Fröccs

BMB, azaz Bor, mámor... Bénye!

Június 25. 13:13
Tokaj-Hegyalján még a leglustább időszakban, augusztus közepén sem áll meg az élet. Nyaralás után, de még a szüret előtt újra jön a BMB, mi pedig átélhetjük az igazi tokaji fesztiválélményt, idén már 8. alkalommal.
 
Tizenhárom tokaji pince vonultatja majd fel borait, amiket négy napon át kóstolhatunk, miközben a különféle jazz, nép- vagy világzenei koncerteket hallgatjuk. Az aktív kikapcsolódásra vágyók számára majd a kerékpár- és evezőtúrák biztosítják a szórakozást, de ami igazán varázslatos ebben a négy napban, hogy a programoknak Erdőbénye kertjei adnak otthont. Az ódon házak, meredek utcák és kis patakok festői környezetében könnyen megy majd a kikapcsolódás.
 
Borászatok: Ábrahám, Bardon, Béres, Budaházy-Fekete Kúria, Csite, Gordius, Homonna, Illés, Jakab, Karádi-Berger, OLZE, Préselő, Vay
 
Gaztro: Anyukám mondta, IKON, ŐS Kaján, Sárga Borház Étterem, Oroszlános Borétterem, Fűszer és lélek, Magita, Céltorony, Halkakas, Sarki Fűszeres, Kissziget, Dynamobake, Gonda Sajt, Mádi Sajt 
 
Még több info a BMB-ről itt!

Koccintás 2016 - rekordra készülnek

Június 25. 08:17
Ma este 18:00-kor a Magyar Bor Napja alkalmából jön a Koccintás 2016!

A kezdeményezés célja, hogy minél többen keressék fel a pincészeteket, kóstoljanak, vásároljanak bort, élelmiszert közvetlenül a termelőktől. Az országos akcióval az egy időben koccintók számának nemzeti rekordját kívánják a szervezők felállítani - mondta Cserép László az MTI-nek.
 
Cserép László elmondta azt is, szeretnék, ha minél többen keressék fel a pincészeteket, és kóstolnának, vásárolnának bort, élelmiszert közvetlenül a termelőktől. Az országos akcióval az egy időben koccintók számának nemzeti rekordját szeretnék a szervezők felállítani: legalább 100.000 ember koccintson országszerte a Magyar Bor és Pezsgő Napján!
 
Még több info és jelentkezés itt!            
(MTI)
 
 

Kína esete a kutyahússal

Június 24. 18:26
Elkezdődött a dél-kínai Jülinben az évek óta emberek millióit megosztó kutyahús fesztivál, amikor is minden évben tízezer állatot vágnak le a hagyomány nevében. A legendák szerint a kutyahús ugyanis elűzi a rossz szellemeket, a betegségeket és a férfiak szexuális teljesítőképességét is növeli. A kutyahús mellett ilyenkor rengeteg licsi és megfelelő mennyiségű alkohol fogy még - olvashattuk a 24.hu-n.
 
A helyi és nemzetközi állatvédő szervezetek tiltakozásai ellenére is megtartják idén a rendezvényt, ahol sátrak tucatjai kínálják a különféle kutyahúsból készült ételeket. A kutyák jogait védők igyekeznek ilyenkor annyi állatot felvásárolni, amennyit csak bírnak, ám ez kifejezetten árfelhajtó hatású, a helyi önkormányzat pedig mossa kezeit. A tisztségviselőket mindenesetre eltiltották a fesztiválon való részvételtől, a helyszínt rendőrökkel biztosíttatják, és állítólag közegészségügyi ellenőrzéseket is végeznek majd.
 
A nyári napforduló ünneplése nagy múltra tekint vissza a tartományban, a hatmilliós nagyvárosban ez a fesztivál azonban csak a kilencevenes évek végén terjedt el - amikor is a fesztivál kereskedői és az étteremtulajdonosok az ősi gyógyászati könyvekre hivatkozva a kutyahús és licsi együttes fogyasztását előnyösnek nevezték a párás, forró klímán élőknek. Persze a cél csak a turisták idevonzása volt. 
 
A turistákkal együtt viszont megjöttek az állatvédők is, akik szerint az ünnep barbár, míg a helyiek szerint ez az állítás álszent, ugyanis a csirke, a disznó vagy a bárány ugyanúgy csak egy állat, mint a kutya. Viszont míg a csirke kifejezetten csirkefarmokról érkezik, a kutyák legtöbbje befogott kóbor eb - mivel a mezőgazdasági kutyatenyésztés különösen bonyolult és magas költésgekkel jár. Hála az állatvédők komoly munkájának, ma már egyre kevesebb étterem kínálhat kutyahúst Kínában.

Törvény védi majd a pizzasütőket

Június 24. 12:50
Mostantól nem lehet akárki csak úgy pizzakészítő - írja a thelocal.it. Egy éven belül szakmai nyilvántartásba kell venni minden pizza séfet, miután sikeresen letették vizsgáikat. Ezt egy 120 órás kurzus előzné meg, amiből 20 óra étel tudomány („food science”), 20 óra pizzakészítő kurzus, 30 órányi élelmiszer-higiénia és 40 óra angol, vagy egyéb külföldi nyelvóra. Ám mielőtt hivatalosan is beiktathatnák őket, egy 18 hónapos gyakorlatot is végig kell vinni.
 
Bár ma már ezerféle pizzakészítő tanfolyam létezik, de a szakértők szerint nincsenek sztenderdizálva, éppen ezért rengeteg szakképzetlen vagy éppen ügyetlen pizzasütővel találkozhatunk. Az újításnak a pizzakészítők egyébként nagyon örülnek, hiszen így végre védve lesz a szakma és a mesterség. 
 
"Olaszként kötelességünk a kulináris hagyományokat óvni. Az olasz éttermek bevételének fele jön a pizzából, mégis egyre többen kapnak tányérjukra nem megfelelő minőségű pizzát - a lejárt szavatosságú hozzávalókról nem is beszélve" - nyilatkozta Paolo Pelino szenátor.
 
Naponta egyébként összesen 4 millió pizza fogy el Olaszországban, amit 48.000 pizzéria 100.000 szakácsa készít. Létrehoznának majd ezen kívül egy pizzamesteri címet is, melyet 10 év után szerezhetnek meg azok a szakácsok, akik egy legalább négy fős csapatért is felelnek munkájuk közben. 

Ezeket a tanácsokat fogadd meg a kánikulában!

Június 24. 08:38
A nagy hőség hatására a szervezetünkben különböző rendellenességek léphetnek fel. Vészjelzések: fejfájás, rosszullét, szédülés, szapora szívverés, eszméletvesztés...
 
Az MTI infografikáján van néhány megszívlelendő tanács...
 
Ezeket a tanácsokat fogadd meg a kánikulában!

Spanyolország az első - már ami a bárok számát illeti

Június 23. 14:56
Spanyolországban minden 175 lakosra jut egy bár, ami azt jelenti, hogy a népességhez viszonyítva itt található a legtöbb bár a világon - derült ki a Nielsen Iberia piackutatócég által készített felmérésből.
 
Spanyolországban bárba járni az életforma része, valamennyi igazi találkozóhelynek számít, ahol napközben vagy este összefutnak a barátok, ismerősök, ahova beugranak a kollégák, és beülnek a családok is a gyerekekkel inni valamit, mellé pedig csipegetni pár falatot.
 
Ezt a nagyon jellemző szokást a gazdasági válság sem törölte el a dél-európai országban, de a bárok forgalma jelentősen, 30 százalékkal csökkent 2008-tól kezdve, és 25-30 ezer helyet be is zártak - állapították meg a kutatók.
 
A Nielsen szerint a tavalyi volt az első év, amikor érezhető volt, hogy az ágazat magára talált és sorra nyíltak az új vendéglátóhelyek. 2015-ben 3,6 százalékkal nőtt meg a bárok száma az egy évvel korábbihoz képest.
 
"A spanyolok, amint javulást észlelnek a pénztárcájukban, rögtön kezdenek eljárni" - értékelte a folyamatot Gustavo Núnez, a Nielsen Iberia vezérigazgatója.
 
A fogyasztási lista élén a kávé és a sör áll, utóbbi mellé a bárokban mindig kínálnak rágcsálni valót is.
 
Spanyolországban jelenleg több mint 260 ezer bár üzemel. Tízből hat pedig tradicionális jellegű és legalább már 15 éve működik.
 
A spanyol gazdaság számára kulcsfontosságú a vendéglátás, az aktív népesség 8 százalékának ad munkát.
(MTI)

Hőségriadó: magas nátriumtartalmú ásványvíz ajánlott

Június 23. 11:24
A melegben az izzadás miatt sót veszítünk, ezért érdemes olyan ásványvizet fogyasztani, amelynek magasabb a nátriumtartalma - mondta Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos csütörtökön az M1 aktuális csatornán.
 
Arra a kérdésre, hogy jobb-e meleg italokat fogyasztani a hőségben azt mondta, lehet meleget inni, de ennek nincs akkora jelentősége, "nem létfontosságú".
 
A strandolók figyelmét arra hívta fel, hogy felhevült testtel hideg vízbe ugrani veszélyes, inkább fokozatosan kell bemenni a vízbe és így hűteni le a testet.
 
Elmondta továbbá, hogy a melegben lenge, világos színű ruhát érdemes viselni, és védeni kell a fejet a sugárzástól. 
 
Csütörtöktől vasárnap éjfélig hőségriasztást adott ki az országos tisztifőorvos, mert az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban egyre melegebb léghullámok érkeznek a Magyarország fölé. Az ország túlnyomó részén 25-26 Celsius-fok felett lesz, péntektől vasárnapig sokfelé a 27 Celsius-fokot is meghaladja a napi középhőmérséklet.
(MTI)