A népbetegségnek számító magas vérnyomás egyik gyújtógombja a túlzott sózás - írja az
Origo.hu. A lap szerint a változás azonban nem lehetetlen. Mit kell tennünk, hogy leszokjunk a sóról?
Egy egereken végzett kísérlet segítségével megállapították, hogy a só függővé teszi az agyat, akár a cigaretta vagy a drogok. A kutatók magyarázata szerint: szerintük egy ősi beidegződés, ösztön az, amely ilyen mélyen belénk ágyazta a só szeretetét. Megtanultuk, hogy az egészségünk érdekében szükségünk van rá, a sóban található nátrium ugyanis az egyik legfontosabb makroelem az emberi szervezet számára.
„Az intenzív sózásról két hét alatt le lehet szokni. Egyszerűen napról napra kevesebb sót kell használni. Idővel szembejönnek a különböző ízek, amelyeket eddig elnyomott a só.” - mondják szakértők.
Az
Origo.hu cikkében az áll, hogy a szakértők is azt tanácsolják, tegyük el szem elől a sószórót, ne emlékeztessük magunkat lépten-nyomon, hogy az étel mindig lehetne egy kicsit sósabb. Ha intenzívebb ízekre vágyunk, próbáljuk ki az illatos-illóolajos zöldfűszereket.
A magas vérnyomást és a többi egészségügyi problémát a túlzott nátriumbevitel okozza, ezért bármilyen sót használunk, csökkenteni kell a mennyiséget.