A csopaki birtokon bevált a csavarzár
Október 01. 11:45
A csopaki Szent Donát Birtokon főszerepben van az oalszrizling és a furmint, mint szőlőfajta. Kovács Tamással készített interjút a Vinoport.hu, aki beszámolt arról, hogy a jövőben természetközelibb borokat szeretene készíteni. A csopaki látogatása során a Vinoport lekóstolta a jelenleg forgalomban lévő Szent Donát Birtok borait:
Márga 2013
80 százalékban furmint a Nagykút dűlőből, 20 százalékban olaszrizling. Kisebb része hordóban erjedt, 60 százaléka pedig hordóban is érett. Illata komolyabb tartalmat ígér, határozott, karakteres. A korty elsősorban almás, a hordó szépen integrálódott. A bor csavarzárat kapott, és éppen azért került csak idén tavasszal forgalomba, hogy lássák, hogyan fejlődik ilyen zárással. A borász szerint a módszer bevált.
80 százalékban furmint a Nagykút dűlőből, 20 százalékban olaszrizling. Kisebb része hordóban erjedt, 60 százaléka pedig hordóban is érett. Illata komolyabb tartalmat ígér, határozott, karakteres. A korty elsősorban almás, a hordó szépen integrálódott. A bor csavarzárat kapott, és éppen azért került csak idén tavasszal forgalomba, hogy lássák, hogyan fejlődik ilyen zárással. A borász szerint a módszer bevált.
Meszes 2013
A Márga párja, a fajták fordított arányban kerültek bele: ennek nagyobb része olaszrizling, kisebb része furmint a Szitahegyről. Éppen ezért ez a bor – ahogy a pince minden komolyabb olaszrizlingje – parafadugót kapott csavarzár helyett. Orrban szégyenlősebb, illata kevésbé intenzív. Teste is vékonyabb. A korty eleje inkább virágos, a végén a hordó jegyei domborodnak ki. Szép ívű, kellemes savakkal.
A teljes borsor kóstolójegyzetét itt tudod elolvasni.