A somlói borok eltarthatósága kivételes
Szeptember 29. 10:04
Az idei évben már harmadik alkalommal rendezi meg a Winelovers csapata az Olaszrizling Októbert, amelynek fő eseménye a Nagy Olaszrizling Kóstoló. Október 10-én miden a szőlőfajta körül fog forogni a Sofitel Hotelben, ahol két mesterkurzussal is készülnek a szervezők. Az egyik előadáson a Kreinbacher Birtok mutatja be mit tud a sajátos mikroklímával rendelkező Somló kihozni az olaszrizlingből. A kurzuson régebbi évjáratokkal is megismerkedhetnek az érdeklődök.
A Vinoport.hu kedvcsináló interjújában Bodorkós Norbert szakmai vezetőt, illetve a mesterkurzus két előadóját, Várszegi György borászt és Baráth Sándor turisztikai vezetőt kérdezte.
Hogyan viselkedik, mit tud az olaszrizling Somlón?
Középérésű fajta, apró szemű és vastagabb a héja, ezért kevésbé hajlamos rothadásra, mint például a juhfark. A szürete általában a furminté és hárslevelűé közé esik, tehát éppen aktuális. Tapasztalataink szerint kiváló terroirbort ad, szépen hozza a minerális ízeket – erre itt, a Balaton-felvidéket is beleértve, igazán szép példákat találni.
A sokszor megkérdőjelezhető minőségű olaszrizlingeket új szintre kell emelni – ehhez fontos, hogy megértsük. A feladat kihívásokkal is jár. A zöldmunkára, a szüreti időpontra nagyon oda kell figyelni. A cél, hogy megfelelőek legyenek a savai, érett aromaanyagokkal.
A sokszor megkérdőjelezhető minőségű olaszrizlingeket új szintre kell emelni – ehhez fontos, hogy megértsük. A feladat kihívásokkal is jár. A zöldmunkára, a szüreti időpontra nagyon oda kell figyelni. A cél, hogy megfelelőek legyenek a savai, érett aromaanyagokkal.
Mire számíthatunk a Nagy Olaszrizling Kóstoló Kreinbacher mesterkurzusán?
Fajtatisztán és házasításban is bemutatjuk az olaszrizlinget. A legizgalmasabb az lesz, hogy együtt fedezhetjük fel, milyen meglepetéseket tartogatnak a régi évjáratok. Azt feltételeznéd, hogy a közel 10 éves borok már nem élnek, de ez nem igaz, sőt, kifejezetten jó formában vannak. Ez újabb példa arra, hogy a somlói borok eltarthatósága kivételes. A tézis egy olyan fajtánál is megállja a helyét, amelynek nem épp a hosszú élettartam a fő ismertetőjegye.
A teljes interjút a Vinoport.hu oldalon olvashatod el.