be egy 5000 éves, kora bronzkori sörfőzde feltárását Tel-Avivban, és a tárgyi emlékek mellett a Biblia szövegei is több helyen említik a sör fogyasztását.
(MTI)

Közel félmillió forintba kerül a tokaji eszencia

április 20. 13:55
Az április 19-én megrendezésre kerülő Botrytis Forumon kóstolhatták először Szepsy István 2007-es Eszenciáját, amely fél literes palackban kerül forgalomba, és kiskereskedelmi ára 1480 angol font, azaz közel hatszázezer forint. 
 
Forczek Ákos londoni magyar borkereskedő (Top Selection Ltd.) elmondta, hogy a rendelkezésre álló kétszáz palacknyi tételből már a fórumot megelőzően tizenkét hatos karton gazdára lelt és a fórumon újabb vásárlási szándékokra adtak kezet. A Botrytis Forum nem titkolt célja még, hogy e természetes édes borok piaci pozicionálása révén is felhívja a figyelmet a természet és az ember közös munkája által alkotott palackba zárt kincsekre. Egon Müller Trockenbeerenauslese-éinek ára a sok ezer eurós szférában mozog már jó ideje - írja az Imad.blog.hu.
 
A Botrytis Forumot azzal a céllal hozták létre tizenkét évvel ezelőtt, hogy felhívják a borvilág és a szélesebb közönség figyelmét a botrytises természetes édes borok különleges termőhelyi és borászati értékeire, hiszen a világon csupán négy régió alkalmas világszínvonalú botrytises bor termelésére. Az első Botrytis Forumot Párizsban készítették elő és Londonban tartották meg 2004 szeptemberében Egon Müller (Mosel, Németország) a néhai Alois Kracher (Illmitz, Ausztria) Alexandre de Lur Saluces (Sauternes, Franciaország) Szepsy István (Tokaj, Magyarország) és Forczek Ákos londoni magyar borkereskedő (Top Selection Ltd.) részvételével.
 
A teljes cikket az Imad.blog.hu oldalon tudod elolvasni!
 

Bővült a Hungarikumok listája

április 20. 11:36
A Hungarikum Bizottság április 19-én megtartptt ülését követően a Hungarikumok Gyűjteményébe már 56 érték tartozik, a Magyar Értéktár pedig 135 tagúra bővült - olvasható a Földművelésügyi Minisztérium (FM) közleményében.
 
Az FM közleménye szerint bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe Kabay Jánosnak, az Alkaloida gyógyszergyár alapítójának életműve.
 
A Magyar Értéktárba került a több mint 130 éves múltra visszatekintő Törley pezsgő, a 100 éves készítési receptúrával rendelkező St. Hubertus magyar gyógynövénylikőr, a kézzel szedett, nagy pehelytartalmú libatoll, valamint a magyar cimbalom és a Magyar Örökség Díjat őrző Békés-tarhosi Énekiskola.
 
Kiemelték: új tétel még a Magyar Értéktárban a kaptárkövek és a bükkaljai kőkultúra, Szatmár, Bereg és Kárpátalja középkori templomai és a Miskolctapolcai Barlangfürdő.
 
(Forrás: MTI)
 

Egyre több termelői piac működik

április 20. 09:11
2016 februárjában már 271 termelői piac működött sz országban, ami pontosan 154-gyel tönn, mint 2012-ben volt. A Helyi termék éve programsorozatának eredményeként több helyi piacon, több terméket kínálnak a vásárlóknak - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM). 
 
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) adatai szerint 2010 óta a regisztrált kistermelők száma megháromszorozódott, 5 ezerről csaknem 15 ezerre emelkedett. 
 
A közlemény idézi Zsigó Róbertet, az FM élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkárát, aki kiemelte: a Helyi termék éve eseménysorozatával a minisztérium és több háttérintézmény, például a Nébih és a Nemzeti Művelődési Intézet összefogásával számos, a helyi termékeket és piacokat népszerűsítő program valósult meg. 
 
A közlemény hangsúlyozza: a kormány és a szaktárca legfőbb célja, hogy a családok asztalára mindenkor kiváló minőségű, egészséges és biztonságos élelmiszerek kerüljenek. A magyar termelők hatékony segítésének szándékával a múlt években számos jogszabály-módosítással könnyítették a kistermelői tevékenységet és a helyi termelői piacok létrehozását.
(Forrás: MTI)
 
 

Ha minden jól megy elindulhat a második balatoni komp

április 20. 06:28
A 2014–20-as EU-ciklusban a Balaton-part történelmi lehetőséget kapott a fejlesztésre, kormányhatározat rögzíti ugyanis, hogy 300 milliárd forintnyi uniós forrás költhető el a térségben. 2017 nyaráig meg kell tervezni az ebből az összegből megvalósítandó fejlesztéseket, különben azok átszállnak más régiókra - írja a Hvg.hu.
 
Tervben van a Sió-zsilip felújítása, a csatorna felső szakaszának szabályozása, a tó körüli kerékpáros körút felújítása, az északi parti várak rehabilitációja, a gyógy- és borturizmus fejlesztése, de lennének új hajók és elektromos buszok is, valamint ebből a pénzből korszerűsítik a dél-balatoni vasútvonalat is.
 
A projektek közül talán a legvitatottabb a második balatoni komp beindítása lenne Fonyód és Badacsony között, de a fejlesztési keret miatt most megvalósulhat. A projekthez összesen kb. 6 milliárd forint kellene. Az új balatoni kompok a gyomrukban 350-500 utast és 48 autót szállítanának és 20-25 perc alatt érnének az 5,5 kilométerre lévő túlpartra. Ezzel minimum 35 percet megspórolnának az autósok. A kompnak belátható közlekedési előnyei lennének, és a várakozások szerint a turizmust is fellendítené. 
 
A teljes cikket a Hvg.hu oldalon olvashatod el!

Ezeket eszik a világ legmenőbb fesztiválján

április 19. 20:08
A világ legmenőbb fesztiváljának tartják számon a kaliforniai Coachellat, ahol a lángos helyett egészen más finomságokkal kényeztethetik magukat a bulizók. A híres eseményen több sztárral is lehet találkozni, és persze nem csak a színpadon. Nézzük mit lehet enni a Coachella fesztiválon!
 
A Badmaash nevű indiai étterem fűszeres csicseriborsóval megbolondított sült krumplit kínál, míg a Backyard Bowls, amely különben az egészségbizniszben utazik, kókuszvizes-mézes banánnal csábítja a fesztiválozókat - írja az Origo.hu. Hanjip nevű helyen a tengeri sünt rákkal párosítják, amit egy kis kaviárral fejelnek meg. De lehet kapni hamburgert, csirkeszárnyat és a hot dog is. Ez utóbbi sem átlagos: a tempurált marhavirslit wasabis créme fraiche-sel, azaz egyfajta tejszínes tejföllel, mogyoróhagymával és némi kaviárral veheti meg, mindössze 100 dollárért, azaz 28 ezer forintért.

Május 13-án rajtol a Nemzeti Bor Maraton

április 19. 17:15
Május 13-án, reggel 8:30 perckor Soltvadkerten elrajtol az ország egyik legnagyobb szabadidősport és közösségi rendezvénysorozata, a Nemzeti Bor Maraton. 10 napon át és 2057 km keresztül, 123 magyarországi település részvételével zajlanak majd az idei események. 
 
A március 17-i nyitó sajtótájékoztató óta a www.nemzetibormaraton.hu oldalon lehet regisztrálni a futó és kerékpáros résztvevőknek, ahol az érdeklődők a 10 napos eseménysorozat programjait is áttekinthetik, és további hasznos információkat is találnak. 
 
A Nemzeti Bor Maraton május 13. és 22. között országszerte mindennap más kiemelt helyszínen várja majd az érdeklődőket változatos programokkal: a helyi bortermelők és kézművesek kirakodóvásárral, borkóstolókkal készülnek, miközben kulturális és szabadidős programok, koncertek teszik teljessé a szórakozást. 
 
A kiemelt helyszínek az alábbiak:
 
  1. nap (2016.05.13.) - Villány, Rendezvénytér 
  2. nap (2016.05.14.) - Szekszárd, Szent István tér 
  3. nap (2016.05.15., Pünkösd) - Budapest, Törley Gyűjtemény és Látogatóközpont
  4. nap (2016.05.16., Pünkösd) - Balatonfüred, Tagore sétány
  5. nap (2016.05.17.) - Nagykanizsa, Erzsébet tér
  6. nap (2016.05.18.) - Sopron, Várkerület
  7. nap (2016.05.19.) - Tokaj, Kossuth tér
  8. nap (2016.05.20.) - Eger, Dobó tér
  9. nap (2016.05.21.) - Szeged, Dóm tér
  10. nap (2016.05.22.) - CÉL: Soltvadkert, Hősök tere
 
A Nemzeti Bor Maraton keretein belül az idei évben is lehetőség van a hivatalos szakaszok mellett a településeken áthaladó, illetve a kiemelt rendezvényhelyszínek futóversenyein a részvételre. Ezekben a futásokban a részvétel ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a www.winerunner.hu oldalon lehet!

Lassan kapható lesz a hazai eper

április 19. 15:31
Néhány kofánál már felbukkant az eper a piacon, de ez még nem a hazai termés, hanem görög, spanyol vagy marokkói. 
 
A hajtatott szamóca termesztők ültetvényei jelenleg a virágzás fázis után vannak. Ez azt jelenti, hogy az első hazai szamócákra még legalább 2-3 hetet várnunk kell - számol be a jelenlegi helyzetről a Gazdablog.hu.
 
A hazai szabadföldi területeken lassan kezdődik a virágzás. Ez azt jelenti, hogy innen számítva még 5-6 hét, amikor az első ízletes, illatos szabadföldi szamócákat megkóstolhatjuk. 
 
Szerencsére az időjárás egyelőre többé-kevésbé kegyes volt. Igaz sok minden történhet még a betakarítás végéig. Ugyan a fagy az egyik leggyakrabban és legnagyobb mértékben károsító időjárási tényező, de a későbbi időszakban is számítanunk kell a viharos szélre, jégesőre, özönvíz szerű esőzésre, légköri aszályra… amelyek igen jelentős mértékű kárt okozhatnak az idei évi termésben. 
 
 

Szegeden van az ország legnagyobb borfesztiválja

április 19. 13:07
Idén több mint 150 pincészet várja a vendégeket, három helyszínen május 13–22. között a Szeged napja ünnepségsorozaton és a borfesztiválon a Széchenyi, a Klauzál és a Dugonics téren, valamint a hídi vásáron. A tíznapos rendezvény ebben az évben sárkányhajó-viadallal, félmaratonnal és a Nemzeti Bor Maraton szegedi fordulójával bővül.
 
Szeged napján, május 21-én, szombaton a Dóm téri kavalkádon a Quimby koncertje után tűzijáték zárja az ünnepségsorozatot.
(Délmagyar.hu)