Egy izgalmas szüreti fogás szőlőlevélből
Szeptember 15. 09:59
Érdemes a konyhába is belecsempészni a szüret hangulatát, készíthetünk finom fogásokat bor, must és szőlő felhasználásával. De ezen kívül a szőlő levelei is felhasználható, amelyből egy egyszerű és ötletes ételt készítehtünk.
A töltött szőlőlevél a török, görög, balkán étel a hazai szüreti menükbe is simán illik. Darált húsos, gerslis vagy rizses töltelékkel is készíthető, tálalhatják főételnek vagy hideg előételnek is és fűszerezhetik sokféleképpen.
Az Origo.hu töltött szőlőlevél receptjét egy török fogás ihlette, és triplán utal a szőlőre: a szőlőlevéllel, a mazsolával és a fehérborral.
Alapanyagok:
- egy evőkanál vaj
- egy nagy fej vöröshagyma
- só
- két marék mazsola
- késhegynyi fahéj
- egy kiskanál méz
- 20 dkg hosszú szemű rizs
- 2 dl fehér bor
- szőlőlevelek
A vajat felolvasztom, megpárolom benne az apróra vágott hagymát, hozzáadom a mazsolát, fahéjat és a mézet. Belekeverem a rizst, egy-két percig kevergetem, majd felöntöm a borral, sózom. Mikor magába szívta, felöntöm még körülbelül két deci vízzel. Ha azt is magába szívta, félreteszem. A szőlőleveleket egyenként megtöltöm egy-egy kanál rizzsel, becsomagolom és szorosan egymás mellé teszem egy fazékba. Kevés vizet öntök alá és fél óra alatt megpárolom. Hidegen és melegen is feladható.