Fröccs

Csirke-osztriga pörkölt és csirkepaprikás quiche

Május 19. 09:25
A hazai gasztronómia legjava egy helyen, egy időben: ezt kínálja idén is a Gourmet Fesztivál a Millenárison, május 21-24 között. Pünkösd, Gourmet, királyság!
 
Ritka alkalom, hogy Magyarország legjobb éttermei, kiváló séfjei egyszerre, egy helyen mutatkozzanak be a nagyközönség előtt. A Gourmet Fesztivál évente egy nagy merítést kínál, lehetőséget adva, hogy megkóstoljuk az ország számos pontjáról érkező éttermek egyedi kínálatát, az encsi Anyukám Mondtától, a soproni Erchardtig, a pannonhalmi Viator étteremtől, a debreceni Ikonig. De a Gourmet felvonultatja a legjobb budapestieket is – többek között az Arany Kaviár, Rosenstein, Zona Étterem - és ott lesz a Michelin-csillagos Costes vagy a Borkonyha is, valamint a Bocuse d’Or Akadémia helyszínén a szintén csillagos Onyx is, melyek a világ étlapjára írták fel Magyarországot. Persze most sem „csak” éttermek lesznek, a több mint száz kiállító közt ezúttal is minden lesz, ami minőségi gasztronómiához köthető: bor, sör, pálinka, a megszokottnál is több cukrászda és egyéb finomságok a bodzás zsendicenyalókától kezdve az angus burgerig. 
 
Ebben az évben a paprikás csirke került a fókuszba, ami alaposan megdolgoztatta a mesterszakácsok fantáziáját. Lesz majd „újhullámos” paprikás csirke (hús nélkül!), de ott a kínlatban a „kínai pálcikás” változat is, kóstolhatunk csirkepaprikás quiche-t is vagy nyárson kínált paprikás csirkét vagy megízlelhetjuk a ropogósra sült csirkepaprikást esetlek a csirke-osztriga pörköltet is.
 
Felvonul majd közel ötven kiváló étterem, és több mint száz kiállító. Remek alkalom, hogy alaposan megkóstoljuk Magyarországot.

Adománygyűjtő Pünkösd Piknik a Vársoligetben

Május 19. 06:40
A Dürer rendezvényház a Nosalty közreműködésével rendezi meg idén a már hagyománynak számító adománygyűjtő bográcsbalhét, a Pünkösd Pikniket, május 24-én. A szervezők még várják a legkülönfélébb összetételű önszerveződő csapatok jelentkezését, hogy minél nagyobb értékű adomány adhassanak át a Bethesda Gyermekkórháznak.  A résztvevő csapatok bográcsban készítik el versenyműveiket, melyeket a rendezvényre látogató vendégek adomány fejében kóstolhatnak majd meg.

A kétnapos ünnep vasárnapján vendéglátóhelyek, zenekarok, szervező- és sportcsapatok, munkahelyek valamint civil szervezetek küzdenek majd meg a vándorkupáért, melynek sorsáról idén is nagynevű zsúri dönt majd, Bereznay Tamás (Metro Séfakadémia, A Konyha Ördöge) Bagdi Gréta (NoSalty) és Boros Regina (Gasztrobizarr) szakmai vezetésével. A vendégeket a gasztroélmény mellett kiegészítő programokkal, kirakodóvásárral, zenei programmal, az apróságokat műbikasimogatóval, játszó és kézműves foglalkozásokkal várják.
 
A belépés díjtalan, az adománnyal a Bethesda Gyermekkórház Anyák Háza projektjét támogathatják a csapatok, mely megnyitása után lehetőséget nyújt majd az édesanyáknak arra, hogy gyermekük közelében lehessenek egy-egy hosszabb gyógykezelés idején, hiszen köztudott, hogy a gyermekek gyógyulását nagyban segíti, ha szüleik közelében lehetnek.

A helyszín ezúttal is a Városliget melletti Dürer Piknik Park.

A területen több, nagyméretű rendezvényterem is működik, melyek zápor esetén fedett menedéket nyújtanak majd, így a rendezvényt enyhén esős időjárás esetén is megtartjuk.

Ezek a legjobb vörösborok idén

Május 18. 20:19
185 tétel került be a Borkiválóságok Könyve 2015-ös vörösboros kötetébe; a Földművelésügyi Minisztérium Nemzeti Borkiválóság Programjának keretében megjelent kiadványban idén is a szekszárdi és villányi vörösborok szerepeltek a legjobban.
 
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a kötet hétfői budapesti bemutatóján elmondta: a 321 nevezett tételből a szakmai bizottság 185-öt választott be a kiadványba: 140 bort három csillaggal, 42 tételt négy csillaggal, 3 vörösbor-kiválóságot pedig öt csillaggal értékeltek.

Fazekas Sándor az MTI kérdésére elmondta: a 2000 példányban kiadott kötet megrendelhető lesz az interneten és a minisztériumban is.
 
A tárca most az internetes nyitást tervezi. Már ebben a könyvben is QR kódokat helyeztek el, melyek segítségével még több információ tudható meg az egyes borokról, de az a cél, hogy a kötet tartalma online is hozzáférhető legyen - árulta el Gál Péter eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
 
A három ötcsillagos tétel a Pannon Borrégióból került ki:
Vesztergombi Pincészet: 2012-es Turul Cuvée 2012 (Szekszárd)
Fekete Borpince: Mókamester 2011 (Szekszárd)
Wassmann Pince: Cabernet Franc 2012 (Villány)
 
A Balaton Borrégió szerepelt a második legjobban, ahol két tétel is közel járt az öt csillaghoz:
Ikon Pincészet: Királyok 1199 2011 (Balatonboglár)
2HA: Tabunello 2012 (Badacsony)
 
Sok jó értékelést gyűjtött be a Felső-Pannon és a Felső-Magyarország Borrégió is, de a Duna Borrégióból és a határon túlról is több szép tétel érkezett - számolt be Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke.  
 
Fazekas Sándor hangsúlyozta: a Nemzeti Borkiválóság Program célja, hogy értékeink bemutatása mellett a kulturált borfogyasztást is népszerűsítse. A program során kiválasztott borokat Magyarországon több mint 50 szakmai rendezvényen, külföldön pedig három kontinens 11 programján, többek között Németországban, az Egyesült Államokban, Kínában és Olaszországban mutatták be; a sajtótájékoztató ideje alatt éppen a londoni Wine Fairen, Európa egyik legnagyobb nemzetközi borkiállításának közönsége ismerkedhet a magyar borkiválóságokkal - közölte a miniszter.
 

A Zwack Izabella Borkereskedés forgalmazza a Bussay borokat!

Május 18. 18:56
A 2015-ös Borászok Borásza díjat Dr. Bussay László kapta. A tavaly elhunyt borász munkáját lányai folytatják. A régi és a jövőben készülő Bussay borok pedigm egtalálhatóak a Zwack Izabella Borkereskedés kínálatában!
 
(Via)

Ilyen a Nemzeti Bor Maraton futópólója

Május 18. 16:27
Május 23-án rajtol el a Nemzeti Bor Maraton, amelynek hivatalos pólója az alábbi képen látható. Fuss, hogy részese legyél egy világrekordnak és viseld büszkén ezt a pólót.

Közhírré tétetik!!! Ilyen lesz a Nemzeti Bor Maraton hivatalos futópólója! Hogy tetszik? :)Ne feledjétek a pólókat a futás ideje előtt 1 órával tudjátok átvenni a rajthelyszínen.

Posted by Nemzeti Bor Maraton on 2015. május 18.

Csapody Balázs: „a konkurencia a gagyi vendéglátás”

Május 18. 13:51
Csapody Balázs, a Kistücsök tulajdonosa és Deli János, a Márga bisztró étteremvezetője szóvá tette, hogy nem stimmel a Márga bisztró nyitásáról szómó cikkük címe, amely ez volt: Konkurenciát kap a Kistücsök? Megnyílt a Márga bisztró.
 
A két szakember egyetértett abban, hogy ha nyílik egy új étterem a Balatonnál, és az olyan színvonalat, minőséget hoz, ami előreviszi a balatoni turizmust, annak örülni kell, a konkurencia nem mi vagyunk egymásnak, hanem a gagyi, a rossz, a nem minőségi vendéglátás - mondta Csapody Balázs. A teljes interjúért ide kattints!

Hamisított borokra bukkantak egy nagy nevű francia pincészetnél

Május 18. 12:39
Borhamisítási botrány rázta meg a franciaországi Chablis tartományt, amikor kiderült, hogy Jean-Claude Fromont-ot, a Maison Fromont tulajdonosát a rendőrség nagy értékben elkövetett csalás vádjával tartóztatta le - tudtuk meg a Borravaló.hu-tól.
 
A pincészetet azzal vádolják, hogy az elmúlt 10 évben, a Chablis AOC alatti borait feljavította más tételekkel, még más borvidékekről szóló borokkal is. A Ligny-le-Châtel-i (Yonne) székhelyű Maison Fromont-ot 1972-ban alapították, termelő és négociant szerepkörben. A cég hamar növekedésnek indult, és területeket vásárolt fel Burgundiában, a Loire-völgyben, Beaujolais-ben, Dél-Franciaországban és a Rhone-vidéken. A vádak szerint pont ezekről a területekről hoztak borokat, melyekkel a Chablis-kat hígították. A teljes bejegyzést itt olvashatod el.

Egy szívhez közeli bor Sopronból

Május 18. 10:46
Luka Enikő neve összefonódik a Soproni borvidékkel, ahol a borait is készíti. A családi pincészet több generációs múltra tekinthet vissza, de Enikő írányítása alatt vált egyre ismertebbé országszerte is. A népszerű dalról elnevezett küvéje a Szívhez közel, amely 2008-ban kékfrankos és cabernet sauvignon házasítását takarta.
 
"Tanítanivaló, ahogy a bor nem a súly irányából akarja megközelíteni a komolyság szükséges fokát, az összbenyomás ugyanis a félhonos alkotófajtához mérten könnyű, savakra épülő és vidám. Az illat érett és sokrétű, de friss, dacára az elmúlt hét évnek. Kiváló minőségű, ügyesen adagolt hordó, csipkebogyó, piros gyümölcsök. A korty tele van élettel: az átlagnál több, de az egész részét képező savak építik fel, közben szűnni nem akaró, áradó fűszeresség és gyümölcs tölti ki a rendelkezésre álló teret, hogy aztán hosszan, precízen és arányosan búcsúzzon." - írja a Borrajongó.hu. A teljes bejegyzést itt olvashatod el.

Tovább drágulhat az otthoni pálinkafőzés

Május 18. 09:31
További tárgyalások folynak a házi pálinkafőzésről a magyar kormány és az Európai Bizottság között. Brüsszel szerint még mindig sérti az uniós jövedéki szabályokat, hogy a magyar állam úgy szüntette meg az otthoni pálinkafőzés ingyenességét, hogy csak évi 1000 forintot szed be utána. Az EU-s szabályozás szerint a tagállamoknak egy normál, illetve egy kedvezményes adókulcsot kellene alkalmazniuk, de nem lehetne kisebb a normál jövedéki adó 50 százalékánál. - írja a 444.hu.
 
A szakértők véleménye szerint megoldás lenne, ha minden pálinkára 50 százalékos kedvezményes kulcsot vetnének ki. Ez maga után vonná a hazai pálinkafőzés megdrágulását, ám a legális szeszfőzdék termékei olcsóbbak lennének, ezzel tisztulna a pálinkapiac.