Balatoni olaszrizlingeket bíráltak
Március 23. 10:03
Március 21-én került megrendezésre az első Vinea Balaton bírálat, melyen a zsűri BalatonBor és Hegybor kategóriákban értékelte a nevezett borokat. 31 termelő összesen 44 bora vett részt a rendezvényen.
A Balatoni Kör, a Rizling Generáció és a Csopaki Kódex által kezdeményezett minősítő célja, hogy hosszú távon a Balaton környéki, ma még 6 borvidékre osztott termőterület egy egységes borvidék lehessen, az itt megtermelt régióspecifikus borok egy könnyen átlátható, háromszintű (Balaton, Hegy és Dűlő) termékpiramisba rendeződjenek, írja a Balatoni Kör közleményében.

A most először megrendezett minősítőn a Balatonbor és a Hegybor kategóriákba lehetett borokat nevezni, kizárólag száraz olaszrizlingekkel.
Az alap Balatonbor kategóriába kerülnek a mindig megbízható, gyümölcsös, könnyed alapborok, míg a Hegybor kategória a tó körüli hegyek változatos termőhelyi jellegzetességeit mutatja be. Fontos szempont volt a kategóriákhoz rendelt borstílusok szerinti minősítés is.
Az eeményen végül 21 BalatonBort és 13 Hegybort avattak.
A borok hamarosan a nagyközöség előtt is bemutatkoznak a következő pincészetektől:
BalatonBor: Sabar, Istvándy, Effendy, Dobosi, Gyukli, Pántlika, Laposa, Szeremley, Váli, Lídia, Nagy&Nagy, Söptei, Bezerics, Pálffy, Kőróka, Bújdosó, Búzás, Veszprémi, Kristinus, Szabó és Fia, Fodorvin
Hegybor: Söptei, Homola, Szent Donát, Zelna, Martinus, Kálmán, Dobosi, Sabar, Istvándy, Laposa, Bezerics, Somlói Vándor