Fröccs

Aki 61 hot dogot eszik 10 perc alatt

Július 07. 12:18
 
Kulturált étkezéssel foglalkozó híreink következnek: Tíz perc alatt 61 hot dogot falt be a kaliforniai Matt Stonie a Coney Island-i híres hot dog-evő bajnokságon, és ezzel megakadályozta a nyolcszoros bajnok Joey "Jaws" Chestnut kilencedik egymás utáni győzelmét.
 
Utóbbi idén csak 60 hot dogot gyűrt le torkán, pedig két éve még 69-et falt be 10 perc alatt.
 
Mindkét férfi a kaliforniai San Joséból érkezett a július 4-i versenyre, és mindketten messze felülmúlták versenytársaikat. A harmadik helyezettnek csak 35 hot bogot sikerült megenni.
 
"Keményen edzettem ezért a győzelemért. Ez csodálatos" - nyilatkozta Stonie az ESPN televíziónak, amely minden évben a legnagyobb sporteseményekhez hasonlóan közvetíti a bajnokságot nézők millióinak.
 
Chestnut elmondta, hogy idén lassan evett, és nem tudta tartani a lépést Stonie-val, aki 57 kilós mérlegelési súllyal indult neki a megmérettetésnek. Chestnut súlya idén 107 kilogramm volt. 
 
Bár legyőzték, mosollyal az arcán jelezte, jövőre visszatér, hogy revánsot vegyen. "Már régóta vártam, hogy méltó ellenfelem legyen a versenyen, hát most megkaptam. Győzelme éhessé tett" - tette hozzá. 
 
A nők versenyében megvédte bajnoki címét Miki Sudo, aki 38 hot dogot falt be tíz perc alatt. Megdöntötte saját csúcsát, hiszen tavaly még csak 34 hot dogot sikerült megennie. A "Fekete Özvegynek" becézett 48 esztendős
 
Sonya Thomas, korábbi bajnok 31 hot dogot gyűrt le a torkán.
 
Sudo egy új, sikeres stratégiát alkalmazott, külön ette a virslit és a molnárkákat. 
 
A New York-i Coney Islanden szombaton megrendezett Nathan's Hot Dog-evő versenyre idén több mint 30 ezren voltak kíváncsiak. A bajnokságot 99 éve minden évben a függetlenség napján, július 4-én rendezik meg.
(MTI)

Nem lehet elégszer mondani: ne igyál a hőségben!

Július 07. 10:13
Az alkohol és a hőség külön-külön is megterhelő lehet, együtt viszont óriási mértékben megviseli a keringési rendszert - figyelmeztet a Webbeteg.hu.
 
Az alkohol és a hőség fokozza a vesék működését, kitágítja az ereket. Ennek következtében csökken a vérnyomás, a vérkeringés összeomolhat, és eszméletvesztés következhet be. Mindemellett a szívet is megterheli. Az izzadás létfontosságú szerepet tölt be, a hőleadást és a túlhevülés megakadályozását szolgálja, ennek segítségével lehet szervezetünk hőmérséklete állandóan 37 fok körüli. Ám az izzadsággal vizet és ásványi anyagokat veszítünk, amit csak alkoholmentes italok fogyasztásával lehet pótolni. A szív- és vesebetegségekben szenvedők nem fogyaszthatnak sok folyadékot, kérjenek tanácsot orvosuktól, a nyári folyadékpótlással kapcsolatban!

Kártevő veszélyeztetheti a hazai szőlőültetvényeket

Július 07. 07:09
A szőlőkabóca Észak-Amerikából származó rovar, amely vírust hordoz és kórokózót terjeszthet. Az utóbbi években egyre gyakrabban találkoznak vele a hazai ültetvényeken. „Megjelentek a szőlőkabócák Tokalj-hegyalján” - írja az Élelmiszer.hu. A szaklap beszámolt a kártevő elleni védekezésről és veszélyeiről.
 
Sajnos a már fertőzött, kifejlett egyedekre nincs permetezőszer. A lárvákat kellene elpusztítani, de mivel pici, szabad szemmel nem látható rovarról van szó, ez nagyon nehéz. Nemzetközi példák tanúsítják, hogy a szőlőkabóca néhány év alatt megtizedelheti a szőlőterület nagyságát – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

A kártevőt azért nevezik kabócának, mert képes a szőlő egyik tövéről a másikra átugrani. Hazánkban 2006-ban észlelték először, de akkor még fertőzött fajtájával nem találkoztak. 2013-ban Zala és Veszprém megyében már felfedezhető volt a rendkívül veszélyes növényi kór, amit a szőlőkabóca okoz. Most a tokaji borvidéken is megjelentek – mondta Terjék Lajos mádi borász.
 
Tavaly ezer befogott egyed közül egyetlenegy sem hordozott vírust, úgyhogy egyelőre nem okoztak gondot. A tudomány mai állása szerint védekezni nem tudnak ellene a gazdák. Egyet tehetnek - kivágják az érintett ültetvényt.
 
A rovart szabad szemmel nem lehet látni, nagyítóval kell megvizsgálni a levelek fonákját. Vagy pedig csapdázni kell, ami azt jelenti, hogy sárga, ragacsos lapokat tesznek ki, miután a rovar ráugrik, nem tud elmászni. A befogott rovarokról pedig megállapítják, hogy hordoz, vagy nem hordoz vírust – magyarázta.
 
Tavaly az Egri borvidéken is felbukkant a szőlőkabóca. Muki Dániel kertészeti területi képviselő akkor arra intett, hogy már a lárva ellen is célzottan kell védekezni.
 
 

 

Jégeső pusztított Észak-Olaszroszág szőlőiben

Július 06. 20:12
Július elején jégeső pusztított az olasz-szlovén határnál található szőlőültetvényekben. A tíz percen át tomloló vihar óriási károkat okozott Collio tartományban, Pradis és Dolegna környékén van a legnagyobb veszteség.

Szereted a bort, kék a szemed, arcod csupe derű? Vigyázz!!!

Július 06. 18:48
Szereted a bort, kék a szemed, arcod csupe derű? Vigyázz!!!
 
Fantasztikus, hogy mikre képes a nyári uborkaszezon, hogyha a színes hírekről van szó: az American Journal of Medical Genetics Neuropsychiatric Genetics által a napokban közölt tanulmányban arról ír, hogy a kék szemű emberek könnyebben lesznek alkoholfüggők!
 
Arvis Sulovari és Da-wet Li a Vermonti Egyetem kutatói azt állapították meg, hogy a világosabb szemszínű emberek könnyebben válnak az alkohol rabjává, méghozzá valószínűleg a szemszínért felelős gének miatt, amelyeknek kapcsolata van az alkoholfüggőségért felelős génekkel - írja a Hír.ma.
 
Szóval csak óvatosan! :)

Nem akárhogyan készül a Mokos Pince a Villányi Rozémaratonra!

Július 06. 15:24
Pénteken kezdődik a Rozémaraton, és a Mokos Pince már nagyon-nagyon-nagyon rá van pörögve a dolgora! :)
 

Így készül a Mokos Pince a RozéMaratonra!

Posted by Rozé Fröccs Fesztivál on 2015. július 3.

A grillezésnek annyi...

Július 06. 13:08
Magyarország erdeiben a rendkívül gyors felmelegedés, a kánikulai meleg és a csapadékmentes időjárás miatt fokozott tűzveszély alakult ki, ezért a földművelésügyi miniszter az erdőkre és fásításokra, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteren belüli területre 2015. július 3-án átmeneti időre általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el.
 
A fenti időponttól kezdődően a felsorolt területeken tilos a tűzgyújtás a kijelölt tűzrakó helyeken is, valamint a közút- és vasút menti fásításokban, beleértve az irányított-, a parlag- és gazégetést is.
 
A miniszter felhívja az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területeken dolgozók, valamint a közúton és vasúton utazók figyelmét, hogy az erdőtüzek megelőzése érdekében járjanak el körültekintően, égő cigarettát ne dobjanak el, azt minden esetben oltsák el. Aki a tűzvédelmi rendelkezéseket megszegi, erdővédelmi bírsággal sújtható. Az elrendelt tűzgyújtási tilalom visszavonásig érvényes.
 
Az aktuális tűzgyújtási tilalmakról valamint az erdőtűz megelőzéssel kapcsolatos hasznos tudnivalókról a www.erdotuz.hu oldalon lehet tájékozódni.

Új szereplőt üdvözölhetünk a Veritas kínálatában!

Július 06. 07:30
A Disznókő Pincészet az egyik meghatározó, nemzetközileg is leginkább ismert Tokaji márka. Szakmai fajsúlyát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a neves Wine Spectator magazin beválasztotta a top 100 bor listájába a 2006-os aszújukat.
 
A Mezőzombor melletti varázslatos birtokon Mészáros László birtokigazgató fogadott bennünket. Hosszú sétára indultunk, mialatt László jól érzékelhető lelkesedéssel, és alázattal beszélt munkájáról. Minden mondatából kiérződött, mennyire komolyan veszi a borkészítést.
 
Új szereplőt üdvözölhetünk a Veritas kínálatában!
 
Elmesélte, hogy a birtok egy látványos kőszikláról, a Disznókőről kapta a nevét, melyet hatszáz éve, 1413-ban említették először feljegyzések. A birtok a Tokaji borvidék dél-nyugati kapujában található és az egybefüggő 100 hektáros terület dél, dél-nyugati fekvésével gyakorlatilag az Alföldre néz. Az Alföld felől a hegyoldalra érkező reggeli pára elősegíti a botritisz gomba kialakulásának folyamatát, és miután birtok szőlői nyílt területre néznek, a délelőtti meleg szelek kiseprik a nedves levegőt, és a már botritiszes szőlőszemeket gyorsan és tökéletesen kiszárítják, betöppesztik. Ez és a termőföld ideális összetétele ideális a tökéletes aszúszemek kialakulásához.
 
A Disznókőnél maguk a szőlőszemek választják meg a szüret pillanatát. Ezek állapotát, ízét gondosan figyelik, ellenőrzik. Mivel a borászat az ültetvény területén áll, könnyen szemmel tarthatják a szőlőt, és megtehetik, hogy éppen a megfelelő pillanatban szüretelik – természetesen kézzel. Ráadásul boraik készítéséhez csakis a saját szőlőiket használják fel, vagyis minden egyes palack boruk a szó szoros értelmében kezünk munkájának gyümölcse. Sétánk végén egy rögtönzött kóstolót tartott nekünk László. 
 
Különösen érdekes volt, hogy az aszú borok különböző évjáratai teljesen más ízeket mutattak meg. Az egyikben aszalt gyümölcsöt véltünk felfedezni, a másikban mézet míg a harmadikban a frissen szüretelt szőlő érződött. A kóstolás koronája egyértelműen az Esszencia kóstolása volt. Annyira sűrű az állaga, hogy egy átlagos borospohár falán a fele megmarad az értékes nedűnek, ezért egy iparművésszel terveztettek egy különleges edényt, melyet „Angyalkának” neveztek el. Az eszencia kóstolása igazán különleges élmény volt, mely tökéletesen koronázta meg ezt az emlékezetes látogatást.