Fröccs

Spanyolország az első - már ami a bárok számát illeti

Június 23. 14:56
Spanyolországban minden 175 lakosra jut egy bár, ami azt jelenti, hogy a népességhez viszonyítva itt található a legtöbb bár a világon - derült ki a Nielsen Iberia piackutatócég által készített felmérésből.
 
Spanyolországban bárba járni az életforma része, valamennyi igazi találkozóhelynek számít, ahol napközben vagy este összefutnak a barátok, ismerősök, ahova beugranak a kollégák, és beülnek a családok is a gyerekekkel inni valamit, mellé pedig csipegetni pár falatot.
 
Ezt a nagyon jellemző szokást a gazdasági válság sem törölte el a dél-európai országban, de a bárok forgalma jelentősen, 30 százalékkal csökkent 2008-tól kezdve, és 25-30 ezer helyet be is zártak - állapították meg a kutatók.
 
A Nielsen szerint a tavalyi volt az első év, amikor érezhető volt, hogy az ágazat magára talált és sorra nyíltak az új vendéglátóhelyek. 2015-ben 3,6 százalékkal nőtt meg a bárok száma az egy évvel korábbihoz képest.
 
"A spanyolok, amint javulást észlelnek a pénztárcájukban, rögtön kezdenek eljárni" - értékelte a folyamatot Gustavo Núnez, a Nielsen Iberia vezérigazgatója.
 
A fogyasztási lista élén a kávé és a sör áll, utóbbi mellé a bárokban mindig kínálnak rágcsálni valót is.
 
Spanyolországban jelenleg több mint 260 ezer bár üzemel. Tízből hat pedig tradicionális jellegű és legalább már 15 éve működik.
 
A spanyol gazdaság számára kulcsfontosságú a vendéglátás, az aktív népesség 8 százalékának ad munkát.
(MTI)

Hőségriadó: magas nátriumtartalmú ásványvíz ajánlott

Június 23. 11:24
A melegben az izzadás miatt sót veszítünk, ezért érdemes olyan ásványvizet fogyasztani, amelynek magasabb a nátriumtartalma - mondta Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos csütörtökön az M1 aktuális csatornán.
 
Arra a kérdésre, hogy jobb-e meleg italokat fogyasztani a hőségben azt mondta, lehet meleget inni, de ennek nincs akkora jelentősége, "nem létfontosságú".
 
A strandolók figyelmét arra hívta fel, hogy felhevült testtel hideg vízbe ugrani veszélyes, inkább fokozatosan kell bemenni a vízbe és így hűteni le a testet.
 
Elmondta továbbá, hogy a melegben lenge, világos színű ruhát érdemes viselni, és védeni kell a fejet a sugárzástól. 
 
Csütörtöktől vasárnap éjfélig hőségriasztást adott ki az országos tisztifőorvos, mert az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban egyre melegebb léghullámok érkeznek a Magyarország fölé. Az ország túlnyomó részén 25-26 Celsius-fok felett lesz, péntektől vasárnapig sokfelé a 27 Celsius-fokot is meghaladja a napi középhőmérséklet.
(MTI)

Az 1000 dolláros boravaló története

Június 22. 20:49
A Colorado államban lévő Thai fúziós étteremben ugyanúgy indult a hétfő, mint mindig. Nyugodtan és a megszokott ütemben haladt minden, amikor is egyszer valaki 1088 dolláros borralót nem adott - a 60 dolláros menüre.
 
A boldogság viszont nem tartott sokáig, mivel másnap visszament a pénz tulajdonosa, és elmondta, kicsit sokat ivott és véletlenül az összes pénzét beletömte a számlatartóba. "Olyan volt, mintha megnyertük volna a lottót, aztán kiderül, hogy mégsem" - mesélték a Thailicious étterem tulajdonosai a The Denver Channel-nek.
 
Szerencsére megkérték az alkalmazottaikat, hogy őrizzék meg a pénzt, így egyből vissza is tudnák adni gazdájának - aki így is nagylelkű volt, hiszen 40 dollárt adott becsületességükért cserébe.
 

Rozéval szurkol a magyar

Június 22. 17:19
Rozéval szurkol a magyar
 
Az utóbbi 10 évben lezajlott „rózsaszín forradalomnak” köszönhetően a rozék elképesztő népszerűségre tettek szert, és úgy fest, hogy a meccsek alatt is előszeretettel választják a szurkolók ezeket a borokat.
 
A Varga Pincészet a 2010-es foci világbajnokság alatt internetes kérdőív segítségével felmérte, hogy milyen italokat választanak a Facebook rajongóik a meccsnézéshez. A megismételt kutatás most érdekes adatokat hozott a felszínre.
 
A pincészet követői a meccsekhez 80 százalékban választanak inkább bort vagy fröccsöt más italok helyett. A fröccs népszerűsége a nők között nem változott, a férfiak viszont nagyobb arányban választanak meccsnézéshez sör helyett fröccsöt.
 
A fröccs mellett szurkolók esetében 35 százalékról 41 százalékra nőtt a rozéfröccs aránya, bár a fehérboros fröccs még mindig vezet 48 százalékos aránnyal. A növekedés egyik oka, hogy a rozé az idősebb korosztályt is meghódította. 2010-ben az 55 év feletti válaszadók csupán 14 százaléka készítette rozéból a fröccsöt, ez az arány mostanra több mint megduplázódott, 32 százalékra emelkedett. De a rozé még ennél is sokkal népszerűbb a fiatalabbak körében: a 18 és 24 év közötti válaszadók több mint kétharmada (!) szavaz a rozéra, ha fröccsről van szó.  Továbbra is igaz, hogy a nők „rozésabbak”, de a korábbi felméréshez képest a férfiak körében is jelentősen nőtt a rozét választók aránya.

Igen, már borozhatsz a cicáddal

Június 22. 13:32
Végre nem kell a cicatulajoknak egyedül boroznia, ugyanis megszületett a macskabor! A coloradoi hegyek között az Apollo Peak piacra dobott kétféle verziót: a MosCATo-t és a Pinot Meow-t, melyekek kizárólag olyan összetevőket tartalmaznak, amik nem árthatnak kedvencünknek.
 
Céklából vagy répából és organikus macskamentából készültek ezek a macskaborok, természetesen alkohol hozzáadása nélkül. Így többé nem kell a hosszú munkanap után, egyedül boroznunk otthon, mert mostantól nemcsak magunknak, de cicánknak is nyugodt szívvel bonthatunk egy italt.
 
Igen, már borozhatsz a cicáddal

Ottilia és József, van egy remek hírünk!

Június 22. 12:11
Idén is meghirdettük a VinAgorával közös nyereményjátékunkat, amelyben két darab párso belépőt sorsoltunk ki a kérdésre helyesn válaszoló olvasóink között.
 
A dolog persze nem volt túl nehéz, hiszen azt kérdeztük, hol lesz pontosan június 25-én a VinAgora Borgála. A jó válasz pedig természetesen a New York Palota, Boscolo Konferencia Központ volt.
 
Egy csomóan tudtátok is a helyes megfejtést, a szerencse pedig ezúttal Dorner Ottiliának és Győri Józsefnek kedvezett.
 
E-mailben el is küldtük nekik a tudnivalókat.
 
Gratulálunk!

Hamarosan megnyílik a világ legnagyobb vízalatti étterme

Június 22. 10:02
A világ első víz alatti étterme a Maldív-szigeteken nyílt meg, és hamarosan jön a következő, ami ugyan még mindig „csak” 16 vendéget tud majd egyszerre fogadni, de így is a világ legnagyobbja lesz - írja az Élet-Érzés blog.
 
A luxus Hurawalhi üdülőközponttal egyidőben, novemberben nyílik majd az étterem, 5,8 méterrel a víz szintje alatt. 
 
Az éttermet az MJ Harvey iroda tervezte, amely elsősorban akváriumokkal foglalkozik, és Új-Zélandon építették meg 10 hónap alatt. A 410 tonnás óriást hajóval szállították a helyére, és idén tavasszal eresztették le a víz alá.
 
A menüért az új-zélandi Shannon Batten felel majd. Ő korábban főzött már Bill Clinton amerikai elnöknek, és a brit királyi családnak, Rod Stewartnak, Bob Geldofnak, a Rolling Stonesnak és rengeteg állam- és kormányfőnek.

Jön az új füredi önellátó étterem, a Nem kacsa

Június 22. 07:03
Takács Lajos séf az Olimpia, a Lacipecsenye, majd a sajkodi Apáti után önellátó éttermet tervez Balatonfüredre. Lesz saját kertészet, meg egy ezer négyzetméteres üvegház is, amelyben zöldségeket és csírákat fognak termeszteni. Ezen kívül egy 34 hektáros területen vadakat, marhákat, sertéseket, szárnyasokat tenyésztenek, a napokban érkezik a területre négyszáz kacsa is. Emellett pedig a tulajdonosok birtokában van már egy 15 hektáros pincészet, ahonnan később akár a ház saját bora is kikerülhet.
 
„Olyan vendéglátóhelyeken jártunk Elzászban, amelyek hiányoznak a honi gasztronómiai palettáról. Nem élik a mindennapok kínját, helyette boldogok, gondtalanul alkothatnak, nem úgy, mint idehaza, tisztelet a kivételnek” – mesélte élményeiről a séf az mno-nak. Colmar városának piacán járva pedig megdöbbentette őket a bőség, a galambtól az eredetvédett húsokon át az articsókáig, a különleges elzászi spárgáig és burgonyafajtákig mindent meg lehetett találni.
 
A közelmúltban az MGE meghívására Elzászba látogattak a Hagyomány és evolúció verseny indulói és zsűritagjai, így Takács Lajos is. Korábban már három hónapot töltött Paul Bocuse egyik séfhelyettesénél, most még több inspirációt szerzett a legjobb éttermeket végigjárva, így a séf különféle izgalmas menüsorokat kreált. Ezekkel minden bizonnyal találkozhatnak majd a vendégek a Balatonfüreden nyíló új étterem, a Nem Kacsa étlapján is.