Fröccs

Beindul a boros forgarag a szegedi Dóm téren

Szeptember 15. 19:12
Szeptember 16-tól várják a vendégeket a szegedi Dóm téren, ahol öt napon át több mint száz borászat tételeivel ismerkedhetsz meg. A Bor Tér fesztiválon ott lesz a tokaji Áts Pincészet, a villányi Tiffán Ede és Zsolt, valamint Gere Tamás és Zsolt Pincészete is. 
 
Németh István, a szervező Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezetője az MTI-nek elmondta, a minőségi borkínálathoz és a tér különleges hangulatához a programok összeállítása során is igyekeztek alkalmazkodni. A tér két színpadán fellép többek között Malek Andrea, Bereczki Zoltán, szombaton emlékesten csendülnek föl Cseh Tamás dalai, vasárnap pedig a Hóra színház szervezésében kisebbségi összművészeti fesztivált tartanak.
 
A rendezvény zenei kínálatát a Szegedi Szimfonikus Zenekar tovább bővíti, az együttes Deja Vu vonóskvartettje a századelőt idéző népszerű klasszikus zenei művekből ad koncertet, a nap végi elcsendesedésre pedig a rézfúvósok figyelmeztetik a közönséget, amikor röviddel éjfél előtt a zenélő óra alatti erkélyről eljátsszák az Il Silenciót.
 
Az immár ötödik alkalommal megszervezett Bor Téren hagyomány, hogy kiállítás mutatja be a bortermelés, a kulturált borfogyasztás hagyományait. Az idei – a Móra Ferenc Múzeummal közösen létrehozott – tárlat a klasszikus kávéházak világát idézi meg.
 
A Karinthy Kávéházban a legendás író érdekességekben gazdag életével ismerkedhet meg a betérő, Balog József újságíró irodalmárokkal és irodalomtörténészekkel beszélget, kora délutánonként pedig népszerű zongoristák szolgáltatják a zenét a közönségnek. A téren mintegy harminc kézműves kínálja majd portékáit, a harapnivalóról pedig tucatnál több vendéglátóegység gondoskodik.
 
(Forrás: MTI)

Kiderült, hogy kik vehetnek részt a Bocuse d'Or verseny magyarországi selejtezőjén

Szeptember 15. 14:22
2015. szeptember 15-én a neves szakemberekből álló zsűri értékelte a pályázatokat és döntött arról, hogy a világ leghíresebb szakácsversenyének 2015. december 13-án megrendezésre kerülő magyar selejtezőjén kik mérhetik össze tudásukat.
 
A pályázati felhívásra minden várakozást felülmúlva 19 érvényes pályázat érkezett. A zsűri elsősorban a kidolgozottságot, a szezonalitást, a húsok és köretek arányát, valamint a változatos technológiák használatát értékelte, de emellett fontos szempont volt a befektetett munka is -mondta el a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke, Hamvas Zoltán.
 
A zsűri döntése alapján, a bírálati szempontoknak, valamint a Bocuse d’Or magyarországi selejtező versenykiírásának, a verseny színvonalának és szellemiségének az alábbi versenyzők feleltek meg:
 
  • Domján Richárd - Bock Bisztró, Budapest
  • Győrffy Árpád - Kollázs, Four Seasons, Budapest
  • Katona András - 12 Hay Hill, London, Egyesült Királyság
  • Kovács Attila - Spaletta Étterem és Sörház, Kecskemét
  • Mizsei János - Mák Bisztró, Budapest
  • Molnár Péter - Johanna Maier Filzmoos, Ausztria
  • Pohner Ádám - Olimpia Étterem, Budapest
  • Sándor Rodrigo - Costes Downtown, Budapest
  • Sipos András - NU bistro, Budapest
  • Sugár Róbert - Kistücsök Étterem, Balatonszemes
  • Szabó László - Helyszíni szolgáltatások, Sodexo
  • Volenter István - 67 Étterem és Bistro, Székesfehérvár
Gratulálunk nekik!

Négy érv az avokádó mellett

Szeptember 15. 11:37
Az avokádó gyümölcsnek számos táplálkozás-élettani előnye van, amelyeket a Fox News össze is gyűjtött:
 
1. Egyszeresen telítetlen zsírokat tartalmaz
Ezek csökkenthetik a vér rossz koleszterinszintjét, ami mérsékelheti a szívbetegségek és a stroke kockázatát. 
2. Tele van rostokkal
A rostok számos betegség és egészségügyi probléma kibontakozását megelőzhetik, például segítenek megőrizni a bélrendszerben található baktériumok egészségét.
3. Megkönnyíti a növényi tápanyagok felszívódását a szervezetben
4. Az avokádó tobzódik az antioxidánsokban
 
(Forrás: Élelmiszer.hu)

Egy izgalmas szüreti fogás szőlőlevélből

Szeptember 15. 09:59
Érdemes a konyhába is belecsempészni a szüret hangulatát, készíthetünk finom fogásokat bor, must és szőlő felhasználásával. De ezen kívül a szőlő levelei is felhasználható, amelyből egy egyszerű és ötletes ételt készítehtünk.
 
A töltött szőlőlevél a török, görög, balkán étel a hazai szüreti menükbe is simán illik. Darált húsos, gerslis vagy rizses töltelékkel is készíthető, tálalhatják főételnek vagy hideg előételnek is és fűszerezhetik sokféleképpen. 
 
Az Origo.hu töltött szőlőlevél receptjét egy török fogás ihlette, és triplán utal a szőlőre: a szőlőlevéllel, a mazsolával és a fehérborral. 
Alapanyagok: 
  • egy evőkanál vaj
  • egy nagy fej vöröshagyma
  • két marék mazsola
  • késhegynyi fahéj
  • egy kiskanál méz
  • 20 dkg hosszú szemű rizs
  • 2 dl fehér bor
  • szőlőlevelek 
A vajat felolvasztom, megpárolom benne az apróra vágott hagymát, hozzáadom a mazsolát, fahéjat és a mézet. Belekeverem a rizst, egy-két percig kevergetem, majd felöntöm a borral, sózom. Mikor magába szívta, felöntöm még körülbelül két deci vízzel. Ha azt is magába szívta, félreteszem. A szőlőleveleket egyenként megtöltöm egy-egy kanál rizzsel, becsomagolom és szorosan egymás mellé teszem egy fazékba. Kevés vizet öntök alá és fél óra alatt megpárolom. Hidegen és melegen is feladható.

Vajon miben jobb Steven Seagal, mint Chuck Norris?

Szeptember 14. 20:23
Hát, az alkoholizmus elleni harcban! Ezt azért feltételezzük, mert a színészt bevetnék Oroszországban az alkoholizmus elleni kampányban - írta Izvesztyija című orosz napilap. 
 
Jana Lantratova, az Oroszországi Önkéntesek Szövetségének a vezetője Seagal mellett az orosz sport- és kulturális élet sztárjait sem hagyná ki az akcióból. Az önkéntesek közötti felmérés alapján úgy gondolják, hogy az oroszok elé példának lehetne állítani Alekszandr Karelin olimpiai bajnok birkózót, a parlament alsóházának képviselőjét, és orosz politikustársát, Nyikolaj Valujevet, aki profi ökölvívóként korábban ugyancsak sikeres nemzetközi karriert futott be. 

Az 1980-as évek végén, 1990-es évek elején akciófilmekben játszott szerepeivel világhírűvé vált Steven Seagal és az ökölvívó-rapper-filmszínész, Roy Jones képviselői állítólag már vissza is jeleztek Lantratovának, és megerősítették, hogy mindketten az egészséges életmódot hirdetik, az orosz ajánlaton pedig gondolkoznak. 
 
Seagal aktív környezetvédő és állatjogi aktivista, aki az utóbbi években rendszeresen felbukkant Oroszországban és helyi sajtójelentések szerint jó kapcsolata van Vlagyimir Putyinnal.
(MTI)

Az idei szüret sem múlik el mustgázmérgezés nélkül

Szeptember 14. 16:32
Mustgázmérgezésben meghalt egy férfi szombaton kora este Szekszárdon - közölte a megyei katasztrófavédelem. Az idős embert a szekszárdi hivatásos tűzoltók eszméletlen állapotban hozták ki egy Kisbödő utcai pincéből. A férfit a mentők a tűzoltókkal közösen 50 percen át próbálták újraéleszteni - írja az Index.

Miért alkalmas öko művelésre a bianca?

Szeptember 14. 14:00
Egyesek szerint ez a jelen és a jövő egyik legjobb reduktív biobor alapanyaga a bianca itthon, mások erősen kételkednek” - számol be a Vinoport.hu a 23. Kiskőrösi Szüreti Fesztivál fő fajtájáról. 

Egyre népszerűbb az Alföldön ez az egri nemesítésű szőlőfajta. 2000-ben még gyakorlatilag nullához közelített az aránya, ma a borvidék 25-30 százalékán ezt a biancat találjuk. Ennek oka valószínűleg az, hogy a bianca biztonságos terméshozamot és stabil minőséget jelent. Ezen kívül a bora jól beleillik az utóbbi évek borfogyasztási trendjeibe, vagyis jól iható, friss reduktív bor készíthető belőle jó ár/érték-arányban” - írja a Vinoport.hu.
 
Az öko művelés szempontjából összességében rendkívül előnyös, mivel nem fogékony sem a peronoszpórára, sem a lisztharmatra, sem a rothadásra. Az előadók többsége ugyanakkor a fajélesztők használatának fontosságát hangsúlyozta” - tolmácsolja a Vinoport az előadásokon elhangzottakat.
 
A teljes beszámolót a Vinoport.hu oldalon olvshatod el.

Kiemelkedő minőségű idén a hazai dió

Szeptember 14. 11:45
Jó évet zárnak idén a magyar diótermesztők - írja az Élelmiszer.hu. Már szüretelik a korai érésű magyar fajtákat, és a külföldi konkurenciát megelőzve szeptemberben a nemzetközi piacon is megjelenhetnek. Az idei termés minősége kiemelkedő, felülmúlja a korábbi éveket. A prémium terméknek számító magyar dióból, héjasan és tisztítva, évente 1500-2000 tonnát exportálunk.
 
Hazánkban több mint hatezer hektáron termesztik a diót, és várhatóan kilenc és fél ezer tonna terem belőle. Magyarországon három vidéken találhatók nagy dióültetvények: a Balaton és a Tisza vidékén, valamint Debrecen környékén. A magyarországi diófa-állomány nem nagy tömbökből, hanem szórvány diófákból áll. Ezek adják a diótermés túlnyomó részét, és a házi diófogyasztást is ezek szolgálják. Az exportra szánt dió ezért mennyiségben nem is jelentős, de a minősége miatt népszerű. Az Európai Unión belül Franciaország és Románia a vezető termelők és exportőrök. Minőségét tekintve azonban a magyar dió legendás. Ennek oka, hogy beltartalmi értékei kiemelkedőek, mérete pedig 32-34 milliméteres átmérőjével a prémium kategóriába tartozik.