Fröccs

Palackozzák a 2015-ös furmintot

Február 09. 19:11
A tokaji Gizella Pincénél most palackozzák a 2015-ös furmintot. Már alig várjuk, hogy megkóstolhassuk:
 

Tudod milyen nap van ma?

Február 09. 16:23
Február 9-én ünneplik a palacsinta világnaját, így sok vendéglátóhelyen csak a mai napon elkészítik ezt a finomságot. Te is eszel ma palacsintát?
 
Tudod milyen nap van ma?
Forrás: Aprosef.hu
 

Terítéken a legtipikusabb amerikai ételek

Február 09. 14:03
A magyarokról a gulyás, a paprikás csirke, a pörkölt és a túrós csusza jut először eszébe a külföldieknek, míg az olaszokról a pizza, a tészta, a parmezán és még sorolhatnánk a nemzetek ételeit.
 
A Harris közvélemény-kutató felmérése szerint, a megkérdezett amerikaiak szerint a legtipikusabbnak számító amerikai étel a hamburger (29%), az almás pite (20%), és a hot dog (13%). E három ételen kívül a BBQ (9%) és a sült csirke (7%) került még értékelhető arányban említésre a legjellegzetesebbnek tartott ételek között” - írja a Foodandwine.hu.
 
A Food & Wine Magazine felmérése alapján, a leginkább amerikainak tekintett ételek sorában az első helyen ugyancsak a burger és sült krumpli duó áll (67%). Ezt a sült csirke (16%), a hot dog (14%), és egy édes amerikai találmány, a fagylaltkehely (4%) követi.
 
Az amerikai specialitásokról, trendekről bővebben a Foodandwine.hu oldalon olvashatsz!

A Rosenstein a legikonikusabb magyar étterem

Február 09. 11:52
A Thrillist az Egyesült államok után Európában is minden országban kiválasztott egy éttermet, ami szerintük a legjobban jellemzi az ország konyháját. A fő szempont az volt, hogy mennyire érzi azt a vendég távozáskor, hogy közelebb került az adott ország konyhájához.
 
Budapesten a magazin szerint az idén húsz éves Rosenstein étterem a legjellemzőbb. Kiemelték az otthonosságát és azt, hogy a zsidó konyha klasszikusait készítik.

A hongkongi street food árusok olyanok, mint a spanyol inkvizíció

Február 09. 09:09
A fő fegyverük a meglepetés és az elrettentés.
 
 
Nem igazán lehet tudni ugyanis, hogy miért lázadtak fel Hongkong Mongkok nevű, sűrűn lakott bevásárlónegyedében. Ami biztos, hogy rendőrök jelentek meg a környéken, az árusok pedig zavarognak - írja a 444.hu a South China Morning Post híre alapján.
 
A büfések téglákat, köveket dobáltak a rendőrökre, akik közül több mint negyvenen megsérültek. A rendőrök könnygázzal és gumibottal válaszoltak. A zavargásnak helyi idő szerint délelőtt vége lett. A hírek szerint elképzelhető, hogy a helyi alvilág szervezte a balhét.

Kemény volt a tél a Dél-Balatonnál

Február 09. 06:20
Idén télen sok hó esett a Dél-Balatonnál, nem volt egyszerű dolguk a szőlősgazdáknak, ha fel akartak jutni a dűlőkre. A Bujdosó Szőlőbírtok videóban örökítette meg a telet:
 

Lesz mit kifogni a Balatonból

Február 08. 20:09
A horgászok nagy örülhetnek, lesz elég hal a Balatonban. Január 8-án a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. megkezdi a tavaszi haltelepítést, amelynek során 60 tonna háromnyaras pontyot eresztenek a vízbe.
 
Az évi 300 tonnás pontytelepítési kötelezettségünkből terveink szerint 60 tonnát fogunk az előttünk álló tavaszon kitelepíteni a Balatonba. A mai napon megkezdődött a Balaton vízeresztése a Sió-csatorna zsilipjén keresztül. Amíg a zsilip nyitva tart, a keleti medencébe irányuló haltelepítést mellőzzük, hogy a frissen telepített, még kissé zavarodott halak nehogy az angolna csapdában kössenek ki. A keleti medence az elmúlt ősszel nagyobb arányban részesült a pontytelepítésekből, míg a nyugati medence kissé kevesebbet kapott, így most ott folytatjuk a munkát - írja a Balatonihal.hu.

Meghalt az olasz bor atyja

Február 08. 16:54
Giacomo Tachis egyike volt azoknak a borászoknak, akiknek a vezetésével a XX. században újjászületett az olasz, minőségi bor. A szupertoszkán borok atyja február 7-én, 83 éves korában hunyt el.
 
Meghalt az olasz bor atyja
Giacomo Tachis, 1933-2016 (Forrás: Sardiniapost.it)
 
Giacomo Tachis Piemontban született. Nevhez szorosan hozzáfűződik a szupertoszkán borok fejlesztése, hiszen úttörőként használta a cabernet sauvignon fajtát a toszkán tengerparti ültetvényeken. Ő volt a felelős a Sassicaia, a Tignanello és a Solaia borokért az Antinori családdal.
 
A piemonti Albaban tanult borászatot, és bírálta a globalizált borstílusokat. Tachis annak ellenére, hogy a cabernet sauvignon fajta használatát támogatta a toszkán partoknál, mindig is úgy gondolta, a terroir számára lehetővé kell tenni, hogy kifejezze magát. 
 
(Forrás: Decanter.com)

Nem dobhatnak ki többé élelmiszert Franciaországban

Február 08. 14:49
A francia szenátus egyhangúlag bólintott rá arra a törvényre, aminek értelmében a nagyobb francia szupermarketek a jövőben kötelezően jótékonysági szervezeteknek és élelmiszerbankoknak kell hogy felajánlják a megmaradt élelmiszereket. Minőségtől függően, persze, amit nem lehet már emberi fogyasztásra felhasználni, abból állati takarmány lehet - írja a 444.hu.
 
A törvény csak a minimum négyszáz négyzetméteres üzletek esetében érvényes, és egy vállalat akár 3750 eurós büntetést is kaphat, ha megszegi az új szabályokat.
 
A cszupermarketeknek szerződniük kell a jótékonysági szervezetekkel és az élelmiszerbankokkal, azok így a jövőben jobban tudnak majd tervezni azzal kapcsolatban, hogy milyen típusú, mennyiségű és minőségű ételre számíthatnak.
 
Az ötletet felkaroló képviselő azt szeretné, ha az egész Európai Unióra kiterjedő tiltást sikerülnie kiharcolniuk.