Fröccs

A magyar méhészek az akácmézből élnek

Május 19. 15:42
El kell hárítani a magyar akác elleni támadásokat, mert a magyar méhészek az akácmézből élnek - jelentette ki a Magyar Méhészeti Egyesület elnöke kedden, az M1 aktuális csatorna műsorában.
 
Az akácméz jelenti a teljes magyar méztermelés 40-60 százalékát, vagyis döntően az juttatja a profithoz, a fejlesztésekhez szükséges forrásokhoz a méhészeket - közölte Mészáros László.
 
Mint elmondta: az akácerdőket döntően, jellemzően alacsony aranykorona-értékű, futóhomokos területekre telepítették, ahol más növények gazdaságosan nem termelhetőek, illetve az erdők elpusztításának káros ökológia következményei is lennének.
 
Ugyanakkor 20 ezer méhész, illetve a háttérágazatokban dolgozók megélhetése függ az akácméztől, ezért az agrárdiplomáciának erőfeszítéseket kell tenni a nővény megvédése érdekében - mondta a szakember.
 
A földművelési tárca idén januárban közölte, hogy az előzetes brüsszeli tervekkel szemben a hungarikumnak minősülő fehér akác várhatóan nem kerül fel az "idegenhonos özönfajok" uniós tiltólistájára, amely az Európai Unióban nem őshonos, agresszíven terjedő állat- és növényfajok kitiltását, visszaszorítását irányozza elő.
(MTI)

10 ok, hogy miért egyél csokoládét

Május 19. 13:17
A csokoládé igenis egészséges, ám nem mindegyik fajtája. Van azonban a jó csokoládé – min. 70 százalékos kakaótartalmú étcsokoládé – fogyasztásának néhány hatása, amely egészségügyileg immár orvosok által is bizonyítottan hasznos a szervezetünknek - írja az Élelmiszeronline.hu.
 
Lássuk a 10 okot, amiért egészséges csokoládét fogyasztani:
 
1. Jót tesz a szívnek és a vérkeringésnek
2. Csökkenti a szélütés kialakulásának esélyét
3. Ásványi anyagokban gazdag
4. Csökkenti a koleszterinszintet
5. Jó a bőrnek
6. Segíthet a fogyásban
7. Jó az anyának és a babának
8. Megelőzheti a diabéteszt
9. Az agy működésére nézve is kedvező
10. A csokitól jobb lesz a közérzetünk
 

XX. Jeunes Chefs Rôtisseurs Magyarországi Szakácsverseny győztese Mede Ádám az Onyx Étterem szakácsa lett

Május 19. 11:22
2015. május 15-én a METRO Gasztroakadémián került megrendezésre a XX. Jeunes Chefs Rôtisseurs Magyarországi Szakácsverseny, amely egyben a 2015. szeptember 11-én, Budapesten megrendezésre kerülő világbajnokság főpróbája is volt. A versenyzőknek négy személy részére, a verseny előtt ismertetett, kötelezően felhasználandó nyersanyagokból kellett háromfogásos menüt kellett készíteniük.
 
A verseny első három helyezettje a világszervezet által küldött érmet kapta. A 2015. évi nemzeti verseny győztese Mede Ádám (Gerbeaud, Onyx Étterem) jogot nyert, hogy Magyarországot képviselve részt vegyen a 2015. szeptember 11-én, szintén a METRO Gasztroakadémián megrendezésre kerülő Nemzetközi Ifjúsági Szakács Világbajnokságon. A magyar Chaine des Rotisseurs Baráti Asztaltársaság az ifjú szakács részére biztosítja a 600 EUR nevezési díjat, amely a budapesti világverseny teljes költségét fedezi.
 
A verseny második helyezettje Garai Ádám az Olimpia étteremből lett, míg a dobogó harmadik fokára Pereszlényi Alexandra, Hilton Budapest állhatott. A zsűri különdíját kapta Pereszlényi Alexandra a leggazdaságosabb alapanyag felhasználásáért és Krizmanics Norbert a legjobban szervezett  munkájáért.

Csirke-osztriga pörkölt és csirkepaprikás quiche

Május 19. 09:25
A hazai gasztronómia legjava egy helyen, egy időben: ezt kínálja idén is a Gourmet Fesztivál a Millenárison, május 21-24 között. Pünkösd, Gourmet, királyság!
 
Ritka alkalom, hogy Magyarország legjobb éttermei, kiváló séfjei egyszerre, egy helyen mutatkozzanak be a nagyközönség előtt. A Gourmet Fesztivál évente egy nagy merítést kínál, lehetőséget adva, hogy megkóstoljuk az ország számos pontjáról érkező éttermek egyedi kínálatát, az encsi Anyukám Mondtától, a soproni Erchardtig, a pannonhalmi Viator étteremtől, a debreceni Ikonig. De a Gourmet felvonultatja a legjobb budapestieket is – többek között az Arany Kaviár, Rosenstein, Zona Étterem - és ott lesz a Michelin-csillagos Costes vagy a Borkonyha is, valamint a Bocuse d’Or Akadémia helyszínén a szintén csillagos Onyx is, melyek a világ étlapjára írták fel Magyarországot. Persze most sem „csak” éttermek lesznek, a több mint száz kiállító közt ezúttal is minden lesz, ami minőségi gasztronómiához köthető: bor, sör, pálinka, a megszokottnál is több cukrászda és egyéb finomságok a bodzás zsendicenyalókától kezdve az angus burgerig. 
 
Ebben az évben a paprikás csirke került a fókuszba, ami alaposan megdolgoztatta a mesterszakácsok fantáziáját. Lesz majd „újhullámos” paprikás csirke (hús nélkül!), de ott a kínlatban a „kínai pálcikás” változat is, kóstolhatunk csirkepaprikás quiche-t is vagy nyárson kínált paprikás csirkét vagy megízlelhetjuk a ropogósra sült csirkepaprikást esetlek a csirke-osztriga pörköltet is.
 
Felvonul majd közel ötven kiváló étterem, és több mint száz kiállító. Remek alkalom, hogy alaposan megkóstoljuk Magyarországot.

Adománygyűjtő Pünkösd Piknik a Vársoligetben

Május 19. 06:40
A Dürer rendezvényház a Nosalty közreműködésével rendezi meg idén a már hagyománynak számító adománygyűjtő bográcsbalhét, a Pünkösd Pikniket, május 24-én. A szervezők még várják a legkülönfélébb összetételű önszerveződő csapatok jelentkezését, hogy minél nagyobb értékű adomány adhassanak át a Bethesda Gyermekkórháznak.  A résztvevő csapatok bográcsban készítik el versenyműveiket, melyeket a rendezvényre látogató vendégek adomány fejében kóstolhatnak majd meg.

A kétnapos ünnep vasárnapján vendéglátóhelyek, zenekarok, szervező- és sportcsapatok, munkahelyek valamint civil szervezetek küzdenek majd meg a vándorkupáért, melynek sorsáról idén is nagynevű zsúri dönt majd, Bereznay Tamás (Metro Séfakadémia, A Konyha Ördöge) Bagdi Gréta (NoSalty) és Boros Regina (Gasztrobizarr) szakmai vezetésével. A vendégeket a gasztroélmény mellett kiegészítő programokkal, kirakodóvásárral, zenei programmal, az apróságokat műbikasimogatóval, játszó és kézműves foglalkozásokkal várják.
 
A belépés díjtalan, az adománnyal a Bethesda Gyermekkórház Anyák Háza projektjét támogathatják a csapatok, mely megnyitása után lehetőséget nyújt majd az édesanyáknak arra, hogy gyermekük közelében lehessenek egy-egy hosszabb gyógykezelés idején, hiszen köztudott, hogy a gyermekek gyógyulását nagyban segíti, ha szüleik közelében lehetnek.

A helyszín ezúttal is a Városliget melletti Dürer Piknik Park.

A területen több, nagyméretű rendezvényterem is működik, melyek zápor esetén fedett menedéket nyújtanak majd, így a rendezvényt enyhén esős időjárás esetén is megtartjuk.

Ezek a legjobb vörösborok idén

Május 18. 20:19
185 tétel került be a Borkiválóságok Könyve 2015-ös vörösboros kötetébe; a Földművelésügyi Minisztérium Nemzeti Borkiválóság Programjának keretében megjelent kiadványban idén is a szekszárdi és villányi vörösborok szerepeltek a legjobban.
 
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a kötet hétfői budapesti bemutatóján elmondta: a 321 nevezett tételből a szakmai bizottság 185-öt választott be a kiadványba: 140 bort három csillaggal, 42 tételt négy csillaggal, 3 vörösbor-kiválóságot pedig öt csillaggal értékeltek.

Fazekas Sándor az MTI kérdésére elmondta: a 2000 példányban kiadott kötet megrendelhető lesz az interneten és a minisztériumban is.
 
A tárca most az internetes nyitást tervezi. Már ebben a könyvben is QR kódokat helyeztek el, melyek segítségével még több információ tudható meg az egyes borokról, de az a cél, hogy a kötet tartalma online is hozzáférhető legyen - árulta el Gál Péter eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
 
A három ötcsillagos tétel a Pannon Borrégióból került ki:
Vesztergombi Pincészet: 2012-es Turul Cuvée 2012 (Szekszárd)
Fekete Borpince: Mókamester 2011 (Szekszárd)
Wassmann Pince: Cabernet Franc 2012 (Villány)
 
A Balaton Borrégió szerepelt a második legjobban, ahol két tétel is közel járt az öt csillaghoz:
Ikon Pincészet: Királyok 1199 2011 (Balatonboglár)
2HA: Tabunello 2012 (Badacsony)
 
Sok jó értékelést gyűjtött be a Felső-Pannon és a Felső-Magyarország Borrégió is, de a Duna Borrégióból és a határon túlról is több szép tétel érkezett - számolt be Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke.  
 
Fazekas Sándor hangsúlyozta: a Nemzeti Borkiválóság Program célja, hogy értékeink bemutatása mellett a kulturált borfogyasztást is népszerűsítse. A program során kiválasztott borokat Magyarországon több mint 50 szakmai rendezvényen, külföldön pedig három kontinens 11 programján, többek között Németországban, az Egyesült Államokban, Kínában és Olaszországban mutatták be; a sajtótájékoztató ideje alatt éppen a londoni Wine Fairen, Európa egyik legnagyobb nemzetközi borkiállításának közönsége ismerkedhet a magyar borkiválóságokkal - közölte a miniszter.
 

A Zwack Izabella Borkereskedés forgalmazza a Bussay borokat!

Május 18. 18:56
A 2015-ös Borászok Borásza díjat Dr. Bussay László kapta. A tavaly elhunyt borász munkáját lányai folytatják. A régi és a jövőben készülő Bussay borok pedigm egtalálhatóak a Zwack Izabella Borkereskedés kínálatában!
 
(Via)

Ilyen a Nemzeti Bor Maraton futópólója

Május 18. 16:27
Május 23-án rajtol el a Nemzeti Bor Maraton, amelynek hivatalos pólója az alábbi képen látható. Fuss, hogy részese legyél egy világrekordnak és viseld büszkén ezt a pólót.

Közhírré tétetik!!! Ilyen lesz a Nemzeti Bor Maraton hivatalos futópólója! Hogy tetszik? :)Ne feledjétek a pólókat a futás ideje előtt 1 órával tudjátok átvenni a rajthelyszínen.

Posted by Nemzeti Bor Maraton on 2015. május 18.

Csapody Balázs: „a konkurencia a gagyi vendéglátás”

Május 18. 13:51
Csapody Balázs, a Kistücsök tulajdonosa és Deli János, a Márga bisztró étteremvezetője szóvá tette, hogy nem stimmel a Márga bisztró nyitásáról szómó cikkük címe, amely ez volt: Konkurenciát kap a Kistücsök? Megnyílt a Márga bisztró.
 
A két szakember egyetértett abban, hogy ha nyílik egy új étterem a Balatonnál, és az olyan színvonalat, minőséget hoz, ami előreviszi a balatoni turizmust, annak örülni kell, a konkurencia nem mi vagyunk egymásnak, hanem a gagyi, a rossz, a nem minőségi vendéglátás - mondta Csapody Balázs. A teljes interjúért ide kattints!