30 ezren dolgoznak a magyar söriparban
április 16. 07:26
Közvetlenül kb. 2000, közvetve nagyjából 30 ezer ember dolgozik a magyar söriparban - olvasható a Beerporn.hu-n.
Schillinger Attila a Sörszövetség igazgatója szerint a szervezet kiemelt feladatának tekinti a sörkultúra népszerűsítését, hiszen a sör, felelősen fogyasztva az egyik legnépszerűbb társasági ital.
Az igazgató az InfoRádiónak elmondta azt is, hogy a minőségi sörfogyasztás népszerűsítésére elsősorban a vendéglátásban nyílik lehetőség. Igyekeznek megkülönböztetni a fogyasztó szemében, az üveges és a csapolt söröket, megjeleníteni, hogy a csapolt sör magasabb minőségű, és a sörfogyasztás helye első sorban a vendéglátás. Emellett kiemelt szerepelt szánnak a sörfogyasztás gasztronómiában elfoglalt helyének bemutatására, arra, hogy milyen ételhez, milyen sör való. Az igazgató szerint ebbe a sörgyárak is szívesen invesztálnak.
Ami a magyar sörfogyasztást illeti, az egy főre eső fogyasztás felülről lefelé közeledik a 70 literhez, ami jelentős csökkenés, hiszen néhány évtizede még a 100 liter/fő környékén volt. A fogyasztási mutató elsősorban 2007. második féléve óta zuhan, ennek főleg a gazdasági válság az oka – mondta Schillinger Attila, majd azt is elárulta, hogy ez a trend figyelhető meg egész Európában.