Miért alkalmas öko művelésre a bianca?
Szeptember 14. 14:00
„Egyesek szerint ez a jelen és a jövő egyik legjobb reduktív biobor alapanyaga a bianca itthon, mások erősen kételkednek” - számol be a Vinoport.hu a 23. Kiskőrösi Szüreti Fesztivál fő fajtájáról.
Egyre népszerűbb az Alföldön ez az egri nemesítésű szőlőfajta. 2000-ben még gyakorlatilag nullához közelített az aránya, ma a borvidék 25-30 százalékán ezt a biancat találjuk. „Ennek oka valószínűleg az, hogy a bianca biztonságos terméshozamot és stabil minőséget jelent. Ezen kívül a bora jól beleillik az utóbbi évek borfogyasztási trendjeibe, vagyis jól iható, friss reduktív bor készíthető belőle jó ár/érték-arányban” - írja a Vinoport.hu.
„Az öko művelés szempontjából összességében rendkívül előnyös, mivel nem fogékony sem a peronoszpórára, sem a lisztharmatra, sem a rothadásra. Az előadók többsége ugyanakkor a fajélesztők használatának fontosságát hangsúlyozta” - tolmácsolja a Vinoport az előadásokon elhangzottakat.
A teljes beszámolót a Vinoport.hu oldalon olvshatod el.