Fröccs

Bizarr ételpárosítások, amelyekre soha nem gondoltál volna

Július 29. 16:15
Egyszerre édes, sós, csípős és savanyú ... izgalmas, érdekes, ám van akinek visszataszító ételpárosításokat mutattak be, és kóstoltak meg a „hős” tesztelők a Buzzfeed vidoójában.
 
A filmben a következő kombinációk szerepelnel: mogyoróvaj ecetes uborkával, sós halkréker tejbe áztatva, nutellás pizza (a pizza feltétével együüt) és banán majonézzel „fűszerezve”. Figyelem, csak erős idegzetűeknek!
 

Már nem híznak annyira az amerikaiak

Július 29. 14:49
Évtizedekig tartó romló tendencia után javulni kezdtek a táplálkozási szokások az Egyesült Államokban, megállt a túlsúlyosak részarányának növekedése mind a felnőttek, mind az iskoláskorúak körében, sőt, a ráta a legkisebb gyerekek között még csökkent is - írta vasárnapi számában a The New York Times.
 
Egy átlagos amerikai felnőtt napi kalória-bevitele, amely 2003 körül tetőzött, most először csökken huzamosabb ideje azóta, hogy több mint négy évtizeddel ezelőtt a szövetségi statisztikát kezdtek vezetni a problémakörről. A tendencia, ha különböző mértékben is, de minden társadalmi csoportban kimutatható. Egy átlagos amerikai gyerek napi kalóriafogyasztása legkevesebb 9 százalékkal csökkent.
 
A legjelentősebb változást a nem csökkentett energiatartalmú italok fogyasztásában regisztrálták: ez a '90-es évek vége óta egynegyedével csökkent. Amíg az emberek 1998-ban éves szinten átlagosan 40 gallon (több mint másfél hektoliter) cukros üdítőt vásároltak, addig ez az adat 2014-re 30 gallonra (113,5 literre) esett vissza. Ez nagyjából megfelel a '80-as évek szintjének, amikor az elhízási folyamat még nem szabadult el.
 
Az amerikaiak étkezési szokásai a hetvenes évek közepén kezdtek gyors ütemben változni, ami maga után vonta a kalóriafogyasztás csaknem egyenletes növekedését és az emberek egészségi állapotának ezzel együtt járó romlását. Ez a tendencia a jelek szerint végre megváltozhat.
 
A lap szerint a fordulat azt jelzi, hogy az amerikaiakban egyre jobban tudatosul, hogy ártanak az egészségüknek azzal, ha túl sokat esznek-isznak. A tudatosság a '90-es évek végén kezdett megerősödni, a tudományos kutatások gyors fejlődésének és az elmúlt évek közegészségügyi kampányainak hatására. 
 
Különösen egy, a szövetségi járványügyi hatóság (CDC) által elkészíttetett és The Journal of the American Medical Association folyóiratban 1999-ben megjelent tanulmány volt kijózanító hatással. Ez kimutatta, hogy a '80-as és a '90-es években a túlsúlyosak aránya mind az 50 államban megnőtt. Egy évvel később hasonló felmérés jelent meg a cukorbetegek számának növekedéséről.
 
Ennek nyomán David Satcher, az Egyesült Államok akkori fő tisztiorvosa 2001-ben felhívást adott ki a túlsúlyosság és az elhízás elleni harcra, hasonlóan ahhoz, ahogyan a hivatali elődje 1984-ben a dohányzás elleni küzdelemre szólított fel. Satcher rámutatott, hogy a túlsúlyosság több krónikus betegség kialakulásának rizikófaktora, és hangsúlyozta, hogy a megelőzés érdekében prioritásként kell kezelni a gyerekek testsúlyát.
 
A Gallup szerint 2003-ra az amerikaiak 60 százaléka akart lefogyni, szemben az 1990-es 52, és az '50-es évekből származó 35 százalékos adattal. Az Obama-kormány fokozta a nyomást: az egészségügyi reform bevetése után az étteremláncoktól megkövetelték, hogy közöljék, fogásaik hány kalóriát tartalmaznak. A szövetségi kormány hatást gyakorolt annak érdekében, hogy az iskolai ebédek egészségesebbek legyenek, igaz, ezen a téren súrlódások is keletkeztek.
 
A változást sugalló, mostani bátorító adatok ugyanakkor nem jelentik azt, hogy vége lenne már az elhízási járványnak: az amerikai felnőttek több mint egyharmada most is túlsúlyosnak számít, ezért fokozottan kitett a cukorbetegség, az érrendszeri betegsége és a rák kockázatának. Az amerikai lakosság még mindig túl kevés zöldséget, gyümölcsöt és túl sok gyorsételt fogyaszt, még ha az utóbbi téren némi csökkenés is észlelhető. 
 
A pozitív változások azonban a legkövérebb amerikaiakat a jelek szerint nem érintették: a túlsúlyosak testsúlya és derékbősége az elmúlt években tovább gyarapodott. Kevin Hall, a Nemzeti Egészségügyi Intézetek (NIH) kutatója egy tanulmányában azt írta: ahhoz, hogy az amerikaiak 2020-ra az 1978-as súlyukra fogyjanak vissza, napi 220 kalóriával kellene visszafogniuk a fogyasztásukat. A lap szerint azonban az utóbbi időben észlelt csökkenés ennek csak a töredéke.
(MTI)

64 méteres perecet sütöttek

Július 29. 13:12
Kisütötték a világ legnagyobbnak gondolt perecét a 23. Segesvári Középkori Fesztiválon, a péksütemény az "Óriások eledele" elnevezést kapta.
 
"Óriások, csillapítsátok éhségeteket!" - éljeneztek a jelenlévők vasárnap, miközben a 100 kilogrammnyi tésztát egy Marosvásárhelyen készült, acéllemezekből álló és kört formázó sütőlapra nyújtva a fával táplált tűz fölé helyezték.
 
Dionisie Pajin segesvári pék felhívta a résztvevők figyelmét, hogy mivel nem sütőbe rakták, a tészta teteje elkerülhetetlenül fehér fog maradni, hiszen a nap nem biztosít elég hőt a megszokott barnás kéreg kisüléséhez.
 
A perec hossza elérte a 64 métert. A fesztivál szervezői elmondásuk szerint a Guinnesshez fordulnak a rekord hitelesítéséért.
(MTI)

Mitől görög a dinnye?

Július 29. 10:51
Tudja valaki miért görög a dinnye? Valójában nem is gyümölcs, hanem zöldség ez az édes nyári frissítő, hiszen a tökfélék családjába tartozik. Afrikából ered, a mai napig vadon terem a Kalahári-sivatagban.
 
Folyadéktartalma rendkívül magas, 90-95%. Éppen ezért a vízhiányos területeken rendkívül nagyra tartották, így a karavánok, kereskedők és utazók segítségével az egész világon elterjedt – Európában az 1200-as években vált népszerűvé, de arra, hogy idehaza már a honfoglalás korában jelen volt, régészeti bizonyítékok ismertek - írja az Origo.hu.
 
A hazai elterjedés nem kizárólag a török hódításhoz köthető, de a törökök kétségkívül számos fajtát hoztak Magyarországra. A szakértők szerint a termesztés aranykora a 16. század volt, amikor világhatalomnak számítottunk.  
 
Egyes szakértők szerint Magyarországon a 16. század közepéig csak a sárga bélű fajták voltak elterjedve, a vörös húsúak megjelenése a megszállás idejére tehető.
 
„A görögdinnye elnevezés arra utal, hogy a bizánci birodalom területéről, a görögöktől érkezett hazánkba ez a gyümölcs. Tehát semmi köze a szónak a görgetéshez” - írja az Origo.hu Wenszky Nóra, nyelvész cikkére hivatkozva.
 
Falyuna Nóra a Magyar Tudományos Akadémiánál kicsit megengedőbb, egyik igazság mellett sem tör lándzsát. „A görögdinnye megnevezés eredetére vonatkozóan két népszerű magyarázat terjedt el. Az egyik szerint a kifejezés előtagja a görög hangutánzó eredetű szó, melynek hangalakja azt a hangot idézi föl, melyet a guruló tárgyak mozgása okoz. Ennek alapján a görögdinnye megnevezést a dinnye formája, és így görgethetősége motiválta. A másik nézet szerint a görögdinnyében a görög népnév ismerhető föl, amely arra utal, hogy a bizánci birodalom területéről került hozzánk.”

Már zsendül a szőlő a Tokaji borvidéken

Július 29. 06:33
Már zsendül a sárgamuskotály szőlőfajta a mádi Szent Tamás Pincészetnél. Lehet, hogy már nem is kell olyan sokat várni a szüretig?

Zsendül a sárgamuskotály!

Posted by Szent Tamás Pincészet on 2015. július 28.

Imádják a lengyelek a bikavért

Július 28. 18:51
A lengyel irodák ajánlataiban Budapest után Eger a második leggyakarbban választott város. Az utazók elsősorban a vidék híres borai mellett, de a termálvizek miatt is előszeretettel keresik fel az észak-magyarországi régiót. Egri Bikavért szinte minden lengyel boltban lehet kapni, ismertsége megközelíti a tokaji borokét - írja az Itthon.hu.

Három érmet hoztak a Kreinbacher borok a pezsgő VB-ről

Július 28. 16:49
Somlói furmint pezsgőket díjaztak a nemzetközi Champagne és Pezsgő Világbajnokságon (CSWWC). A Kreinbacher Birtok mindhárom benevezett pezsgőjét éremmel jutalmazták: a Prestige Brut ezüstérmet kapott, az Extra Dry és a Brut Classic pezsgők egy-egy bronzérmet szereztek. A verseny életre hívója a téma elismert szaktekintélye, Tom Stevenson, aki szakértői panelével együtt két héten át értékelte a beérkezett pezsgőket. A világbajnokságon magyar szakértő és sommelier is közreműködött.
 
A 2015-ös mezőnyt területenként és stílusonként, vakon kóstolták le a bírák. A pezsgők és a champagne-ok értékelésére két teljes hetet szántak Kentben. Tavalyhoz képest jelentősen, további 113 új termelővel nőtt a mezőny, míg a résztvevő országok száma közel 40 %-kal bővült. Díjat csakis a három specialista egyetértése esetén ítéltek oda.
 
A somlói Kreinbacher Birtok Prestige Brut pezsgőjét ezüstéremmel díjazták, míg az Extra Dry és a Brut Classic egy-egy bronzérmet érdemelt ki. Az arany- és ezüstérmek teljes listáját augusztus 3-án hozzák nyilvánosságra a CSWWC weboldalán. A kategória legjobbjainak járó díjakat és a világbajnoki trófeákat – avagy a pezsgők Oscarját – szeptember 2-án, a londoni díjátadó gálavacsorán hirdetik majd ki.

Ezt tudja Huberék cserszegi fűszerese

Július 28. 14:49
Nem a manapság divatos módon van elkészítve - írja róla a Wineshack. Ez itt újra a hajósi iskola villogása. Ezek a srácok nem akarnak közepeset készíteni, hiszen akkor ki emlékezne rájuk. Nem fiúknak ajánlott, férfiaknak. Fröccsben egyenesen kötelező kóstolni és a végén talán egy jó arcú cserszegit is megismertek.

Elromlott L. Simonék barackmagtörő gépe

Július 28. 11:37
A HVG írt róla, hogy rákellenes táplálékkiegészítőként árult L. Simon László családi borászata saját gazdaságából származó barackmagot a honlapján, ám ott már nem található meg a termék.
 
Az államtitkár szerint egyetlen magot sem adtak el, mert elromlott a barackmagtörő gépük. L. Simon állítása szerint a cég nem is az övé, hanem a feleségéé. Pedig az RTL információi szerint a borászat többségi tulajdonosa továbbra is L. Simon László.