Itt a 2012-es Gere Kopar!
április 15. 09:05
Mától elérhető a Gere Kopar új évjárata, a 2012-es! 2012 az extremitások éve volt - olvasható a borászat honlapján. Hideg téllel, sok hóval indult, majd nagy nyári szárazság következett. Emiatt kisebb méretűek voltak a bogyók, de koncentráltabb a beltartalom. Telt bor, sokrétű gyümölcsösséggel, mellette elegáns hordófűszerek. Kóstolva nagyon gazdag és komplex, a gyümölcsöket csokoládé, fahéj és enyhe borsosság kíséri. Szép egyensúlyú bor, komoly érlelési potenciállal.
A poncészet felidézi az eddig készült Koparokat...
- 1997: Fontosnak tartottuk, hogy egy kiemelkedő év terméséből készülhessen el az első Kopar. Ekkor a kb. 40 százaléknyi cabernet sauvignont ugyanennyi merlot és 20 százalék cabernet franc egészített ki. A cuvée alapanyagának szánt borok első töltésű barrique hordóban érlelődtek. Illatában aszalt gyümölcsök jelentkeznek, szilva, áfonya. A tartalmas kortyban szép savak és hordófűszerek egészítik ki az áfonyás ízkaraktert. Méltó debütálás!
- 1999: Nagyon szép évjárat, amely leginkább az egyensúlyról szólt, a szép savaknak köszönhetően hosszan eltartható borok születtek. A ’99-es Kopar gazdag fűszeressége szépen egészíti ki az érett, szinte édes hatású gyümölcsösséget.
- 2000: Az egyik Kopar-klasszikus. A rövid, de csapadékos tél után korán beköszöntő, forró nyár és hosszú, száraz ősz következett, ami kedvezett a késői érésű fajtáknak. A végeredmény pazar lett: gazdag, komplex bor, jól strukturálva, eleganciával, harmóniával – nem véletlenül tartják ezt a legnagyobb Koparnak.
- 2002: Ideális évnek tűnt augusztusig, ám az utána következő esős időszak megnehezítette a szüretet. Nagy jelentősége volt a kiemelt dűlőknek, odafigyelve azonban szép alapanyagot lehetett szüretelni. A változatos év színes, izgalmas Kopart adott: remek egyensúly jellemzi, az érett erdei gyümölcsöket puhán keretezi a hordó fűszeressége.
- 2003: A hosszú telet forró nyár követte, ami koncentrált, szép borokat eredményezett. Délies stílusú, lehengerlően intenzív bor született az évből, buja, gazdagon gyümölcsös házasítás, csokoládéval, édes keleti fűszerekkel.
- 2004: Későn induló év, nyáron is az átlagosnál több csapadékkal – mindez szép savakat eredményezett. Nem mutatja meg azonnal az értékeit, de a türelmesek jutalma egy izgalmas bor: illatában gesztenye és erdei gyümölcsök, koncentrált és hosszú a korty, szilvával, szederrel, diszkrét fűszerességgel.
- 2006: Az egyik legelegánsabb évjárat. A sokáig kitartó tél, a hőség nélküli meleg nyár, majd a hosszú, kiegyenlített ősz sokáig érlelhető, egyensúlyos borokat adott. A Kopar stílusán is változtattunk: innentől a cabernet franc és a merlot dominál, a cabernet sauvignon legfeljebb 10 százalékban kap teret. Kedves, barátságos bor, illatában fekete bogyósok mellett kávé és karamell. Izmos, arányos korty, koncentrált gyümölcsösséggel, majdhogynem édes hangulatban.
- 2007: Kiemelkedő évjárat meleg nyárral, így az átlagosnál két héttel korábban szüreteltünk az egyensúly megőrzése érdekében. Igazi nagy Kopar született, a komoly test mellett is elegáns marad. Érett, kerek bor, gyümölcsben és fűszerekben is gazdag. Hosszú utóíze újabb és újabb kortyra csábít.
- 2008: Kiegyensúlyozott év, nyáron sok napsütéssel és kellő mennyiségű csapadékkal, amit hosszú, meleg ősz követett. A bor intenzíven gyümölcsös, illatban meggyel, málnával és csokival, míg a kortyban az áfonya meghatározó, de a fűszeresség is hangsúlyos.
- 2009: Kihívásokkal teli, de szép évjárat. A tavaszi és a kora nyári csapadékért a napos, meleg nyár és a verőfényes ősz bőven kárpótolt. Sokrétegű, izgalmas illatában füstösség és piros bogyós gyümölcsök keverednek szilvával és étcsokoládéval. Nagytestű, tekintélyt parancsoló bor, jó arányokkal – méltó a jubileumi tizedik Kopar-évjárathoz!
- 2011: A hideg, hosszú telet szép tavasz, majd csapadékos kora nyár követte. Augusztus elejétől a szüret végéig szép, nyárias volt az idő. A szőlő egész évben egyenletesen fejődött, valószínűleg emiatt is lett ilyen összetett ez a Kopar. Illatában fekete szeder, cseresznye, érett meggy, borsosság, szegfűszeg. A korty is hasonlóan részletgazdag, vibráló savakkal, igazán hosszú lecsengéssel. Kerek, gyümölcsös bor, megfelelő súllyal.
A Kopar 2012 már rendelhető itt!