Gasztronómiai bajnokságot rendeznek Tatán
Február 19. 19:15
200 szakács, cukrász, pincér és pék versenyművét nézhetik meg a látogatók a Farsang Kupa névre elkeresztelt országos gasztronómiai bajnokságon február 20-án Tatán. Ha mindez nem lenne elég még koktélversenyt is rendeznek.
A feladatok között egy-egy szakterület legkülönbözőbb kihívásai szerepelnek. A kiírás szerint szakácsoknak vendégváró falatkákat és egy ötfogásos ínyenc menüt kell elkészíteniük. A cukrászok többek között dísztortával, tányérdesszerttel és apró finomságokkal versenyeznek, de indulhatnak cukrászati artisztika és cukorvirág-készítés kategóriákban is.
A hidegkonyhai artisztika kategóriában indulók a verseny helyszínén a farsanggal kapcsolatos arcokat, álarcokat formáznak sütőtökből és különböző színű retkekből. A pékek kenyerekkel, péksüteményekkel és díszmunkákkal is versenyeznek.
A pincérek versenyfeladata egy négyszemélyes alkalmi díszasztal megterítése, az alkalomhoz illő menüvel, italkínálattal és ízléses menükártyával.
A verseny folyamán mindent saját kezűleg, egyedül kell elkészíteni, semmilyen előre gyártott elemet nem használhatnak a versenyzők, akik között megtalálhatók a gasztronómia olimpiai, világ- és Európa-bajnokai.
A különböző ételkészítő szakmákat összefogó verseny jelentőségét növeli, hogy a tanulók együtt versenyeznek a felnőttekkel, akik tudásukkal, és a nemzetközi versenyeken szerzett tapasztalataikkal motiválják a kezdőket a fejlődésre és a tanulásra.
A rendezvényen bemutatkozik az Ászár-Neszmély Borvidék, az Istenkúti Pálinkafőzde, Tanács Attila mesterszakács pedig zöldségfaragásból tart bemutatót és ismerteti az Ételszobrász Suli programját.
A nagyközönség déltől látogathatja a Tatai Edzőtárban zajló programot, amelyre az ország minden tájáról érkeznek résztvevők. A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Tata és Környéke Regionális Szervezete Szlovákiából és Romániából is kapott nevezéseket a 14. alkalommal megrendezett Farsang Kupára.
(MTI)