Fröccs

„A rozéhullám az egész világot elmossa”

Július 10. 19:43
Hogyan változott a borvilág az elmúlt egy évben? E kérdés megbeszélése miatt gyűlt össze az OIV (International Organisation of Vine and Wine) hétfőn a német Mainzban. Ezt követően táblázatok és grafikonok hada jelent meg az OIV honlapján.
 
A Vinoport közzétett egy összefoglalót, amelynek bevezetőjében tömören megfogalmazta a lényeget: „Európa lemarad, Kína folytatja a menetelést, miközben a rozét az egész világ egyre gyorsabb ütemben nyakalja.”
 
  • A világ szőlőtermő területei valamelyest nőttek, most összesen 7573 ezer hektáron gazdálkodnak. Az Európai Unión belül csökkennek a szőlőterületek, addig Dél-Amerikában és Ázsiában lassan növekednek. A tavalyi évben Kína a 2. helyen szerepelt a legnagyobb szőlőterülettel rendelkező országok között.
  • Tavaly már 737 millió mázsa szőlő (borszőlő) termett a világon összesen. A fejlődő technológiának és néhány ország kedvező klimatikus adottságainak köszönhetően nőtt a hozam.
  • A termelt bor mennyiségét ezúttal 270 millió hektoliterre becsülték. Európa maradt a topon: Franciaország vezet (46,2m hl), mögötte Olaszország (44,7m hl) és Spanyolország (38,2m hl).
  • 2013-ban 24 millió hektoliter bort ivott meg a világ. Ennek 10 százaléka volt rozé.
A teljes cikket elolvashatod a Vinoport.hu oldalon.

Villányi aranyérem a VinAgora Nemzetközi Borversenyen

Július 10. 16:10
A villányi Günzer Tamás Pincészet 2012-es Bocor Grandior Merlot tétele aranyérmet nyert a XVI. VinAgora Nemzetközi Borversenyen. Gratulálunk!

16. VinAgora Nemzetközi Borverseny 2015BOCOR GRANDIOR MERLOT borunk ARANYéremben részesült! #günzer #gunzertamas...

Posted by Günzer Tamás Pincészete on 2015. július 9.

Megválasztották az idei év bortermelőjét az egri borvidéken

Július 10. 13:06
A XIX. Egri Bikavér Ünnepen július 9-én hirdették ki Az év egri bortermelője díj nyertesét, amelyet idén Demeter Csabának ítéltek oda. Az egri hegyközség tagjai szavaznak minden évben arról, hogy melyik helyi borászt illetheti meg ez a kitüntetés, és ez alapján a hegyközség kilenctagú választmánya dönt végül a díj odaítéléséről.
 
„Jövőre lesz 20 éve annak, hogy a borász átvette és megreformálta a már 1886-tól működő családi birtokot és pincészetet Egerben. „Amit egyik évben megtanultunk, azt a következő évben felülírja a természet. Minden év hoz valami ismeretlent, ezzel meg kell birkózni és elkészíteni újra a jó borokat. Szeretem a kihívásokat, olyan borokat szeretek készíteni, amikre büszke lehetek: a könnyűeket, melyeket bármikor elő lehet venni, kellemesen ihatók, mégis hosszan velünk maradnak. És természetesen ott vannak a nagyok, mert határozottak, érett jegyeket mutatnak, és benne van minden érték és nagyság a mi borvidékünkről” – mondta el Demeter Csaba a Mandiner.hu-nak tegnap Az év egri bortermelője 2014 cím elnyerésekor a XIX. Egri Bikavér Ünnepen az egri Érsekkertben.

A komplett paloznaki gasztró-paradicsom

Július 10. 10:16
Június végén a paloznaki gaszronómiai lehetőségek kibővültek, ugyanis a Homola Pincészet megnyitotta borteraszát és a Sáfránykert névre hallgató éttermüket. A borászat 12 hektáros szőlőültetvénnyel rendelkezik, amelyek Tihany és Alsóörs között húzódnak. Az első évjárat a 2009-es volt a pincészetnél.
 
A tulajdonos Homola Szabolcs célja volt, hogy felhelyezze Paloznakot a Balaton gasztronómiai térképére - írja a Borrajongó.hu. „Ennek eléréséhez a bor csak az első lépés volt, a megfelelő vendéglátóhelyek - a pince mellett található Borterasz és a faluba megálmodott Sáfránkert Vendéglő - megnyitásával tett komolyabb lépéseket a megvalósítás felé. Szintén Homola Szabolcs nevéhez fűződik a Paloznakon 2012 óta minden évben megrendezésre kerülő Jazzpiknik is, amely egyedi színfoltot képvisel a magyarországi nyári fesztiváldömpingben.”
 
„A csodálatos panorámát kínáló borteraszon késői reggelivel fogadott minket a pincészet csapata. A hidegtálon környékbeli termelők és az Őshonos Delikát által készített sajtok, sonkák és szalámik, valamint friss zöldségek kapnak helyet. A borokkal is itt kezdtünk el ismerkedni, majd a két szakmai kérdés megválaszolása között a showman szerepét is remekül alakító Homonna Attila vezetésével a tihanyi Belső-tó mellett elhelyezkedő Lápi-dűlő felé vettük az irányt, ahol a pincészet egyik zászlósborához, a kékfrankoshoz szüretelik az alapanyagot. A barna erdőtalaj alatt permi homokkő, bazaltos, meszes, üledékes altalajok váltakoznak.”
 
A teljes cikket a Borrajongo.blog.hu oldalán olvashatod el.

Miért érdemes ellátogatni a Kürti Borfesztiválra?

Július 10. 06:48
A Kürti Borfesztivál az idei évben július 17-18-án várja a borok és a gasztronómia kedvelőit egyaránt. A helyi borászok mesélnek a fesztivál beharangozó videójában a pincészetükről és az esemény érdekességeiről.
 

Vajon hogyan készíti Tarlós István a marhafelsált?

Július 09. 20:25
Közéleti személyiségek, polgármesterek és borászok adják közre kedvenc ételeik receptjeit az Így főznek a polgármesterek és közéleti személyiségek című kiadványban, amelyet a sorozat hetedik darabjaként mutattak be.
 
A válogatáskötetben ezúttal az ország különböző térségeinek polgármestereit és közéleti személyiségeit, valamint jól ismert borászokat szólaltatnak meg a könyv készítői.
 
A receptgyűjteményben megtalálható mások mellett Tarlós István főpolgármester tejfölös-zöldséges marhafelsál receptje; Bácskai Jánosnak, Ferencváros polgármesterének aszaltszilvás-diós céklasalátával kínált mentás báránynyársa; Hassay Zsófia VI. kerületi polgármester almás felfújtja; a XI. kerületet vezető Hoffmann Tamás túrós csuszája; Láng Zsolt II. kerületi polgármester zöldborsmártással készített steakje vagy Papcsák Ferenc képviselő kedvenc grill étele is.
 
A legismertebb magyar borászok kedvenc receptjeik mellett a könyv összes ételéhez ajánlanak ízletes magyar borokat.
 
A sorozat korábbi részeiben az olvasók megtudhatták többek között, hogy főznek és sütnek ismert magyar művészek, magyar kézilabdázók vagy országgyűlési képviselők.
(MTI)

Egy kis érdekesség a Somlóról

Július 09. 17:13
A narancsborokról már hallhattak a borfanatikusok, de aki nem, annak érdemes elolvasni egy régebbi bejegyzésünket (ide kattintva). A lényeg, hogy amíg külföldön több ilyen borkészítési eljárással foglalkozó termelő is létezik, addig Magyarországon csak elvétve találkozunk az e stílust képviselő borászokkal. A somlói Jász Laci 2013-as Perverzitás bora erre egy példa a hazai mezőnyből.
 
A Borravaló.hu így ír róla: „Az egész tétel egyben, héjon (+magon) lett erjesztve 30 napig. Pörkölt akác hordóban érlelődött a tavaszi palackozásig.(...) Szájban vaskos, habzik is kicsit, tannin alig érezhető, de van benne, sav is tartja. Vegetális jegyek is felbukkannak. (...) Pontozni nehéz lenne, ez egy érdekesség.”

Megválasztották Somogy megye borát

Július 09. 12:15
Július 8-án, szerdán tizehetedik alaklommal került megrendezésre a Somogy Megyei Borverseny, ahol szakmai és a társadalmi zsűri kóstolta végig a „Somogy bora” címért induló tételeket. A versenynek a siófok-széplaki Piroska Csárda és Fogadó adott otthont. 2015-ben a díjat Légli Géza (Kislaki Bormanufaktúra) 2013-as János-hegyi Rajnai rizlingje kapta meg.
 
A szakmai zsűrit idén Molnár Olivér, az Országos Borászati Intézet nyugalmazott igazgató-helyettese, Gádor Dénes, a Dél-Balatoni Borút Egyesület elnöke és Kolláth András borászati szakértő alkotta. Kilenc, többségében dél-balatoni borvidéki pincészet huszonegy bora (tizenhárom fehér, nyolc vörös) versengett a díjakért - írja a Sonline.hu.

A Somogyi Hírlap bora Légli Ottó 2013-as Chardonnay-je lett, a Dél-Balatoni Borút Egyesületé a rádi Ikon pincészet 2011-es Cabernet Franc Evangelistája, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara bora az Axe és Axe Pincészet 2013-as Sauvignon Blanc-ja lett.

Vörösboros szőlőbirtok vagyunk, ezért is különleges és nagy öröm, hogy fehérrel nyertük el a Somogy bora címet – mondta el a Somogyi Hírlapnak Légli Géza. – Persze, a fehéret is komolyan vesszük. A 2013-as egyébként éppen fehérboros évjárat volt, a 2011-es és 2012-es meleg, aszályos, a kék szőlőnek kedvező időjárású esztendő után. A János-hegy és a Rajnai rizling nekem szívügyem, nagyon hiszek ebben a fajtában, ez a díj egy visszaigazolás is számunkra arról, hogy a termőhely és a fajta igen jó párost alkot.