Fröccs

Az olaszrizling gyümölcsös aromáihoz igazították ezt a sütit

Október 15. 19:54
Az olaszrizling gyümölcsös aromáihoz igazították ezt a sütit
Fotó: Benkő Molnár Fanni
 
Az Corinthia Grand Hotelben megrendezésre kerülő Olaszrizling Nagy Kóstoló könnyű édességre vágyó vendégei ismételten igen finom Zila-sütivel kerülhettek közelebbi kapcsolatba.
 
Az olaszrizling fehérhúsú gyümölcsös aromáihoz igazított könnyű finomság laza piskótára épült, melyen alma kapott helyet. Pehelykönnyű krém huppant rá, melyet zöldalmás krém díszített falatnyi csokoládéval kiegészítve.
 
Komplex, könnyű, játékos- egy maradékcukros olaszrizlinget kerestünk hozzá társnak: szépen muzsikáltak. 

Vörösek vonzásában - a Takler Pince már nagyon készül!

Október 15. 15:49
Október 27-én lesz a Vörösek vonzásában: Cabernet kóstoló, amelyre már nagyon készül a Takler Pince is... :)
 
 
Takleréken kívül egyébként olyan kiváló borászatok lesznek ott az eseményen, mint a Csányi Pincészet, a Garamvári Szőlőbirtok, a Liszkay Pincészet és Borkúria, a Malatinszky Organikus Szőlőbirtok, a Matias Pince, Németh János Pincészete, a Ruppert Szőlőbirtok, a Thummerer Pince és a Vincze Borászat.
 
Itt azt is megnézheted, milyen borokkal készülnek.

Lezárják a Földet a gazdáknak programot

Október 15. 10:41
A tervek szerint lezárják a "Földet a gazdáknak" programot - közölte az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón. A parlament pénteken tárgyal az erről szóló törvényjavaslatokról és országgyűlési határozati javaslatról.
 
Font Sándor elmondta: a "Földet a gazdáknak" program keretében 253 ezer hektár termőföldet kínáltak fel a gazdálkodóknak megvételre. Ebből 195 ezer hektár talált gazdára - árverés és ajánlattétel útján. A vevők 99 százaléka 150 hektár alatti földterületet vásárolt meg az államtól. A program keretében mintegy 30 ezren jutottak földterülethez.
 
Hozzátette: az állami földterületek eladásából összesen mintegy 270 milliárd forint folyt be az államkasszába. Ezt az összeget a tervek szerint az államadósság csökkentésére fordítják, ha az országgyűlési képviselők többsége megszavazza az erről szóló törvényjavaslatot.
 
Font Sándor aláhúzta: a kis- és középbirtokosokat erősítő program egyértelműen sikeres volt, amit az is mutat, hogy a vevők döntő többsége 150 hektár alatti területet vásárolt meg. Az árveréseken a vevők 65 százaléka 50 hektár alatti földterülethez,  50 százaléka pedig 20 hektár alatti területhez jutott, míg azon gazdálkodók aránya, akik 100 hektár feletti terület tulajdonosai lettek, 9 százalék volt.
 
A "Földet a gazdáknak" program alapvető célja az volt, hogy a korábban 50 százalékot kitevő nagybirtok aránya tovább csökkenjen, és kialakuljon a kívánatosnak tartott 20 százalékos nagybirtoki arány, a fennmaradó hányadot pedig a kis- és közepes gazdaságok birtokolják a magyar termőföldből - mondta a bizottsági elnök. Emlékeztetett: Magyarországon földet csak helyben lakó földművesnek minősülő gazdálkodó vehet, maximum 300 hektár mértékig.
 
A mezőgazdasági bizottság elnöke beszélt arról is, hogy a földeket az állam az árveréseken a megyei ötéves átlagár plusz 10 százalékon hirdette meg. Ezt az árat jelentősen túllicitálták a gazdálkodók, és így hektáronként mintegy 1,4 millió forint volt az eladott állami földterületek átlagos vételára, míg a statisztikai adatok szerint a termőföldek országos átlagára hektáronként 850 ezer forint.
 
Hozzátette: mivel voltak olyan földterületek, amelyekre nem akadt vevő, ezért döntöttek úgy, hogy az el nem kelt földterületek továbbra is állami tulajdonban maradnak. A program keretében meghirdetett földterület mintegy 70 százalékát sikerült eladni.
 
Font Sándor újságírói kérdésre megemlítette: négypárti egyeztetés folyik - az MSZP távolmaradása mellett - arról, hogy a szőlő és a gyümölcsös esetében az ajánlattétellel megszerezhető állami földek területének nagyságát 3-ról felemeljék-e 5 hektárra. Hozzátette: a gazdák a 3 hektárt nem meghaladó állami földekre továbbra is vételi ajánlatot tehetnek.
(MTI)

Sorra nyílnak a 1,5 literes erjesztő palackok a Törleynél

Október 14. 19:41
Készül az ünnepek alatt megnövekvő keresletre a Törley - felnyitják a 1,5 literes palackban erjesztett méthode transvasée eljárással készülő pezsgőket, hogy elegyítsék, majd a végleges üvegbe töltsék őket. A 1,5 literes erjesztőpalackokba mosás után újból erjesztendő alapbor kerül.
 
 
A Hungaria pezsgők úgynevezett méthode transvasée eljárással készüének, amely a hagyományos champagne-i módszerhez hasonló. Az ital másodlagos erjedése ugyancsak palackban zajlik le, de ebben az esetben használt palackok 1,5 literesek. A kierjedt pezsgőt nyomástartó tartályokba transzferálják, széndioxid tartalmát megőrzik, a seprőt leszűrik. Az így nyert tiszta pezsgőt likőrözik az expedíciós likőrrel, majd a kereskedelmi palackokba palackozzák. Az erjesztésnek teret adó magnum palackok újbóli felhasználásra kerülnek.

Az arcát keresi a Szekszárdi borvidék

Október 14. 12:45
Arculat tervezésére írt ki pályázatot a Szekszárdi Borvidék Nonprofit Kft., amely az ArtHungry.com kreatív közösségi oldallal együttműködve keres új megjelenési elemeket.
 
Az ArtHungry honlapján közzétett, 500 ezer forint díjazású pályázat kiírása szerint a borvidék úgy tervezi az arculat megújítását, hogy az tükrözze a szekszárdi borászok dinamikusságát, egyben a tradíciókat is kövesse. A bovidéket nem a divatos, nemzetközi szőlőfajtákra építik, hanem a hagyományos bortípusokat szeretnék közel vinni a fogyasztók széles köréhez - írták.
 
A nyílt, de regisztrációhoz kötött pályázatra többek között logótervet, tipográfiai és arculati színek meghatározását, borospalack címkék, hirdetőtáblák, citylight poszterek kidolgozását várják.
 
Az alkotók október 27-től egy napig tölthetik fel a pályamunkákat az ArtHungry oldalára. A terveket hattagú, borászokból, tervező grafikusokból álló zsűri értékeli és a közönség is szavazhat rájuk. A zsűrizés végéig, november 4-ig a legtöbb szavazatot kapott pályaművet közönségdíjban részesítik - olvasható a pályázati felhívásban.
(MTI)

A világ 19 legjobb fiatal séfjével méi össze tudását egy magyar versenyző

Október 14. 09:43
A világ 19 legjobb fiatal séfjével mérheti össze tudását október 13. és 15. között Sándor Rodrigo a S.Pellegrino Young Chef 2016 főzőverseny milánói döntőjében.
 
Az olasz ásványvíz márka második alkalommal rendezi meg Milanóban csütörtöktől a világ fiatal gasztronómiai tehetségeit felkutató és támogató főzőversenyét. A megmérettetésre a világ 90 országából, 20 versenyrégióból több mint háromezer 18 és 30 év közötti, legalább egyéves tapasztalattal rendelkező séf, sous chef és chef de partie (csoportvezető) nevezett egy emblematikus étel fotójával és receptjével. Az elődöntőbe kétszázan jutottak tovább, a milánói döntőben pedig a 20 régiós győztes versenyez majd. 
 
Sándor Rodrigo, aki korábban többek között a budapesti Costes Downtown chef de partie-ja is volt, a júliusban Bukarestben megrendezett kelet-európai régiós versenyen tökéletes technikai tudással megvalósított mangalicapofából, karamellizált karfiolpüréből, mazsolaszószból és cékla tortelliniből álló táljával vívta ki a győzelmet - olvasható az ásványvízmárka magyar forgalmazóját tulajdonló Central Europe Mineral Water közleményében.
(MTI)

Fórumsorozaton mutatja be az FM az eredetvédelmi programot

Október 13. 20:44
Fórumsorozaton mutatja be a Földművelésügyi Minisztérium az eredetvédelmi programot annak érdekében, hogy a szakmai szervezetek, vállalkozások, cégek minél szélesebb körben ismerjék meg a minőségrendszerek alkalmazásának, főként a földrajzi árujelzők használatának előnyeit.
 
Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára szerdán Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: a fórumsorozat nyitó rendezvénye november közepén lesz a minisztériumban, amelyet még 10 regionális esemény követ jövőre. Kiemelte: az FM 2015-ben indította el eredetvédelmi programját, részben azért, hogy nőjön az oltalom alatt álló földrajzi árujelzőkkel ellátott áruk száma, részben pedig azért, hogy a már oltalom alatt álló árukban rejlő lehetőségeket jobban ki lehessen használni.
 
Hozzátette, a termelőkkel folytatott konzultációkon azonban kiderült, hogy az új bejelentéseknek az egyik akadálya, hogy a kérelmezők tájékozatlanok az uniós oltalmakkal és azok védjegyjogi összefüggéseivel kapcsolatban. Ezért szervezi a minisztérium a novemberben kezdődő fórumsorozatot.
 
Elmondta, 37 borászati termék, 12 szeszesital, valamint 13 mezőgazdasági termék és élelmiszer áll uniós vagy magyar oltalom alatt. Emellett még 47 földrajzi árujelzést igénylő terméket is nyilvántartanak.
 
Magyarországon a mezőgazdaság és az élelmiszertermelés gazdag és változatos termelési hagyományokkal bír, így sok olyan termék van, amelyik erősen köthető a földrajzi termelési helyéhez, de az előállítói még nem élnek azokkal a lehetőségekkel, amelyeket egy földrajzi árujelző oltalom nyújt - közölte.
 
A fórumokon a többi között az eredetvédelem, a márkaépítés és a marketing mellett szó lesz a jogérvényesítés lehetőségeiről például hamisítás vagy bitorlás esetén, illetve ismertetik a termelői csoportosulások feladatait.
 
Az államtitkár felhívta a figyelmet: az uniós jog szerint alapvetően a termelői közösségeknek kell benyújtaniuk a földrajzi árujelző oltalom iránti kérelmeket.
(MTI)

A gasztronómia védőszentjei novemberben beköltöznek a Gellértbe

Október 13. 13:43
Idén Szent Mártont és a gasztronómia védőszentjeit idézi meg az ország legizgalmasabb Márton napi programsorozatán a Danubius Hotel Gellért november 10-13. között.

Felfigyelhettünk már arra, hogy a rendezvény mindig új és újabb tematikára építi fel a programokat, ezúttal azonban minden eddiginél különlegesebb élményben lesz része a vendégeknek, hiszen nem csak a legjobb borokat és a hozzájuk illő ételeket kóstolhatják, hanem többek között azt is megtudhatják, ki a szakácsok, vagy az érlelt sajtok védőszentje.
 
Pénteken a Bor és Piac válogatásában jelennek meg a kiállítók, míg szombatra a Bortársaság hívta meg a válogatott borászatokat. A gasztro kiállítók között ott lesz a Lakatos Műhely, a Steamboo, a Bükki Sajt és a mára már fogalommá vált Zing Burger. Szirbek István művészettörténésszel egy bortörténeti, Katona Csaba történésszel sörtörténeti túrán lehet részt venni, bebarangolva a szálloda jeles lakosztályait, ahol egykor államelnökök, filmsztárok, művészek laktak.
 
Az idei borfesztivál kortárs művészeti kiállítással, Vajda Pierre által moderált sajtkurzussal és egy szenzációs borvacsorával is kecsegtet, melynek háziasszonyai Mautner Zsófia és Fűszeres Eszter, a főszereplők pedig az ország csúcséttermeinek képviselői lesznek, többek között a Tanti, a Salon, a Kistücsök, a Gerbeaud és a Gellért Söröző részvételével.
 
Pénteken és szombaton megnyílik a Gellértben az egyedülálló Lakosztályétterem, és a Dunára néző panorámás luxuslakosztály kiváló keretet ad majd a Michelin csillagos séf, Pesti István Dom Perignon és fekete szarvasgomba elképzelésének.
 
Mindkét nap lesz After Party is, ahol fellép a Compact Disco és a Kelemen Kabátban, és az ország egyik legfelkapottabb helye, a DiVino Borbár várja a vendégeket.
 
Vasárnap valóban rendhagyó Sunday Brunch ad méltó zárást az idei VI. Márton napi Borfesztiválnak a Gellértben.
 
Részletes információk: borfesztivalgellert.hu

A halhatatlan mustgáz

Október 13. 08:55
„János gazda elindult pincéjébe, hogy szemügyre vegye a forrásnak indult must állapotát. Miközben lefelé haladt, egy botra erősített gyertyát tartott térdmagasságban maga elé, így ellenőrizte pincéjében a mustgáz jelenlétét. Mivel a gyertya lángja erőteljesen lobogott, folytatta útját.
Jenő gazda az ablakban könyökölve figyelte szomszédját és arra gondolt, vajon János miért nem vezetteti be végre a pincébe az áramot? Bár igen fáradt volt az egész napos szüretelés után, mégis úgy döntött, ő is leszalad körülnézni saját borospincéjébe. A bejáratnál felkapcsolta a villanyt és elindult lefelé. 
Sajnálatos módon a villanyt már nem tudta kifelé menet többé lekapcsolni.”
 
A halhatatlan mustgáz

Sokszor nem is gondolunk rá, hogy akár így is véget érhet egy napunk, vagy talán az életünk. Pedig borászként mindannyian tudjuk, a mustgáz csak meggondolatlan áldozataira vár ebben az időszakban, hogy lesújthasson.
 
Mi is a mustgáz?
 
A must erjedése során a cukor elbomlásából etil-alkohol és szén-dioxid, azaz mustgáz keletkezik.

Az igazi veszélyforrást a szén-dioxid jelenti. Ez a színtelen, szagtalan, a levegőnél másfélszer nehezebb gáz önmagában nem mérgező, mivel azonban kiszorítja a levegőt a pincéből, így oxigénhiányos állapotba juttatja azt, aki belélegzi. A fellépő oxigénhiány eleinte szédülést, később eszméletvesztést, végül pedig fulladásos halált okozhat.
 
A Garamvári Szőlőbirtok fontosnak tartja felhívni a figyelmet a mustgáz veszélyeire, mivel évente átlagosan öt mustgáz okozta halálos baleset következik be országszerte.
 
A mustgáz elleni védekezésről a Garamvári Szőlőbirtok oldalán olvashatsz.