Fröccs

„Mikor újra rácsodálkozom a borra”

November 23. 15:31
A Mitiszol Fesztivált követően jelent meg a fenti címmel egy bejegyzés a Borravaló.hu oldalon. A természetes italok fesztiválján a Strekov 1075 borai nyűgözték le a cikk íróját, Kodela Miát.
 
Rendkívül izgalmasnak találtam a Strekov borokat, és amellett, hogy a szerkezetbeli vagy egyensúlyi hiányosságok itt is hiányosságnak számítanak, a kísérletezések a héjon áztatással, a hordókkal, a flor alatt érleléssel, mindez nagy hatással volt rám. A Porta pedig tényleg egy fantasztikus bor, Mads Kleppe sommelier-nek igaza volt.
 
Porta
Négy évjárat és négy szőlőfajta házasítása, van benne élesztőhártya (flor) alatt érlelt zöldveltelini és héjon áztatott olaszrizling, és – ha igaz, amit az interneten találtam – devín (gewurztraminer+roter veltliner) illetve aurelius (neuburger+riesling). Kézzel szüretelt, spontán erjedt tételek, nem volt szűrve, sem derítve, a kéntartalma 48 mg/l. Opálos narancsbor, aminek pillanatról pillanatra változik az íze és az illata. Dió, füst, calvados, naspolya, vanília, szegfűbors, meszesség, kis méz, barack, gyalult fa, aszalt barack, kis kesernye. Kerek sav, a 14% alkoholt azért lehet érezni, nagyon izgalmas, rendkívül egyedi bor. Kár, hogy nem volt még több időm rá, ezzel akár órákat el lehet lenni.
 
A teljes bejegyzést a Borravaló.hu oldalon tudod elolvasni!

Három féle borecetet visznek Tokajból Münchenbe

November 23. 13:47
A Borecet Művek öt Tokaj Balzsammal, a bodzás Tokaji Fűszeres Borecettel, és az aszúszemeken érlelt, Tokaji Nemes Borecettel mutatkozik be a német közönség előtt a Food & Life kiállításon.
 
Az ízek vásárának is nevezett rendezvény azoknak a tudatos fogyasztóknak szól, akik szeretnek finomat enni, akiknek számít a minőségi alapanyag. A vásáron a legkülönbözőbb nyers és feldogozott élelmiszereket is meglehet majd találni, többek között gyümölcsök, zöldségek, reformélelmiszerek, hús, kolbász és hal, valamint tejtermékek, pékáruk és cukrászkészítmények, italok is lesznek.
 
A látogatók rengeteg specialitást megkóstolhatnak helyben. Ezen túl gazdag program várja az érdeklődőket a színpadon, beszélgetéseket hallgathatnak a kézműves élelmiszerekről, a tudatos táplálkozásról, az alapanyagok fontosságáról, ezen kívül számos főzőshow-t kísérhetnek végig - írja a Hegyalja.info.

Új vezérigazgatója van a Tokaj Kerháznak

November 23. 10:03
Szappanos Pétert nevezték ki a Tokaj Kereskedőház vezérigazgatójának.
 
A cég közleménye szerint Szappanos Péter az elmúlt év áprilisától vezető tanácsadóként vett részt az állami borászat megújulási folyamatának stratégiai tervezésében, kivitelezésében, a "brandépítés és stratégiaalkotás mellett, a termékportfólió kialakítása is az ő közreműködésével zajlott".
 
A kinevezett vezérigazgató a kaliforniai Berkeley Egyetemen szerzett MBA diplomát, pályafutása során dolgozott a Raiffeisen International AG-nál, az OTP Banknál és a McKinsey&Company tanácsadó cégnél is.
 
Feladata a borászat minőségi megújulási folyamatának végig vitele, és a Tokaj Kereskedőház térségben betöltött integrátori szerepének erősítése.
 
A cég eddigi megbízott vezérigazgatója, Gaálné Király Enikő egyben kereskedelmi vezérigazgató-helyettesi pozíciót is betöltött a vállalatnál, a jövőben ez utóbbi tisztségében folytatja munkáját.
 
A Tokaj Kereskedőház a bel- és külföldi piacokon a évente 6-8 millió palack bort értékesít, a tervek szerint három éven belül elérik majd a 10 millió palackot. A mintegy 130 dolgozót foglalkoztató Zrt. az idén a múlt évihez hasonló, 2 milliárd forint körüli árbevétellel számol.
(MTI)

Édes vörösbor? Komolyan?

November 22. 19:55
Úgy tűnik: november végi szüretből származó töppedt és botritiszes szőlőből készített természetes édes vörösbort még 2005-ben a villányi Polgár Pince, a Metropolnál pedig most kóstolták.
 
A bor erőteljesen gránát színt mutat, a palackérlelés jegyei a dominánsak, portóis, sherry-s, füge, szilvalekvár, túlérett áfonya, kékszőlőlekvár jellemzi. Emellett az édesfűszerek, mézes-dohányos jegyek, kakaós, karamelles, sütis aromák uralják.
 
Szájban telt és krémes, mégis feszes. Annak ellenére, hogy van benne cukor rendesen, mégsem tűnik gejlnek. A savak pedig kellően tartják még a bort, emellett a tannin is jót tesz a struktúrának.
 
Sütikhez alap.

Feltennéd a falra a kedvenc boraidat?

November 22. 16:54
Rendkívül mutatós ez a bortartó. Kár, hogy állítva vannak benne a palackok... De tény, hogy jól mutatna a szobában.
 

ez az a helyzet, amikor a megrendelésnél MÁR el kell gondolkozni, hogy milyen borokat tegyünk a tartóba.

Szerző: kalaPP raklapmanufaktúra2015. november 20.

Valóban tévhitben éltek eddig a borászok?

November 22. 13:53
A szőlőmag színe elsődleges fontosságú a szüret időpontjának meghatározásában, ugyanúgy, mint annak íze és szeparációja a szőlő húsától. Azonban nemrég egy új tanulmány látott napvilágot: A Washington State University kutatása alapján a szőlőmag színének semmi köze a borok tannintartalmához.Az egyetem kutatója állítja, a szőlészeknek és a borászoknak inkább a gyümölcs színe és íze alapján kellene dönteniük arról, hogy mikor szüretelnek - írja a Vinoport.hu.
 
Azt elsimerték a kutatók, hogy a barna maggal rendelkező szőlőszemekben már kevesebb a tannin, mint a még zöld magú szemekben, de a WSU rávilágított: ennek nem sok köze van ahhoz, hogy aztán mennyi tannin lesz a borban. A vizsgálatot követően csak azt az állítást tudták igazolni, hogy a maceráció időtartama komolyan befolyásolja a bor tannintartalmát.
 
Arról nem szólt a kutatás, hogy a borászok valóban csak a kevesebb tannintartalom miatt szüretelték le barna maggal a szőlőt?

A világ legjobb erdei szállodája hazánkban van

November 22. 12:51
A noszvaji Oxigén Hotel & Zen Spa-t választották a világ legszebb erdei szállodájának a World Luxury Hotel Awards-on. Farkas Tamás, az Oxigén Hotel & Zen Spa ügyvezetője az MTI-nek adott nyilatkozatában elmondta, hogy az elnyert díj globális elismerés, mert azt a közönségszavazatok alapján ítélik oda. Az elismerés nemcsak a szállodának, hanem Noszvajnak, a falut körülölelő Bükknek, az itteni környezetnek és élővilágnak is szól.
 
Nyitrai Zsolt (Fidesz) Noszvaj országgyűlési képviselője, miniszteri biztos felidézte: évről évre jobban teljesít a turizmus Magyarországon, a vendégszám 30, a vendégéjszakák száma 25 százalékkal nőtt 2010 óta. A 2007 és 2013 közötti uniós pénzügyi ciklusban 1122 turisztikai projekt valósult meg, az itt befektetett 314 milliárd forint pedig mintegy 500 milliárd forintos fejlesztést tett lehetővé.
 
Az egri térségben megvalósult beruházások közül kiemelte az egri belváros rehabilitációját, a vár fejlesztését. „Magyarország, Budapest, illetve Eger és térsége nemzetközi szinten is divatba jött” - mondta.
 
A világ legjobb erdei szállodája hazánkban van
A noszvaji Oxigén Hotel & Zen Spa (Forrás: Turizmusonline.hu)
 
(Forrás: MTI)

Hasznos tudnivalók a rózsaborsról

November 22. 10:06
A rózsabors nem csíp, inkább édes, mint pikáns. A borsfa termése, amelyet szárítanak, majd sólébe áztatják a csonthéjú terméseket. Így használjuk fel a főzés során. A 4-5 milliméteres golyócskák illóolaj tartalma akár az öt százalékot is elérheti, karaktere széttörve mutatkozik meg igazán, bár aromája még ilyenkor sem tör ki, díszítő funkciója erősebb, mint ízalakító hatása. A rózsaborsot leginkább halak mellé ajánlják, de egy kacsa vagy csirkesültet is fel tud dobni - ajánlja az Origo.hu.