A hely, ahol kiszakadsz a nagyvárosi mindennapok forgatagából
Július 15. 06:33
Magyarország egyik legtöbbre tartott borászának "székhelye" Mádon, a Batthyány utcában található. A hely, ahol megáll az idő és megfeledkezel a gondokról: Szepsy Istvánnál tett látogatásáról ír a Borrajongó.blog.hu.
„Aki hallotta már beszélni Szepsy Istvánt, az tudja, hogy nem egy "showman-alkat", szerényen, halkan, manírok nélkül beszél, mégis tökéletesen leköti a közönségét, amely csendben hallgatja (issza :)) szavait, miközben a mádi mester derűs nyugalma szép csendben mindenkire átragad. Most sincs ez másként.
A Szepsy borokkal kapcsolatban vegyes tapasztalatokra tettem szert az utóbbi években. Az édesek kivétel nélkül mindig remekeltek (sőt!), a száraz borok esetében nagyobb volt a szórás: közül némelyek egészen lenyűgöző élményben részesítettek, míg mások viszont kevésbé győztek meg. Szepsy István maga is elismeri, hogy egyes tételeknél bizony volt palackvariáció, ezt 2013-tól az üvegdugós lezárás bevezetésével igyekeznek kiküszöbölni. A másik fontos változás: a száraz tételek jó része immár hűtött acéltartályban erjed.
A termékpalettát illetően száraz borban teljesen a furmintot helyezik előtérbe, a hárslevelű és a muskotály az édes borokba kerül majd. A tokaji borászlegenda szerint az első osztályú dűlők képesek megmutatni potenciáljukat, egyedi karakterüket száraz és édes borban egyaránt, ezért a jövőben a pincészet célja, hogy ezekből a dűlőkből szelektáltan száraz furmintot és aszút is palackozzon, természetesen az évjárat biztosította lehetőségek figyelembevételével.”
A termékpalettát illetően száraz borban teljesen a furmintot helyezik előtérbe, a hárslevelű és a muskotály az édes borokba kerül majd. A tokaji borászlegenda szerint az első osztályú dűlők képesek megmutatni potenciáljukat, egyedi karakterüket száraz és édes borban egyaránt, ezért a jövőben a pincészet célja, hogy ezekből a dűlőkből szelektáltan száraz furmintot és aszút is palackozzon, természetesen az évjárat biztosította lehetőségek figyelembevételével.”
A teljes cikket itt tudod elolvasni.