A jelentős cukorfogyasztás károsan hathat az agyra
Február 20. 18:03
Egy újabb kísérleten vannak túl a kutatók, amely szerint a gyerekkori bántalmazás konkrét, szerkezeti változásokat okoz az agyban, és ugyanilyen komoly változásokat okoz pusztán a jelentős cukorfogyasztás. De ez utóbbi állítás egyelőre még csak patkányok esetében bizonyított.
„Amikor eljött az ideje, a kicsi patkányokat elválasztották az anyjuktól, és ismét két csoportra osztották őket (ezúttal véletlenszerűen), az egyik csoport ennivalót és vizet kapott; a másik ezeken felül még 25%-os cukoroldatot is, amihez szabadon hozzáférhetett. Az talán nem okoz túl nagy meglepetést, hogy az ebbe, a, cukorra szabadon rájáró csoportba tartozó fiatal patkányok súlyosabbak voltak, mint a másik csoport tagjai. Ezután viszont (tartok tőle, hogy a súlyuk megmérésénél kellemetlenebb módszerrel) megvizsgálták az agyukat; méghozzá annak hippokampusz nevű részét; aminek fontos szerepe van a memória és a stresszkezelés terén. Azt találták, hogy azok a receptorok, amelyek megkötik a kortizolt (stresszhormon), ugyanúgy kevésbé fejlődtek ki a cukrot fogyasztó,mint ahogy a korai stressznek kitett kispatkányok agyában; sőt, az idegek megfelelő felépítéséhez lényeges gének is alacsonyabb számban voltak jelen, pusztán a korai, nagy mennyiségű cukorfogyasztástól” - írja a Kerekhely.blog.hu.
A teljes cikket a Kerekhely.blog.hu oldalon tudod elolvasni!