Május 26. 06:29
A Villányi borvidék 4 évvel ezelőtt hívta életre Villány könnyed arcát, a REDy-t. A nagyobb rendezvényekre ugyan még egy picit várni kell, de a kedves borkedvelők a pünkösdi hosszú hétvégén már találkozhattak a friss, ropogós gyümölcsbombákkal.
Nem csak a 20 éveseké a világ, ahogy a REDy se csak és kizárólag az Y generációt célozza. Ez a bor mindenkié, aki szeretne egy kis fiatalos vidámságot csempészni a dolgos hétköznapokba vagy egy könnyed, minőségi vöröset keres a hétvégi kerti partyhoz. Évről-évre csiszolódik a stílus, köszönhető a közös kóstolásoknak, ahol a termelők egymást segítik véleményükkel a finomhangolásban. A 4. széria is igazi élménnyel kecsegtet, főleg, ha az egész sort egyben le tudja kóstolni az ember egy-egy rendezvény alkalmával.
A vörös Y megtalálható a borszaküzletek és vinotékák polcain, a REDy display-eken, az éttermek és romkocsmák itallapjain és nem utolsó sorban a pincészetek vendéglátóegységeiben.
A Villányi borvidék termelői izgatottan várják, hogy végre újra koccinthassanak vendégeikkel a Győri Bornapokon vagy a Szegedi Borfesztiválon, a Fishing-en vagy a Gourmet Fesztiválon, de Villány tárt karokkal vár mindenkit a Rozé vagy majd kicsit később a Vörösbor Fesztivál alkalmával is és természetesen az év minden napján, hiszen a Villányi borvidék egy igazi négy évszakos desztináció!
REDY KÓDEX
A REDy egy portugieser-alapú házasítás, amelyben megjelenhetnek egyéb más Villányban honos fajták is. A portugieser aránya 51-66 %, a hazai fajtáké (Blauburger, Kadarka, Kékfrankos és Zweigelt) 20-49%, míg a nemzetközi fajták aránya 0-14% lehet.
A cél minden esetben egy illatában piros- és feketebogyós gyümölcsös, enyhe hordóhasználattal megtámogatott, fűszeres, lendületes, fiatalos bor.
A borokat megjelenés előtt külön eredetvédelmi bizottság minősíti – akárcsak a cabernet franc-okat. Aki megkapja a minősítést, az használhatja a nevet és az egységes arculatot.