A '70-es években kivágták Villány egyik legjobb dűlőjét
Október 09. 11:54
Gere Attila Pincészetének egyik legismertebb dűlője a villányi Ördögárok, ahol összesen 15 hektáron művelik a szőlőt.
Kevesen tudják, hogy a 70-es években a területet kivonták a termelésből, mivel a művelése nagyüzemi keretek között nem volt megoldható, ezért hamar beerdősödött az a rész. A Gere család 2001-ben kezdte meg a terület helyreállítását és újratelepítését, ahol most már 15 éves tőkékkel dolgoznak. Egy igen meredek, 20-25%-os lejtőről van szó, így egyes helyeken nem volt megoldható a hegy-völgy irányú telepítés, helyette teraszokat alakítottak ki, amely a kézi és a gépi művelésre is egyaránt alkalmas.
A terület egy katlanban van, amelyben kétféle mikroklíma is kialakul. Míg a meleg, magas páratartalmú levegő a völgyben megreked, addig a magasabb, erdős részekkel határolt részre a hűvösebb klíma jellemző, ezért is érzi i ott magát remekül például a pinot noir és a cabernet franc.
Az eltérő miroklimatikus adottság miatt a katlan alján és tetején elhelyezkedő különböző parcellákról szüretelt borok változatos képet mutatnak.
Ma cabernet franc, pinot noir, tempranillo, portugieser, merlot, és fekete járdovány terem az Ördögárok-dűlőben.