Fröccs

160 éves éttermi vendégkönyv került meg

Október 11. 17:25
Lipcse világhírű éttermének, az Auerbach pincéjének egy csaknem 160 éves, elveszettnek hitt vendégkönyve került vissza a vendéglátóhelyre.
 
A könyvet 1859 és 1866 között használták a vendégek - mondta el Bernhard Rothenberger, az étterem üzemeltetője hétfőn. A könyvet régóta elveszettnek hitték. A nyilvánosságnak a jövő héttől mutatják be.
 
Az éttermet 1525-ös alapítása óta több mint 90 millióan látogatták meg és sokan örökítették meg gondolataikat a vendégkönyvekben, amelyek közül nem mindegyik maradt fenn. 
 
Lipcse legismertebb és második legrégebbi éttermének Johann Wolfgang von Goethe Faust című tragédiájában állított irodalmi emléket.
(MTI)

Télre sem áll le a Gasztrosétány

Október 11. 10:14
A Téli Etyeki Piknik januárban lesz, de nem kell olyan sokáig várni, ha etyeki programokra és ízekre éhezik az ember, hiszen addig is tartogat még eseményeket a Gasztrosétány: az őszi és az adventi időszakban még több hétvégén terveznek nyitott pince napokat az újhegyi pincék.
 
A Gasztrosétányt elsősorban az évszakonként jelentkező Etyeki Piknik rendezvénysorozatról ismeri a közönség, de érdemes tudni, hogy a rendezvényeken kívül eső időszakokban is zajlik itt az élet: a Gasztrosétány családi vállalkozói közül egyre többen tartanak rendszeresen nyitva, és szerveznek közösen is nyitott pince napokat.
 
Az idei őszi és adventi időszak is tartogat különleges programokat: az októberi ünnepi hétvégén Élményszüret várja a látogatókat, Márton-nap környékén a már hagyományossá vált Libadalom következik, végül karácsony előtt Advent a Gasztrosétányon címmel szerveznek nyitott pincét a helyi kézműves vállalkozók részvételével. Az alábbi két időszakban tehát különösen érdemes lesz az Etyek-Budai borvidék szívébe látogatni:  
 
  • Élményszüret a Gasztrosétányon – 2016. október 22-23. 
  • Márton-napi libadalom a Gasztrosétányon – 2016. november 12. 
  • Advent a Gasztrosétányon – 2016. december 3.

60 éves aszúkat palackoznak újra Tokajban

Október 11. 08:02
60 éves aszúkat palackoznak újra Tokajban
 
Az 1956-os szabadságharc 60. évfordulójára 124 palack 1956-os évjáratú Tokaji Aszút fogunk átpalackozni. Első hallásra egyszerűnek tűnik, de lassan öt hónapja készítjük elő a feladatot a NÉBIH - Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársaival, az Országos 
Borszakértő Bizottsággal - írja Facebook oldalán a Nemzeti Borkiválóság Program.
 
Az újrapalackozás során komoly borszakmai előírásoknak kell megfelelni, figyelembe venni az 1936. évi törvényt, amely a bor készítésére vonatkozott, továbbá analitikai és műszeres vizsgálatok után speciális laborkörnyezetben, oxigénmentesen történik a palackozás, újradugózás, majd megkapja az ünnepi arculatot a bor.
(Via)

A '70-es években kivágták Villány egyik legjobb dűlőjét

Október 09. 11:54
A \'70-es években kivágták Villány egyik legjobb dűlőjét
 
Gere Attila Pincészetének egyik legismertebb dűlője a villányi Ördögárok, ahol összesen 15 hektáron művelik a szőlőt.
 
Kevesen tudják, hogy a 70-es években a területet kivonták a termelésből, mivel a művelése nagyüzemi keretek között nem volt megoldható, ezért hamar beerdősödött az a rész. A Gere család 2001-ben kezdte meg a terület helyreállítását és újratelepítését, ahol most már 15 éves tőkékkel dolgoznak. Egy igen meredek, 20-25%-os lejtőről van szó, így egyes helyeken nem volt megoldható a hegy-völgy irányú telepítés, helyette teraszokat alakítottak ki, amely a kézi és a gépi művelésre is egyaránt alkalmas.
 
A terület egy katlanban van, amelyben kétféle mikroklíma is kialakul. Míg a meleg, magas páratartalmú levegő a völgyben megreked, addig a magasabb, erdős részekkel határolt részre a hűvösebb klíma jellemző, ezért is érzi i ott magát remekül például a pinot noir és a cabernet franc.
 
Az eltérő miroklimatikus adottság miatt a katlan alján és tetején elhelyezkedő különböző parcellákról szüretelt borok változatos képet mutatnak.
 
Ma cabernet franc, pinot noir, tempranillo, portugieser, merlot, és fekete járdovány terem az Ördögárok-dűlőben.

Békéscsabai a legjobb lángos

Október 08. 17:53
Békéscsabai a legjobb lángos
 
Idén is megszavazták az idei Lángos Voks díjazottjait. Ebben az évben a békéscsabai Mester Lángos Büfé végzett az első helyen.
 
A második helyen idén a Balatonmáriafürdőn található Gyufa Büfé végzett, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig a dorogi Dénes Lángossütő állhatott fel - írja a Turizmus Online.

Kezdődik a legnagyobb olaszrizling kóstoló!

Október 08. 13:53
Ezekben a percekben kezdődik az Olaszrizling Október Nagykóstoló a Corinthia Budapestben, ahol a látogatók mintegy 80 borászat olasz- és rajnai rizlingjeit kóstolhatják meg, valamint három mesterkurzuson is részt vehetnek.
 
Az első előadás témáját a határon túli olaszrizlingek adják, a másodikon a vulkanikus olaszrizlingek nyomába erednek, míg a harmadikon a a gyümölcsösség megőrzése a borokban lesz a téma.
 
Az Olaszrizling Októberről további információk itt találhatóak.

Izgalmas borokkal bővítette kínálatát a szekszárdi Fekete Borpince

Október 08. 08:55
Izgalmas borokkal bővítette kínálatát a szekszárdi Fekete Borpince
Fotó: Fekete Borpince Facebook
 
Két vadonatúj fehér, egy rozé és két vörösborral jelentkezett a Fekete Borpince.
 
A 2012-es Varna cuvée egy nagyon meleg évjáratból származó tartalmas, sokszínű, egyedi bor cserszegi fűszeres, olaszrizling, rajnai rizling, chardonnay és rizlingszilváni fajták házasítása, amely bizonyára legalább olyan ínycsiklandó, mint a pincészet 2014-es késői szüretelésű tramini cuvéeje, ami bódítóan illatos és behízelgően édeskés desszertbor, amelyben a tramini mellett cserszegi fűszeres is illatozik.
 
2016-ban néró szőlőből is készített rozét a pincészet. A bor nagyon friss, fiatalos illat- és ízvilágú, első sorban saláták, tészták, könnyű húsételek és grillételek mellé ajánlják.
 
Ami a vörösborokat illeti, új évjárathoz érkezett a pincészet közkedvelt Patikárius cuvéeje. A 2012-es házasítás telt ízű, harmonikus bor közepes testtel, kellemes savakkal és lágy tanninokkal, erdei bogyós gyümölcsös ízvilággal. Kékfrankos, cabernet sauvignon, merlot, kadarka, zweigelt és syrah borokból készítve. Ugyancsak új évjárat a kínálatban a 2014-es Shiraz válogatás, ami egy komolyabb tétel, tartalmas és sűrű, ászokhordós érlelésű vörösbor sötét bogyós gyümölcsös, citrusos és fehérborsos ízvilággal.
 
A borokról további információ itt található.

Kezdődik a Siófoki Halfesztivál

Október 07. 15:52
Különleges halételekkel, koncertekkel, táncelőadásokkal és gyermekprogramokkal is várják az érdeklődőket a pénteken kezdődő siófoki Halfesztiválon.
 
A Balaton-parti város központjában negyedik alkalommal rendezett háromnapos esemény több mint harminc programja között lesz street food-bajnokság, halpiknik, halétel-készítés, kitelepülő vendéglősök pedig halas finomságaikat kínálják a látogatóknak - olvasható a szervezők tájékoztatójában.
 
Kiemelték, a vendégeket olyan neves előadók szórakoztatják, mint az Old Boys, a The Immigrants, a Margaret Island, a Paddy and the Rats, Freddie, a Popdealers, a The FreakEnd, valamint a Második Műszak, amely Ferenczi Györggyel lép színpadra.
 
Jelezték, hogy a fesztiválon bemutatkoznak táncegyesületek, táncházak, lesz játszóház, gyermekkoncert, kézműves foglalkozás, kreatív balatoni (hal)sarok gyermekeknek, Nagy Ho-ho-ho horgász filmmaraton és akváriumok révén, tárlatvezetéssel megismerhető a Balaton élővilága. Emellett lehetőség lesz véradásra, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat pedig adományokat gyűjt a helyszínen.
 
A siófoki Halfesztivált 2013-ban a korábbi tojásfesztiválok sikerein felbuzdulva hívták életre. Az egy évtizeden át évente megrendezett, mára megszűnt tojásfesztivál ugyanis bizonyította, Siófokon nemcsak nyári, hanem őszi rendezvények iránt is van igény.
 
A város a témájában autentikusabb Halfesztivállal hagyományt kívánt teremteni, célja a Balaton és a hal népszerűsítése.
(MTI)

Ma olcsóbbak a Borkollégium tanfolyamai!

Október 07. 11:53
Ma olcsóbbak a Borkollégium tanfolyamai!
 
Október 7-e az Internetes Vásárlás Napja, ebből az alkalomból pedig a Borkollégium is kedvezménnyel kedveskedik új és meglévő hallgatóinak:
 
A Bevezetés a borkóstolásba, az ala-, közép-, és felsőfok, a Borról komolyan, a Borgasztronómia, a Buborék világ, a Kávékóstolás művészete és a Bormarketing tanfolyamok egyaránt 10%-kal olcsóbban foglalhatóak. Csak ma!