Fröccs

Az olaszrizlingről szól a hétvége Csopakon

Február 10. 20:31
Több mint harminc pincészet olaszrizlingjeit ízlelhetik meg Csopakon a szombati Olaszrizling Szerintünk kóstoló látogatói, miután a termelők összegezték a fajtával kapcsolatos tapasztalataikat.
 
A rendezvény úgy indult hét évvel ezelőtt, hogy Jásdi István meghívta magához Csopakra borász kollégáit, barátait, hogy közösen vitassák meg az olaszrizlinggel kapcsolatos kérdéseket - idézte fel az Olaszrizling Szerintünk főszervezője.
 
Pintér Zsolt hozzátette: később már olyan sok termelő, szakíró, borkedvelő szeretett volna csatlakozni ehhez az akkor még zárt fórumhoz, hogy négy éve ennek a kiterjesztése mellett döntöttek.
 
Pénteken a borászok idén is zártkörű kóstolón beszélik meg a fajtával, a legutóbbi évjárattal, a telepítéssel, a klónokkal, az árpolitikával kapcsolatos tapasztalataikat, másnap azonban a szélesebb közönség számára is sétáló kóstolót tartanak a Jásdi Borteraszon és a Szent Donát Pincészetben.
 
A rendezvényen olyan szakmai szereveződések tagjai is szép számban képviseltetik magukat, mint a Balatoni Kör, a Csopaki Kódex és a Rizling Generáció, és két felvidéki termelő is érkezik.
 
A szervezők a helyszínekre való eljutáshoz és a pincék közötti közlekedéshez is buszjáratot biztosítanak.
 
Ezen a hétvégén a környék számos étterme, cukrászdája is az olaszrizlingre komponál menüket, süteményeket, több szálláshely pedig csomagajánlatokat állított össze - hívta fel a figyelmet Pintér Zsolt.
 
Jásdi István borász felidézte, hogy hét évvel ezelőtt kollégáival még abban sem értettek egyet, vajon az olaszrizling - az ország egyik legnagyobb területen termesztett fehérszőlőfajtája - alkalmas-e másnak, mint fröccsbornak, az elmúlt hét év eredményi azonban meggyőzték őket arról, hogy az olaszrizlingből egészen különleges minőségű borok is készülhetnek például a Balatonon, a Somlón és Egerben.
 
Az olaszrizling a világ nagy boraihoz mérhető, úgynevezett terroirbor, azaz tökéletesen megmutatja a termőhelyet; könnyed, elegáns és mégis összetett, nagyon izgalmas fajta - hangsúlyozta.
 
Jásdi István elmondása szerint az olaszrizlingnek a vele csupán névrokonságban álló rajnai rizlinggel szemben például nagy előnye, hogy annak általában némi maradékcukorra is szüksége van a hatalmas savai mellé, az olaszrizling harmóniái azonban már alacsonyabb koncentrációnál is szépen megmutatkoznak, és a mai gasztronómia éppen az ilyen harmonikus borok felé megy.
 
Kezdetben olaszrizlinget csak az alsó szegmensben lehetett eladni, mert sokáig a nyugati fajtákat magasabbra értékelték a magyar fogyasztók. Most azonban már Budapesten is évek óta külön kóstolókat szerveznek az olaszrizlingnek, és a piacon is a helyi fajták felé fordult a figyelem - hangsúlyozta a borász, hozzátéve: sokszor tapasztalják, hogy a régebben irsai olivért vagy cserszegi fűszerest fogyasztók közül is sokan eljutottak az olaszrizlinghez.
(MTI)

Észak-Korea sörrel próbálkozik

Február 10. 17:59
Kim Dzsong Un diktatúrája azt tervezi, hogy márkaépítésbe kezd, és nem sokára kozmetikai termékekkel és saját sörrel jelenik meg a nemzetközi piacon.
 
A kommunista országban az utóbbi években a tervgazdálkodást egy piacorientáltabb gazdaságpolitika kezdi felváltani. „Kim Dzsong Un hatalomra lépése óta rengeteg változás tapasztalható. Nyugati stílusú éttermek és kávéházak nyíltak, az utcákon pedig egyre több taxi közlekedik” – idézi a Magyar Idők Dzsong Ho Kim dél-koreai kutatót.
 
A CNN hírcsatorna értesülései szerint Phenjan olyanokon gondolkozik, hogy a közeljövőben a fővárosban síparadicsomot és vidámparkot is létre hoznak (- ahol tuti fel lehet majd ülni a Szocialista Szellem Vasútjára). :)
 

Borászati szeminárium lesz Budafokon

Február 10. 16:52
2016. február 24-én a Soós István Borászati Szakképző Iskola Tangazdaságában borászati technológiákról szóló előadásokat hallgathatnak az érdeklődők.
 
A neves technológiaszállítók nemzetközi szakemberei és hazai egyetemi oktatók által tartott előadások elsősorban az erjesztés és az almasavbontás részletkérdéseit vizsgálják, de az egyes technológiákkal készült borok kóstolására, valamint egyéni tanácsadás kérésére is lehetőség nyílik.
 
A rendezvényen való részvétel díjmentes, de regisztrációhoz kötött. A részletes program itt található.

Már elkezdtek ismerkedni a magyar marhával a kínaiak

Február 10. 14:21
Megkezdődött a prémium minőségű magyar marhahús árusítása Sanghajban és környékén, a Greenland Group kínai üzletlánc tíz szupermarketjében február 1-jén - tájékoztatta a Külgazdasági és Külügyminisztérium az MTI-t.
 
Az első magyar - és egyben európai -, 12 tonnányi marhahús-szállítmány január 14-én érkezett Kínába. Eddig három magyar vállalat kapott jogot a kínai hatóságoktól marhahús exportjára, a mostani szállítmányt az Magyar Nemzeti Kereskedőház vásárolta fel és értékesítette - közölte a tárca.
 
A "Selyemút gazdasági övezet" és a "21. századi tengeri Selyemút" nevű projekt Eurázsián, illetve az óceánon átívelve kötné össze az ősi kereskedelmi útvonal, a Selyemút által érintett ázsiai, európai és afrikai államokat. A projekt célja a területileg érintett országok közötti gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok kialakítása, fejlesztése.
(MTI)

A legjobb bihari borok után kutattak

Február 10. 12:38
Több mint száz fehér-, vörös- és rozé bor érkezett a Hajdú és Bihar elnevezésű borversenyre Hajdúhadházra. A megmérettetésen a megye termelői mellett a ma már Románia területén található történelmi Bihar borászai is elküldték italaikat - írja a Dehir.hu.
 
A Hajdúság nem tartozik az ország nagy borvidékei közé, pedig – egészen a közelmúltig – ebben a térségben is meghatározó szerepe volt a szőlőtermelésnek és a borászatnak - olvasható a cikkben. Hajdúhadház polgármestere, Csáfordi Dénes a lapnak elmondta, hogy a rendszerváltás, illetve az uniós csatlakozás után, amikor az országos kvótarendszerből teljesen kimaradt a térség, nagyon rövid időn belül szinte teljesen elhalt a borkészítés. Ezen próbálnak változtatni.
 
Az idei versenyre Partiumból és Érmellékről, vagyis a történelmi Bihar vármegye területéről is érkeztek borok. A verseny legszebb borainak készítői a 2. Hajdúhadházi Jótékonysági Boresten, február 20-án vehetik majd át a díjakat.

Furmint szeánsz volt kedd este a Parlamentnél

Február 10. 10:24
A Bortársaság Vécsey utcai („Parlament”) borboltjának emeletén kedden a furmint volt porondon. Ennek jegyében a tolcsvai Tokaj Oremus képviseletében Bacsó András és Ujfalussy Szabolcs mutattak be borokat a vendégeknek - írja a Borrajongó.
 
Az összejövetelen a Mandolás három különböző évjáratát kóstolták a résztvevők 0,75 literes és másfél literes magnum palackokból, majd egy késői szüretelésű bor következett, végül két különböző évjáratú 5 puttonyos aszúval zárták a sort.
 
 
 

Gourmet tippek rosé champagne-hoz

Február 10. 06:40
Közeledik a Valentin-nap, és az alkalomhoz semmi nem illik jobban, mint egy palack rosé pezsgő, egyenesen Champagne-ból. Milyen ételt szolgáljunk fel a rózsaszín bunorékos ital mellé?
 
  • Friss gyümölccsel – Egy romantikus estéhez szinte kihagyhatatlan, hogy az afrodiziákumként is ismert gránátalmával vagy eperrel tálald a rosé champagne-t. Nemcsak stílusos meglepetés, de frissességével a tavaszt is közelebb hozza.
 
  • Menü a champagne-ház ajánlásával – Ha tökéletes harmóniára vágysz, kövesd a Moët & Chandon ajánlását: legszívesebben olívával és frissen őrölt borssal fűszerezett marha carpaccio-t, zöldséges ratatouille-t és mentával tálalt friss gyümölcssalátát javasolnak hozzá.
 
Gourmet tippek rosé champagne-hoz
 
  • Pinkre hangolt vacsora – Valódi luxus élmény lesz a közös este, ha egy egész menüt komponálsz mellé. Előételként meglepően finom friss kecskesajttal vagy mozzarellával és fekete olívával, bazsalikommal. Főételként érdemes kipróbálni bármely vöröshús, de liba, kacsa vagy vadhús mellett is. A fűszerek közül válaszd a rózsaborsot, szecsuáni borsot és paprikát, kakukkfűvel és babérral is szépen harmonizál. A kucsmagombához vagy korienderrel ízesített tengeri halakhoz szintén izgalmas kísérő a rosé.
 
  • Michelin-csillag szintű meglepetés – Ha már haladó vagy és egy igazán rafinált menüt szeretnél, készítsd el Pascal Tingaud, a champagne-ház Michelin-csillagos chefjének receptjét. A ’Mimolette sajttal és gazpacho-val tálalt füstölt lazac’ hozzávalóit és elkészítését megtalálod a Mood&Food oldalon, még több inspiráló ötlettel együtt.

Palackozzák a 2015-ös furmintot

Február 09. 19:11
A tokaji Gizella Pincénél most palackozzák a 2015-ös furmintot. Már alig várjuk, hogy megkóstolhassuk:
 

Tudod milyen nap van ma?

Február 09. 16:23
Február 9-én ünneplik a palacsinta világnaját, így sok vendéglátóhelyen csak a mai napon elkészítik ezt a finomságot. Te is eszel ma palacsintát?
 
Tudod milyen nap van ma?
Forrás: Aprosef.hu