Törvény védi majd a pizzasütőket
Június 24. 12:50
Mostantól nem lehet akárki csak úgy pizzakészítő - írja a thelocal.it. Egy éven belül szakmai nyilvántartásba kell venni minden pizza séfet, miután sikeresen letették vizsgáikat. Ezt egy 120 órás kurzus előzné meg, amiből 20 óra étel tudomány („food science”), 20 óra pizzakészítő kurzus, 30 órányi élelmiszer-higiénia és 40 óra angol, vagy egyéb külföldi nyelvóra. Ám mielőtt hivatalosan is beiktathatnák őket, egy 18 hónapos gyakorlatot is végig kell vinni.
Bár ma már ezerféle pizzakészítő tanfolyam létezik, de a szakértők szerint nincsenek sztenderdizálva, éppen ezért rengeteg szakképzetlen vagy éppen ügyetlen pizzasütővel találkozhatunk. Az újításnak a pizzakészítők egyébként nagyon örülnek, hiszen így végre védve lesz a szakma és a mesterség.
"Olaszként kötelességünk a kulináris hagyományokat óvni. Az olasz éttermek bevételének fele jön a pizzából, mégis egyre többen kapnak tányérjukra nem megfelelő minőségű pizzát - a lejárt szavatosságú hozzávalókról nem is beszélve" - nyilatkozta Paolo Pelino szenátor.
Naponta egyébként összesen 4 millió pizza fogy el Olaszországban, amit 48.000 pizzéria 100.000 szakácsa készít. Létrehoznának majd ezen kívül egy pizzamesteri címet is, melyet 10 év után szerezhetnek meg azok a szakácsok, akik egy legalább négy fős csapatért is felelnek munkájuk közben.