Fröccs

6 finomság, amelyeket este is nyugodtan fogyaszthatsz

November 24. 12:54
A szakemberek szerint este 6 után étkezni, nem a legjobb megoldás, könnyebben felszedhetünk magunkra néhány kilót, ha rendszeresen este étkezünk. A Blikk.hu összeállításából kiderül, melyek azok az ételek, amelyeket bátran lehet az esti órákban is fogyasztani, bűntudat nélkül:
 
  1. Mandula: E- vitamint, proteint, és omega-3 zsírsavat is tartalmaz, de nem szabad sokat fogyasztani belőle, mert a kalóriatartalma is magas.
  2. Joghurt: segíti a bélflóra egyensúlyban tartását. Az esti órákban is fogyasztható.
  3. Avokádó: Egészséges zsírokat tartalmaz, amelyek csillapítani tudják az éhséget.
  4. Eper, málna, grapefuit, vagy mandarin: Sok vizet tartalmazó gyümölcsök, és sok bennük a vitamin.
  5. Papaya: Jótékony hatással van az emésztésre. Enzimeket tartalmaz, amik az emésztést segítik.
  6. Csirke, grillezet hal, pulyka: Ezek a húsok fehérjét tartalmaznak, amelyek az anyagcserét serkentik, és mi több, az alvás alatt elégetik a felesleges kalóriákat is.

Íme két tipp a másnaposság ellen!

November 24. 11:24
James Schaefer, a New York-i Union College egykori professzora szerint a zsíros fogások fogyasztása után az alkohol lassabban szívódik fel.
„Személy szerint a pizzát ajánlom, de a sült kolbász is jó” – mondta a szakember a WebMD portálnak. – „A mediterrán térségben egy kanál olivaolajat szoktak lenyelni ugyanerre a célra” – tette hozzá Schaefer. Elméletével azonban nem mindenki ért egyet - írja az Ötvenentúl.hu.
 
Dr. Richard Stephens, a Keele University oktatója inkább a cukor erejében hisz, mivel a másnaposság a szénhidrát-anyagcsere felborulásával áll összefüggésben.
 
„Nagy-Britanniában hagyományos angol reggelivel igyekeznek orvosolni a macskajajt, ami a benne lévő szénhidrátok miatt működik. Gyorsan feltölti a szervezet kimerült glükózraktárait, valósággal csodát tesz” – fejtegette Stephens.

Így teljesítettek a magyar syrah-k

November 24. 09:51
Egyre több hazai borvidéken találkozunk a syrah fajtával, mint például Egerben, Villányban, Somlón, Balatonbogláron, Szent György-hegyen, Szekszáron. De még biztosan ráakadunk más régiókban is, ám ezek most „megmérkőztek” egymással. A Borrajongó.blog.hu syrah-kóstolón járt, ahol a legjobbnak a két Kreinbacher tétel mutatkozott:
 
Kreinbacher Syrah 2012
Mély és komplex illat, pici füsttel, érett erdei gyümölcsökkel, szép édes tónusú fűszerességgel és érintésnyi gumival. Kerek, de túlzásoktól mentes, arányos test, sima korty, minőségi hordó, megfelelő koncentráció jellemzi. Érett piros bogyós gyümölcsök (málna, cseresznye, meggy), picike szeder és szép fűszeresség díszíti.
 
Kreinbacher Syrah 2011
Illatban érett piros bogyós gyümölcsök, elsősorban málna, szamóca és szeder, mellette kis bors és finom fűszeresség. Arányos és jól felépített, ízében gazdag fűszeresség, málna, szeder, cseresznye, pici bors, sok fűszer és egy kevés étcsokoládé.
 
A teljes kóstolósort a Borrajongó.blog.hu oldalon olvashatod el!

Íme, a fahéj pozitív tulajdonságai!

November 24. 06:26
A fahéj "főszezonja"  az őszi, téli időszak. Ilyenkor a legtöbb süteménybe belecsempészhető az Ázsiából származó fűszer. Amellett, hogy finom még egészséges is. Íme 4 érv a faháj mellett:
 
  1. Szabályozza a vércukorszintet: az olyan édeskés ízélményt keltő fűszerek, mint a gyömbér, a szerecsendió vagy a fahéj növelik a teltségérzetet és enyhítik a cukor utáni vágyat. A fahéj lassítja a gyomor kiürülését, így étkezés után megfékezi a vércukorszint hirtelen megemelkedését.
  2. Jót tesz a szívnek: a szívbetegségek kialakulásának kockázatát csökkenti, valamint a zsírban gazdag ételek negatív hatásait is a szervezetben.
  3. Serkenti az agyműködést
  4. Gombaölő összetevők: hatékony a bakteriális fertőzések és a bélben elszaporodó élesztőgombák visszaszorításában.
 
Azonban gyakori és nagy mennyiségű fogyasztása vagy külsőleg történő alkalmazása irritálhatja a száj nyálkahártyáját és az ajkakat. Így csínyán kell vele bánni.
(Forrás: Dívány.hu)

Cirkusz volt a Sütemény és Tortafesztiválon

November 23. 20:32
A Millenáris parkban hétvégén volt a Sütemény és Tortafesztivál, amely a magyar cukrászműhelyek seregszemléje. Cirkusz témában egy tortaversenyt is kiírtak a szervezők.
 
A fesztivál tortadizájnversenyén szakmai zsűri választotta ki a legjobb alkotásokat, ezeket csütörtökön sajtótájékoztatón mutatták be a Fővárosi Nagycirkuszban. 
 
A díszes, többnyire cirkuszi sátrat és különleges attrakciókat ábrázoló torták zsűrizését Kolonics Zoltán kreatív cukrász, Lengyel József mestercukrász, Bakcsy Árpád gasztrofotós, valamint Karsai Dina enteriőrtervező és Novák Krisztina, a Sütnicake Gastro Media Kft. igazgatója végezte.
 
Őrületesek azek a torták, nem?
 
A képre kattintva galéria nyílik!
 
 
Fotók: Sütemény és Tortafesztivál Facebook

Átadták a 2015-ös Gundel-díjat

November 23. 17:58
Idén 5. alkalommal rendezte meg a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) évzáró Gáláját, amelyen a 100 éve elhunyt Gundel Jánosra, a vendéglős-dinasztia alapítójára is emlékeznek. A 2015-ös év Gálaebédjének kiemelkedő eseménye volt a Gundel Károly-díj második alkalommal történő átadása is. A kitüntetés díjazottjainak nevét a Magyar Vendéglátók Ipartestülete 2015. szeptember 23-án, Gundel Károly születésének évfordulóján, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban tartott sajtótájékoztatón jelentette be.
 
A 2015-ös év Gundel-díj díjazottjai:
  • Jakabffy László – gasztronómiai szaktanácsadó,
  • Garaczi János – a lajosmizsei Tanyacsárda társtulajdonosa
  • Bíró Lajos – séf, a étterem-tulajdonos
(Forrás: Foodandwine.hu)

„Mikor újra rácsodálkozom a borra”

November 23. 15:31
A Mitiszol Fesztivált követően jelent meg a fenti címmel egy bejegyzés a Borravaló.hu oldalon. A természetes italok fesztiválján a Strekov 1075 borai nyűgözték le a cikk íróját, Kodela Miát.
 
Rendkívül izgalmasnak találtam a Strekov borokat, és amellett, hogy a szerkezetbeli vagy egyensúlyi hiányosságok itt is hiányosságnak számítanak, a kísérletezések a héjon áztatással, a hordókkal, a flor alatt érleléssel, mindez nagy hatással volt rám. A Porta pedig tényleg egy fantasztikus bor, Mads Kleppe sommelier-nek igaza volt.
 
Porta
Négy évjárat és négy szőlőfajta házasítása, van benne élesztőhártya (flor) alatt érlelt zöldveltelini és héjon áztatott olaszrizling, és – ha igaz, amit az interneten találtam – devín (gewurztraminer+roter veltliner) illetve aurelius (neuburger+riesling). Kézzel szüretelt, spontán erjedt tételek, nem volt szűrve, sem derítve, a kéntartalma 48 mg/l. Opálos narancsbor, aminek pillanatról pillanatra változik az íze és az illata. Dió, füst, calvados, naspolya, vanília, szegfűbors, meszesség, kis méz, barack, gyalult fa, aszalt barack, kis kesernye. Kerek sav, a 14% alkoholt azért lehet érezni, nagyon izgalmas, rendkívül egyedi bor. Kár, hogy nem volt még több időm rá, ezzel akár órákat el lehet lenni.
 
A teljes bejegyzést a Borravaló.hu oldalon tudod elolvasni!

Három féle borecetet visznek Tokajból Münchenbe

November 23. 13:47
A Borecet Művek öt Tokaj Balzsammal, a bodzás Tokaji Fűszeres Borecettel, és az aszúszemeken érlelt, Tokaji Nemes Borecettel mutatkozik be a német közönség előtt a Food & Life kiállításon.
 
Az ízek vásárának is nevezett rendezvény azoknak a tudatos fogyasztóknak szól, akik szeretnek finomat enni, akiknek számít a minőségi alapanyag. A vásáron a legkülönbözőbb nyers és feldogozott élelmiszereket is meglehet majd találni, többek között gyümölcsök, zöldségek, reformélelmiszerek, hús, kolbász és hal, valamint tejtermékek, pékáruk és cukrászkészítmények, italok is lesznek.
 
A látogatók rengeteg specialitást megkóstolhatnak helyben. Ezen túl gazdag program várja az érdeklődőket a színpadon, beszélgetéseket hallgathatnak a kézműves élelmiszerekről, a tudatos táplálkozásról, az alapanyagok fontosságáról, ezen kívül számos főzőshow-t kísérhetnek végig - írja a Hegyalja.info.