5 érv, hogy miért együnk több halat
Július 31. 06:50
Magyarország lakosságának halfogyasztása messze elmarad az európai tagországok átlagától. Nyáron persze igyekszünk feljebb tornászni ezt a számot, ami köszönhető a kánikulának és a balatoni nyaralásoknak.
A Hvg.hu összegyűjtött öt okot, hogy miért érdemes halat enni. Az érveket Varga Anita, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet Főigazgatóságának, és a Kapj rá! kampánynak a dietetikusa sorakoztatta fel.
1. Védi a szívet
Hazánkban a halálozások mintegy 50%-a szív- és érrendszeri betegségek miatt következik be. A halak telítetlen zsírsavtartalma – különösen az omega-3 – ugyanakkor segíti szívünk megfelelő működését, a vér normál koleszterinszintjének fenntartását, ezért jelentős szerepe van a fent említett betegségek megelőzésében és diétás kezelésében is. A hazai tenyésztésű halak közül a fehér és a pettyes busa bővelkedik leginkább ezekben a zsírsavakban.
2. Könnyen emészthető
A halhús magas víztartalmának, valamint az izomrostok közötti laza és finom szerkezetű kötőszövetének köszönhetően könnyen emészthető, és elkészítési ideje is sokkal rövidebb, mint az egyéb húsoké.
3. Hozzájárul az agy optimális működéséhez
A halak kedvező zsírsavösszetétele hozzájárul az emberi agy magzati és csecsemőkori optimális fejlődéséhez, de a későbbi működéséhez is egyaránt.
4. A kismamáknak és szoptatós anyáknak is kitűnő választás
A többszörösen telítetlen zsírsavak bevitele a terhesség és a szoptatás ideje alatt is nagyon fontos: megfelelő mennyisége magzati korban a méhlepényen keresztül, míg csecsemőkorban az anyatejen keresztül jut el a gyermekhez. A mamáknak azonban mindenképpen kerülni kell a nyers, a nem megfelelően hőkezelt, illetve a nagy testű tengeri halak fogyasztását.
5. Sütve, grillezve, töltve is elkészíthető
Az alacsony zsírtartalmú halaink közé tartozik a pisztráng, ami amellett, hogy nagyon ízletes, magas fehérjetartalommal is bír. Sütve, grillezve, töltve egyaránt elkészíthető, de tökéletes alapja, illetve kiegészítője lehet szendvicskrémeknek, salátáknak egyaránt.